Följ oss

Nyheter

Trafigura drabbas av förluster efter påstådda nickelbedrägerier

Publicerat

den

Råvaruhandelsföretaget Trafigura har meddelat att det har blivit offer för ett ”systematiskt bedrägeri” och står inför en nedskrivning på över en halv miljard dollar efter att ha upptäckt att nickelförsändelser som bolaget köpte inte innehöll metallen.

Råvaruhandlaren sa i ett uttalande på torsdagen att den nyligen hade upptäckt det påstådda bedrägeriet och hade inlett rättsliga åtgärder mot en grupp företag ”associerade till och uppenbarligen kontrollerade” av den Dubai-baserade metallhandlaren Prateek Gupta, inklusive TMT Metals och företag som ägs av UD Trading Group.

Trafigura tillade att en liten del av de containrar som köpts från dessa företag hade inspekterats sedan december och att de inte innehöll nickel. Företaget tillade att majoriteten av försändelserna var på väg och ”väntar på ytterligare inspektion”.

Privatägda Trafigura, en av världens största råvaruhandlare, har nära relationer med dussintals banker som tillhandahåller miljarder dollar i finansiering som hjälper till att stödja dess dagliga verksamhet.

Metallhandeln har drabbats av ett antal bedrägerier de senaste åren. Förra året bara i Kina försvann 500 miljoner dollar i kopparlager och Maike, landets största kopparhandlare, drabbades av en likviditetspress efter att ha använt metall för att skaffa finansiering som investerats i fastigheter.

Nedskrivningen markerar en potentiellt betydande smäll för Trafiguras resultat, motsvarande mer än 7 procent av den rekordstora nettovinsten på 7 miljarder USD som företaget gjorde under sitt räkenskapsår 2022. Trafigura sa dock att vinsten för första halvåret för 2023 fortfarande förväntades överstiga samma period ett år tidigare, vilket tyder på att företaget är på väg mot ännu ett starkt år.

Bolaget tillade att det inte fanns några bevis som tydde på att någon av dess handlare var delaktiga i det påstådda bedrägeriet.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära