Connect with us

Nyheter

Myntverken rapporterar ökat intresse för guld

Published

on

Rädsla för lågkonjunkturen och det pågående inflationshotet fick privatinvesterare att hoppa tillbaka in på guldmarknaden då två stora globala myntverk rapporterade ökad försäljning av ädelmetaller.

Försäljningsdata från U.S. Mint visade att det sålde 64 500 troy ounce guld i olika valörer av sina American Eagle-guldmynt. Försäljningen ökade med 24 procent från junis kraftiga nedgång. Förra månadens försäljning ökade med 10 procent jämfört med juli 2021.

Medan efterfrågan på guld ökade i juli, är investerare fortfarande ovilliga att köpa fysiskt silver. Data från U.S. Mint visar att det sålde 850 000 troy ounce silver förra månaden, en minskning med 8 procent från juni. Försäljningen minskade kraftigt och föll med nästan 73 procent från juli 2021.

Analytiker har sagt att efterfrågan från privatpersoner på silver har kämpat eftersom rädslan för lågkonjunkturen fortsätter att växa. En global lågkonjunktur skulle minska industrins efterfrågan på silver, vilket motsvarar cirka 60 procent av den globala marknaden. Analytiker har sagt att guld ses som en mer robust, säker tillgång i den nuvarande miljön.

Samtidigt, på andra sidan jordklotet, sa Perth Mint att det sålde 79 305 troy ounce guld i juli, en ökning med 21 procent från juni. Samtidigt är försäljningen upp 12 procent från förra året.

Perth Mint sa också att det sålde 2,47 miljoner troy ounce silver förra månaden, en ökning med 62 procent från juni och 89 procent från juli 2021.

”Vi fortsatte att uppleva en extremt stark efterfrågan på fysiskt silver”, säger Neil Vance, general manager för präglade produkter vid Perth Mint. ”Även med en stark månad för produktion, förblir silvermynt föremål för allokering.” Intresset för silver är såldes betydligt högre i Australien än i USA.

Philip Newman, verkställande direktör för Metals Focus, sa att efterfrågan på guld- och silvertackor ökade i juli då det kraftiga prisfallet gav investerare möjligheter att hitta fynd.

Även om försäljningen under de senaste två månaderna är kraftigt lägre jämfört med tidigare under året, sa Newman att den fysiska efterfrågan är på väg att matcha fjolårets starka efterfrågan.

”Allt myntverken producerar säljs”, sa han. ”Vi förväntar oss att fortsätta se en stark efterfrågan på tackor och mynt under 2022.”

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära