Följ oss

Nyheter

Vad har hänt med all kinesisk koppar?

Publicerat

den

Koppar

En grupp kinesiska företag undersöker varför en lagringsplats för råvaror i norra Kina bara har en tredjedel av den koppar som dessa företag finansierade, enligt personer som känner till situationen.

Koppar, Cu

Handlare från mer än ett dussin, mestadels statligt ägda företag, samlades i staden Qinhuangdao den här veckan efter att ha blivit medvetna om det saknade materialet efter oro för låntagarens ekonomi, sa personerna som bad att inte bli identifierade eftersom de inte har tillstånd att tala offentligt.

Gruppen har ett totalt anspråk på 300 000 ton kopparkoncentrat värt cirka 5 miljarder yuan (740 miljoner dollar), men det finns bara 100 000 ton vid depån. Dollarvärdet på det saknade materialet uppgår till cirka 490 miljoner dollar.

Kopparskillnaden i Hebei-provinsen kommer bara månader efter en separat tvist angående saknat aluminium värt en miljard dollar. Granskning av råvarufinansiering och lagerverksamhet i Kina växer, särskilt eftersom volatila globala marknader utsätter några av de mer ogenomskinliga finansieringsarrangemangen för större risk.

I centrum för det här senaste fallet är Huludao Risun Trading, en medelstor handlare som köper mellan 800 000 och en miljon ton importerat kopparkoncentrat per år för distribution till inhemska kinesiska smältverk. Företaget förlitar sig vanligtvis på större motparter för att finansiera materialet och återbetalar sedan lånen med räntor och avgifter efter avslutad handel.

Riskabla affärer

Råvaruhandlare har mött en tuffare miljö i år då banker blivit försiktiga i spåren av uppmärksammade förluster, särskilt på nickelmarknaden, och enorma prisvolatiliteter som förvärrats av Rysslands invasion av Ukraina. Det uppmuntrar alternativ finansiering, där mindre, privatägda företag pantsätter sina varor till stora statliga handlare för att få finansiering för verksamheten.

Men den vägen är också utsatt för risk eftersom tillväxtmodellen som har upprätthållit Kinas ekonomi i årtionden visar tecken på att vackla. Vissa statligt ägda företag, inklusive landets främsta stålverk, har bett enheter att dra ner på verksamheten – inklusive tredjepartshandel – för att bevara kontanter och undvika likviditetsåtstramningar.

Inverkan på spotkoncentratmarknaden från kopparhärvan i Qinhuangdao kan vara begränsad, sade konsultföretaget Mysteel i en analys på onsdagen. Kinesiska smältverk som tar material från den här handlaren borde kunna använda sitt befintliga lager, medan handlare kan omdirigera laster som kommer till Qinhuangdao-anläggningen till andra destinationer, heter det.

Nyheter

Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar

Publicerat

den

Skogsplantor hos Stora Enso

Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.

Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära