Följ oss

Nyheter

Torka gör att rabatten på kaffe faller till sin lägsta nivå på 20 månader

Publicerat

den

Kaffebönor i säck

Kaffebönor i säckTorka gör att rabatten på kaffe faller till sin lägsta nivå på 20 månader och att spreaden mellan så kallat robustakaffe och arabicakaffe i Brasilien har minskat betydligt. Det är framförallt oro för torka och en brist på vietnamesiska säljare av robustakaffe som gör att priset på robusta nu ökar i förhållande till arabicakaffe. Prisskillnaden i Brasilien, världens största kaffeproducent, ligger nu under 100 real per säck enligt forskningsinstitutet Cepea.

Värden har underminerats av ankomsten av regn i Minas Gerais, den delstat i Brasilien som producerar mest arabicakaffe, vilket har lättat farhågorna om att kaffeplantornas blommor inte kommer utvecklas som de skall. Det betyder också att det sannolikheten ökar för en bra skörd under 2016. Samtidigt har emellertid priset på robustakaffe stigit i delstaten Espirito Santo, den delstat i Brasilien som producerar mest robusta. Uppgången har gjort att prisskillnaden gentemot arabica i Brasilien endast är 19,35 cent, den lägsta nivån sedan februari förra året. Procentuellt sett är premiumet för arabica 26,8 procent, den lägsta nivån sedan januari 2014.

Långt under sin potential

Prisjusteringen utgör en skarp vändning från situationen för bara någon vecka sedan, då arabica-premiumet låg på 38,7 procent, motsvarande 138,82 real. I början av året var arabica-premiumet 200 real per säck.

Även om oron för torkan i Minas Gerais har lättat så har den ökat i Espirito Santo. Radobank kommenterade i förra veckan att det har förekommit väldigt litet nederbörd i de områden där det odlas robusta sedan huvudblomningsfasen som vanligtvis inträffar under juli – augusti. Detta kan komma att få negativa effekter för skörden 2016/2017. Trots att 85 procent av plantagerna i dessa områden konstbevattnas förväntar sig Radobank en skörd långt under vad som är normalt eftersom inget bevattningssystem fullt ut kan kompensera för bristen på regn.

Extremt höga temperaturer

Rapporter från tjänstemän i Espirito Santo säger att regionen står inför den värsta torkan på 40 år, och i vissa regioner har bevattning förbjudits helt med böter som följd för de producenter som bryter mot detta förbud. På andra ställen har konstbevattning begränsats och får endast ske nattetid.

Enligt den Brasilienbaserade vädertjänsten Somar har vissa delar av delstaten Espirito Santo fått mindre än 30 % av den genomsnittliga nederbörden under oktober vilket ökar risken för att kaffebönorna inte utvecklas som de skall.

Delstaten Espirito Santo förväntas få lite regn på kort sikt, men nederbörden kommer inte vara generös, och kommer att åtföljas av extremt höga temperaturer, som främjar avdunstning av fukt, tillade Somar.

Brasiliens kaffeodlande regioner

Karta över kaffeodling i Brasilien

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära