Följ oss

Nyheter

Uppgång på foderpriser gav möjlighet i lean hogs

Publicerat

den

Sommarens torka i USA, och Mellanvästern i synnerhet, har väl knappast undgått några råvaruintresserade som ju fått se priserna på spannmål och oljeväxter skjuta i höjden. Mindre uppmärksammat är kanske prispåverkan på fläskkött. I Chicago handlas ”lean hogs” vilket är den likvidaste terminen på fläsk. I diagrammet nedan återfinns prisutvecklingen på oktoberkontraktet och juni-2013-kontraktet.

Terminer på lean hogs

Som synes skiljer sig prisutvecklingen markant. Medan det bortre kontraktet (det vill säga kontraktet som ligger längst bort i tiden att levereras) stigit i pris har det närmre kontraktet sjunkit i pris! Bakomliggande orsaken till detta är prisuppgången på foder. När foderpriset stiger faller lönsamheten för grisproducenterna om inte grispriserna stiger i tillräcklig grad. Eftersom efterfrågan är elastisk, kompenseras dock inte grisproducenten fullt ut för foderprisuppgången – initialt åtminstone. Utan bättre betalt blir några producenter tvungna att slakta ut sina besättningar vilket perverst nog leder till att spotpriset på fläskkött sjunker! Den närmare kontraktet följer med spotpriserna och sjunker i värde. Denna sortens störning ger upphov till en ökad amplitud i den så kallade svincykeln vilket är ett klassiskt fenomen på dynamik i produktion och lager i nationalekonomin.

Kan man som råvaruinvesterare utnyttja detta prisfenomen? Ja, men det kräver att man kan handla hela terminskurvan. Den som köpt det bortre kontraktet och sålt det närmre kontraktet (en så kallad bear-spread) fick god avkastning under juli och augusti. Intressant att notera är att större delen av denna avkastning kom efter prisuppgången på majs som är en god proxy på foderpriset. Detta illustreras i diagrammet nedan. Spreaden går mot den vänstra axeln och majspriset mot den högra axeln. Den som inte har direkt möjlighet att handla hela terminskurvan kan förstås investera i en fond som använder denna typen av positioner som en del av sin strategi.

Lean hogs- och majspriser

[hr]

Anders Blomqvist om råvaror

Anders Blomqvist

Om skribenten

Anders Blomqvist arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, del som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund och dels med tillgångsallokering och portföljoptimering. Han är också ansvarig för derivathandeln i Ålandsbanken Defined Risk, se www.alphamanco.lu. Anders erhöll sin PhD i Optimization and Systems Theory från matematiska institutionen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm 2005.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Högre inflation än förväntat sänker guldpriset

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det fanns ingenting i den amerikanska KPI-rapporten i januari som backar upp en tidig räntesänkning från Federal Reserve skriver ädelmetallföretaget Heraeus. En högre än förväntad KPI-siffra pressade omedelbart ädelmetallerna, särskilt guld, som sjönk under 2 000 USD per troy ounce för första gången i år. 

Det har skett en strukturell förändring i konsensusutsikterna för amerikanska räntor under de senaste veckorna, uppbackad av starkare ekonomisk data, vilket resulterar i en starkare dollar och därmed ett svagare guldpris. Det förväntade datumet för första räntesäkningen har skjutits på framtiden och nu tros en sänkning komma i anslutning till Federal Reserve-mötet i juni, vilket potentiellt fördröja en uppvärdering för guld. 

De kortsiktiga utsikterna för guld kommer sannolikt att förbli mycket beroende av data och den amerikanska dollarn. Dollarn kan se stöd på kort sikt från den högre sannolikheten av räntesänkningar i Storbritannien, EU och andra ekonomier som kommit före USA, vilket bidrar till dollarns relativa attraktionskraft kontra dessa valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om skog, olja och metaller

Publicerat

den

Christian Kopfer pratar råvaror

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kommenterar olika delar av råvarumarknaden. Först tar man upp skogsbolaget SCA, skogsprodukter och skog. Vidare tar man upp olja och att Handelsbanken tror på ett tresiffrigt oljepris under 2024. Sedan går man in på olika metaller.

Fortsätt läsa

Populära