Följ oss

Nyheter

Uppgång på foderpriser gav möjlighet i lean hogs

Publicerat

den

Sommarens torka i USA, och Mellanvästern i synnerhet, har väl knappast undgått några råvaruintresserade som ju fått se priserna på spannmål och oljeväxter skjuta i höjden. Mindre uppmärksammat är kanske prispåverkan på fläskkött. I Chicago handlas ”lean hogs” vilket är den likvidaste terminen på fläsk. I diagrammet nedan återfinns prisutvecklingen på oktoberkontraktet och juni-2013-kontraktet.

Terminer på lean hogs

Som synes skiljer sig prisutvecklingen markant. Medan det bortre kontraktet (det vill säga kontraktet som ligger längst bort i tiden att levereras) stigit i pris har det närmre kontraktet sjunkit i pris! Bakomliggande orsaken till detta är prisuppgången på foder. När foderpriset stiger faller lönsamheten för grisproducenterna om inte grispriserna stiger i tillräcklig grad. Eftersom efterfrågan är elastisk, kompenseras dock inte grisproducenten fullt ut för foderprisuppgången – initialt åtminstone. Utan bättre betalt blir några producenter tvungna att slakta ut sina besättningar vilket perverst nog leder till att spotpriset på fläskkött sjunker! Den närmare kontraktet följer med spotpriserna och sjunker i värde. Denna sortens störning ger upphov till en ökad amplitud i den så kallade svincykeln vilket är ett klassiskt fenomen på dynamik i produktion och lager i nationalekonomin.

Kan man som råvaruinvesterare utnyttja detta prisfenomen? Ja, men det kräver att man kan handla hela terminskurvan. Den som köpt det bortre kontraktet och sålt det närmre kontraktet (en så kallad bear-spread) fick god avkastning under juli och augusti. Intressant att notera är att större delen av denna avkastning kom efter prisuppgången på majs som är en god proxy på foderpriset. Detta illustreras i diagrammet nedan. Spreaden går mot den vänstra axeln och majspriset mot den högra axeln. Den som inte har direkt möjlighet att handla hela terminskurvan kan förstås investera i en fond som använder denna typen av positioner som en del av sin strategi.

Lean hogs- och majspriser

[hr]

Anders Blomqvist om råvaror

Anders Blomqvist

Om skribenten

Anders Blomqvist arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, del som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund och dels med tillgångsallokering och portföljoptimering. Han är också ansvarig för derivathandeln i Ålandsbanken Defined Risk, se www.alphamanco.lu. Anders erhöll sin PhD i Optimization and Systems Theory från matematiska institutionen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm 2005.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära