Connect with us

Nyheter

Mega-trend i Kina för kött, mjölk och ägg

Published

on

Kina i mega-trend för råvaror

Cargill, ett av de största råvaruhandelsföretagen, ser en mega-trend i Kina. Trots att ekonomin saktar ner så spår Cargill att Kinas konsumtion av kött, mjölk och ägg kommer att fortsätta öka. Vilket gör att efterfrågan på majs och sojabönor, vilka används som foder, kommer att vara fortsatt stark.

Kina i mega-trend för råvaror

Mega-trend på kött i Kina driver priset på sojabönor.

De stigande inkomsterna i Kina har ökat efterfrågan på kött, bland annat fläskkött och kyckling, vilket gjort landet till den största köparen av sojabönor, vilka krossas för att bli foder åt grisar och kycklingar.

“Kina har varit väldigt transparenta vad gäller sojabönor, så marknaden kan reagera.” säger Christopher Langholz, VD för Cargill Animal Protein China. USA upplever en massiv torka som drivit upp priserna, men Kinas transparens har gjort att världens exportörer av sojabönor långsiktigt har kunnat bygga ut sin kapacitet att producera, vilket över tid har minskat prisvolatiliteten.

Järnmalm och koppar drabbas, sojabönor gör det inte

Tillväxten i den kinesiska ekonomin har saktat ner vilket har fått priset på råvaror från koppar till järnmalm att gå ner. Men förutsättningarna för en fortsatt stark efterfrågan på oljeväxter har fått priserna att stiga. Rabobank International skrev i juli att Kina kan komma att öka sin import av sojabönor under 2012-2013, trots de rekordhöga priserna.

Källa: Bloomberg

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Magnus

  14 oktober, 2012 at 18:25

  Det är alltid spännande med megatrender. Känns som att själva ordet annars har trillat bort från jordens yta, kanske blev det lite mycket tal om megatrender i slutet av 1990-talet.

  • Vedde

   16 oktober, 2012 at 15:20

   Ja det slets nog ut under it-hajpen, mycket prat om megatrender blev det. Men det känns ändå aktuellt att prata om megatrender när Kina långsiktigt ändrar på något. Det får en sådan massiv genomslagskraft på ren och skär volym.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *