Följ oss

Nyheter

Stora Enso och Northvolt samarbetar för att utveckla träbaserade batterier

Publicerat

den

Stora Enso och Northvolt har ingått ett samarbete för att ta fram hållbara batterier med hjälp av ligninbaserat, hårt kol utvunnet ur förnybart trä från nordiska skogar. Målet är att utveckla världens första industrialiserade batteri med anoder helt tillverkade av europeiska råmaterial, vilket sänker både koldioxidavtryck och kostnad.

Batterimaterial av lignin

De två företagen har ingått ett utvecklingssamarbete med avsikten att skapa ett hållbart batteri med anoder från förnybara material, utvunna i Norden.

– Samarbetet med Northvolt är ett steg mot att tillhandahålla den snabbt växande batterimarknaden med förnybara anodmaterial från träd. Vårt ligninbaserade hårda kol, Lignode by Stora Enso, kommer att tillgodose den europeiska försörjningen av anodråvara. Vi möter behovet för hållbara batterier inom områden som fordon och stationär energilagring, säger Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Båda företagen bidrar till batterisamarbetet med nyckelkomponenter och expertis. Stora Enso tillför sitt ligninbaserade anodmaterial Lignode, som kommer från hållbart brukade skogar, medan Northvolt står för celldesignen, produktionskonceptet och utvecklingsprocessen.

– Genom samarbetet ges vi möjlighet att utforska ett nytt hållbart råmaterial och utöka den europeiska värdekedjan, samtidigt som vi kan utveckla en billigare batterikemi. Det är en spännande demonstration av hur vår strävan efter en hållbar batteriindustri går hand i hand med att skapa en positiv påverkan både på samhälle och kostnader, säger Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

Lignin är en vegetabilisk polymer som finns i cellerna hos nästan alla landlevande växter. Träd består till 20–30 procent av lignin, där ämnet fungerar som ett naturligt och starkt bindemedel. Det är en av de största förnybara kolkällor som finns.

Pilotanläggningen för biobaserade kolmaterial finns på Stora Ensos anläggning i finska Sunila, där lignin har producerats i industriell skala sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50.000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin. Koncernen utvärderar även sin första industriella produktion av Lignode i en förstudie för anläggningen i Sunila.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära