Följ oss

Nyheter

Sydafrika exporterar mer spannmål

Publicerat

den

Majs i närbild

Sydafrika kommer att växa i betydelse som spannmålsexportör 2020/2021, på grund av en ökad majsskörd och ökad efterfrågan från sina grannar.

International Grains Council (IGC) spår att Sydafrikas totala spannmålsproduktion 2020/2021 uppgår till 18,6 miljoner ton, jämfört med 18 miljoner föregående år. Totalt inkluderar det 2,1 miljoner ton vete, jämfört med 1,5 miljoner under 2019/2020. Landets majsskörd 2020/2021 uppgår till 15,8 miljoner ton, en minskning från 16 miljoner året innan. En prognostiserad sorghumskörd på 100 000 ton 2020/2021 kan jämföras med 200 000 föregående år.

Sydafrikas totala spannmålsimport 2020/2021 uppgår till 2,2 miljoner ton, en minskning från 2,9 miljoner året innan. Dess spannmålsexport beräknas uppgå till 2,8 miljoner ton, en ökning från 2,1 miljoner ton. Prognos för importen omfattar 1,9 miljoner ton vete, en minskning från 2,4 miljoner under 2019-20. Exporten omfattar 2,7 miljoner ton majs, jämfört med 1,9 miljoner året innan.

Attraktiva majspriser

USDA-attachén skrev i en rapport den 29 oktober 2020 om förutsättningarna för majs, ”relativt attraktiva lokala majspriser progressiv export och gynnsamma väderprognoser påverkar producenter som planteringsbeslut positivt.”

”Lokala majspriser är mer än 30 procent högre än för ett år sedan, vilket ger kommersiella producenter ett incitament att plantera fler åkrar med majs”, skrev USDA. ”Förväntningarna gör att de lokala majspriserna sannolikt kommer att förbli på relativt höga nivåer under resten av detta år.” Attachéen noterade också att majsexporten utvecklas i en gynnsam takt och minskar de lokala lagernivåerna.

”Förväntningarna är att majsefterfrågan i södra Afrika kan öka under de närmaste månaderna, särskilt från Zimbabwe,” heter det i rapporten. ”Sydafrika, med gott om majsbestånd, är i perfekt läge för att förse hela regionen med dess behov.”

Källa: US Department of Agriculture’s Foreign Agriculture Service

Gynnsamma väderförhållanden

En ytterligare faktor var att ”gynnsamma väderförhållanden för säsongen förutses över de flesta sommarregnområdena i Sydafrika, vilket ökar optimismen och påverkar producenter som planterar positivt.”

Attachéen förutspådde dock en ”marginell ökning av den kommersiella efterfrågan på majs under regleringsåret 2020/2021 till 11,6 miljoner ton. Detta eftersom Sydafrikas ekonomiska tillväxt kommer att vara under press 2021 på grund av COVID-19-pandemin och strukturella och politiska begränsningar.”

Rapporten gav en siffra på 11,4 miljoner ton för efterfrågan året innan. Den nämner de höga majspriserna som anledningen till begränsad efterfrågetillväxt, då efterfrågan på foder skapades av effekten av en krympande ekonomi och en minskad efterfrågan på animaliskt protein.

”Vit majs, i form av mat, är en stapelvara för många sydafrikanska hushåll, särskilt för konsumenter med lägre inkomst, eftersom det är en relativt billig källa till kolhydrater”, säger USDA.

I en rapport från 23 mars 2020 sade attachéen att Sydafrikas veteområde har stagnerat till cirka 500 000 hektar per år med ett genomsnittligt utbyte på 3,3 ton per hektar. Rapporten såg ingen större förändring från denna trend 2020/2021, eftersom producenter föredrar att plantera mer lönsamma grödor som raps, havre, majs och sojabönor.

”I vissa områden, särskilt i västra Kapprovinsen, är dock veteproduktion fortfarande den mest konkurrenskraftiga grödan att plantera”, säger attachéen. ”Sydafrikas årliga vetekonsumtion har ökat med i genomsnitt en procent per år de senaste tio åren.”

”På grund av den långsamma ekonomiska tillväxten och en stor majsskörd, vilket kommer att sänka priset på majsmjöl, förutses inte några stora konsumtionsökningar av veteprodukter,” sade USDA. ”Konsumenter kan ersätta ris-, vete- och majsprodukter baserat på pris- och smakpreferenser.”

Oljeväxter

I en årsrapport om sektorn för oljeväxter daterad den 3 april 2020 sade USDA att ”under normala klimatförhållanden och med hänsyn till genomsnittliga avkastningar kan Sydafrika producera 800 000 ton solros och 1,4 miljoner ton sojabönor under marknadsföringsåret 2020/2021.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detta motsvarar en ökning av solrosfrön med nio procent och sojabönproduktionen med åtta procent från föregående år. Rapporten förutspådde att det skulle finnas rekordhöga 1,3 miljoner ton lokalt producerat oljemjöl tillgängligt 2020/2021, men att den tröga ekonomin skulle begränsa efterfrågan till 1,7 miljoner ton, med en minskad export på åtta procent till 550 000 ton, medan importen av vegetabilisk olja skulle sjunka med fem procent till under 400 000 ton vid ökad inhemsk produktion och begränsad efterfrågetillväxt.

”Sydafrikas handel med sojabönor och solrosfrön är i allmänhet relativt liten, eftersom lokal produktion huvudsakligen är avsedd för lokal bearbetning och import riktar sig till olja- och proteinmjöl,” sa USDA. ”Till exempel var Sydafrikas handel med solrosfrön under regleringsåret 2018-19 mindre än 1 000 ton, medan sojabönsimporten endast var 9 098 ton och exporten 5 336 ton. Importen av sojabönor var främst från Zambia och Moçambique, medan exporten var avsedd för Zimbabwe.

Karta över Sydafrika

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära