Följ oss

Analys

SIP Nordic – Nytt år, nya möjligheter

Publicerat

den

SIP Nordic - Analyser av råvarorSamtidigt som det är dags att summera ett ganska ljummet råvaruår är det hög tid att rikta blickarna mot 2012 års spåkula. Kommer industrimetallpriserna hålla emot, fortsätter guldet sin lyckliga resa under 2012 och hur heta är egentligen jordbruksråvarorna? Oavsett vad har vi ett spännande år framför oss där mycket kommer att styras av oron för en Eurokris. Råvaror har mer och mer blivit en självklar del av portföljen och samtidigt som de finansiella marknaderna kämpar mot extrem turbulens har råvaror klivit fram som räddare i nöden. Aktiemarknaden kommer troligtvis att fortsätta att famla i mörkret, ständigt hemsökta av oron om en europeisk statsskuldskris såväl som rädsla av en återkommande global recession. Det som talar för att råvaror, generellt, kommer att gå motsatt håll är bland annat tillväxtmarknadernas fortsatta tillväxt, försvagning av dollarn samt en fortsatt obalans i tillgång och efterfrågan.

Råvaror i det långa loppet

Råvaror har haft en otrolig utveckling sedan starten av detta millennium och om historien upprepar sig har råvaror, trots det oroliga börsläget, många goda år framför sig. Råvaror och aktiemarknaden har sedan 1870 alternerat om vilken marknad som presterat bäst. Under 1980 och 90 talet florerade aktiemarknaden samtidigt som råvarupriserna låg på bottennivåer. Detta gjorde att investeringar i gruvor, oljereservoarer och jordbruk inte ansågs sexiga nog att investera i. Och det är just detta som gett upphov till den positiva trend råvaror är i nu. Pga. Av bristande investeringar har vi i nuläget en obalans i tillgång och efterfrågan vilket driver upp priserna i de flesta råvarorna.

Rädsla trycker ned basmetallerna

Nu ska man ju inte titta sig blind på historisk data men det finns en del intressanta iakttagelser att beakta. En intressant iakttagelse är den negativa korrelationen mellan VIX index, ofta kallad fear index, och basmetallernas prisutveckling. En hög volatilitet betyder allt som oftast en nedåtgående aktietrend vilket ger avtryck i basmetallernas utveckling då marknaden tror på en avsvalnande tillväxt. Nu har VIX Index börjat stabiliseras och är på väg ned till mer normala nivåer. Kommer detta att resultera i att basmetallerna återigen klättrar norrut? Ja, för vissa metaller så finns det ett flertalet punkter som talar för det.

Diagram över basmetaller och VIX under år 2011

Vad gäller då för 2012?

Det mest troliga är att råvaror kommer att använda 2012 för att hämta andan för att sedan spänna bågen ordentligt inför 2013 hjälpta av en mer stabil ekonomisk utsikt samt ett åter ökande tillgångsunderskott. Trots detta finns det många guldkorn under 2012 och kom ihåg, man behöver inte alltid tro på uppgång.

Råvaruåret 2012 ser ut att bli mycket svårtippat då en ökad korrelation med aktiemarknaden talar för stagnerade prisutvecklingar. Jag sticker dock ut hakan och tror på uppgång i guld och platina. En sista kommentar: Ur kaos kommer alltid möjligheter.

Alexander Frick

 

Råvaror – Update

Guld – Trygg hamn eller inte

  • Guldets nedgång de senaste veckorna kan härledas till den generella panik som råder bland investerare. Investerare säljer av för att istället placera i likvida medel.
  • Den stigande dollartrenden har också påverkat guldpriset negativt. Under 2012 kommer dollarkursen studeras noga för att se var guldet bär av.
  • Guld har haft smått otroliga 11 plusår i rad. Nu när priset korrigerats nedåt talar mycket för att 2012 också blir ett bra år.

Analytikerkonsensus för guld år 2012

Silver

  • Silver är en mer använd industrimetall än guld. Ändå har silver seglat upp som god tvåa i racet om den trygga hamnen.
  • Överskottet av silver uppgår idag till 14%. Inför 2012 spås överskottet minska en aning till 9,8%.
  • Trots ett högt pris på silver är det långt kvar till ATH på 100 dollar (1978)
  • En fortsatt förstärkning av dollarn mot euron kommer troligtvis påverka negativt på silverpriset.

Analytikerkonsensus för silver år 2012

Platina

  • Sydafrikanska producenter, som står för den största delen av platinaproduktion, kämpar med fackliga problem och elavbrott. Något som kommer inverka positivt på platinakursen.
  • Fortsatt obalans i tillgång och efterfrågan talar för ett fortsatt högt pris.
  • Nuvarande tillgängligt platina räcker endast till 16 månaders konsumtion. Tillgängligt platina har minskat med 30% sedan 2001.

Analytikerkonsensus för platina år 2012

Brent olja

  • Oljelagerstatistiken pekar på mycket låga nivåer i USA. Någon som håller uppe oljepriset trots den globala oron.
  • Oron i Iran och de andra OPEC länderna kompenserar det oroliga börsläget. Ett oljepris som konsoliderar under början av 2012 är inte osannolikt.
  • Kan olja fortsätta hålla emot bra är det en av den mest intressanta placeringarna på marknaden. Om eller när den europeiska krisen får en lösning kommer oljepriset att påverkas positivt.

Analytikerkonsensus för olja (brent) år 2012

Koppar

  • Strejker i stora gruvor i Peru och Indonesien fortsätter att begränsa utbudssidan. Det ska dock vara nära en lösning men produktion lär halta en aning.
  • Koppar är mycket konjunkturskänsligt och följer ofta negativa aktietrender. Sedan början av året är koppar ned ca. 23%. Världens största kopparkonsument, Kina spås inte ha en lika hög tillväxt vilket kan påverka kopparpriset negativt.
  • Trenden i kopparpriset är dock avtagande men analytikerkåren ser positivt på kopparn inför 2012.

Koppar - Analytikerkonsensus för år 2012

Naturgas

  • Naturgaspriserna fortsätter sin resa söderut, delvis pga. en högre medeltemperatur i USA. 51% av USAs hushåll använder naturgas för uppvärmning.
  • Naturgas är en av de svåraste råvarorna att lagra. I priset på framtida leveranser ingår lagerkostnader, ränta och försäkring så trots att terminsmarknaden för naturgas ser ut att stå stilla, faller den fritt.
  • Naturgas har tappat nästan 70% sedan finanskrisen men kan tappa ytterligare 50% för att matcha de låga nivåerna som rådde under 90-talet.
  • Tekniskt handlas Naturgas i en negativ trend.

Naturgas - Analytikerkonsensus för år 2012

Majs

  • Den globala majsproduktionen spås nå rekordnivåer under början av 2012 trots minskad produktion i USA.
  • Det genomsnittliga priset spås vara 30 cents lägre än föregående räkenskapsår, enligt USDA.
  • USDA spår en nedgång i majspriset, uppbackat av ökad produktion i såväl Kina som Europa och Kanada samt gynnsamma globala väderförhållande.
  • Den tekniska trenden för majs är nedåtgående med en viktig stödnivå på 572 cents per bushel.

Majs år 2012 - Analytikerkonsensus

Vete

  • Den globala produktionen av vete spås stiga med 5.3% under första halvåret 2012, samtidigt som efterfrågan endast kommer att öka 3.3%, med ett totalt överskott om 10 miljoner ton.
  • Vete har tappat närmre 25% under de senaste året men fortfarande är priset på ca. 6 dollar tillräckligt attraktivt för att bönder ska fortsätta plantera. Ett ökande överskott är således att vänta.
  • Ytterligare faktorer som talar för en fortsatt nedåtgående trend är rädslan för en global recession där oron för att världens största veteimportör, Kina, ska dra i handbromsen.

Analytikerkonsensus för vete år 2012

Socker

  • Överskottet av socker har mer än halverats sedan maj.
  • Dåliga väderförhållanden i Brasilien har fått analytiker att revidera sockerskörden med nästan 20%.
  • Sockerproduktionen i Indien väntas fortfarande växa. Dock med blygsamma 8%, att jämföra med förra årets tillväxt på 25%.

Socker - Analytikerkonsensus år 2012

Bomull

  • Förra året rusade bomull med en nästan fördubblad kursuppgång. I år har läget varit annorlunda. Rekordskördar och svagare efterfrågan har tryckt ned bomullspriset rejält.
  • Trots en kraftig nedgång ligger bomullspriset på historiskt höga nivåer och en halvering av bomullspriset är inte otänkbart.
  • Det höga priset har återställt balansen i tillgång och efterfråga.
  • Trots extrem torka i USA har goda skördar i Kina och Indien täckt upp detta bortfall.
  • I dagsläget ligger genomsnittsinvesteraren i långa positioner men säljarna blir fler och fler.

Bomull - Analytikerkonsensus år 2012

 

[box]Denna uppdatering är producerat av SIP Nordic och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta produktblad utgör endast marknadsföring och har sammanställts av SIP Nordic Fondkommission AB.

Innehållet ger inte fullständig information avseende det finansiella instrumentet. Investerare uppmanas att del av prospekt och slutliga villkor, vilka finns tillgängliga på: www.rbsbank.se/markets, innan ett investeringsbeslut tas.

Förekommande exempel är simulerade och baseras på SIP Nordics egna beräkningar och antaganden, en person som använder andra data eller antaganden kan nå andra resultat. Administrativa avgifter och transaktionsavgifter påverkar den faktiska avkastningen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Brent gains on positive China data and new attacks on Russian oil processing

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Positive China data and further attacks on Russian oil processing facilities lifts Brent yet higher. Brent crude gained 4.1% last week with a close on Friday 15 March at USD 85.3/b. Continued declines in US inventories, a bullish oil market outlook from the IEA and damages on Russia’s Rosneft Ryazan oil processing plant by Ukrainian drones helped Brent crude to break above the USD 85/b level. This morning Brent is adding another 0.4% to USD 85.7/b driven by a range of additional attacks on Russian refineries over the weekend and positive Chinese macro data also showing Chinese apparent oil demand  up 6.1% YoY for Jan+Feb.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude is getting a steady tailwind from declining US oil inventories. Steady and continued declines in US inventories since the start of the year has been nudging the oil price steadily higher but there has clearly been some resistance around the USD 85/bl level. US inventories continued that decline in data also last week with commercial crude and product stocks down 4.7 m b. Total US stocks including SPR declined 4.1 m b to 1580 m b which is now only 2 m b above the low point on 30 December 2022 at 1578 m b. These persistent declines in US oil inventories is a clear reflection of the global market in deficit where demand is sufficiently strong, cuts by OPEC+ are sufficiently deep while US shale oil production is close to muted with hardly any growth projected from Q4-23 to Q4-24.

Bullish report from IEA last week indicates that further inventory declines is to be expected. The monthly report from IEA last week gave an additional boost to this picture as it lifted projected oil demand for 2024 by 0.2 m b/d, reduced non-OPEC production by 0.2 m b/d and thus increased its estimated call-on-OPEC by 0.4 m b/d for 2024. The world will need steadily more oil from OPEC every quarter to Q3-24 and by Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more from the group than it did in Q4-23. That is great news for OPEC+. There is no way that they’ll move away from current strategy of ”Price over volume” with this backdrop. The report from IEA last week is indicating that the gradual declines in US inventories we have seen so far this year will likely continue. And such a trend will give continued support for oil prices in the coming quarters. Oil price projections are lifted in response to this and last out is Morgan Stanley which raises its Q3-24 Brent forecast by US 10/b to USD 90/b.

SEB’s Brent crude forecast for 2024 is USD 85/b (average year) which implies that we’ll likely see both USD 70/b as well as USD 100/b some times during the year.

Attacks on Russian oil processing will mostly impact refining margins and crude grade premiums as crude supply is unlikely to be disrupted. The Ukrainian drone attacks on Russian oil infrastructure has surprised the market as many of them are deep within Russia. Facilities in Russia’s Samara region which is more than 1,000 km away from the Ukrainian border were attacked on Saturday. Oil processing plants and oil refineries are highly complex structures. If damaged by drones they can potentially be out of operation for extended periods. Plain oil transportation systems are much simpler and easier and faster to repair. The essence here is that we’ll likely not lose any oil supply while we might lose oil refining capacity due to these attacks. Most of the impact from these attacks should thus be on refining margins and not so much on crude oil prices. But when diesel cracks, gasoil cracks and gasoline cracks goes up then typically also light sweet crude prices goes up. As such there is a spillover effect from damages to Russian oil refineries to Brent crude oil prices even if we don’t lose a single drop of Russian crude oil production and supply.

Total US crude and product stocks incl. SPR has been ticking lower and lower so far this year and are now only 2 m b/d above the low-point in late December 2022. This is a solid indication that the global oil market is running a deficit.

Total US crude and product stocks incl. SPR
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR) has been ticking lower and lower so far this year. This has helped to nudge oil prices steadily higher. 

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR)
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Call-on-OPEC by IEA: World will need more and more oil from OPEC through the year. In Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more oil from OPEC in Q4-24 than in Q4-23.  

World will need more and more oil from OPEC through the year.
Source: SEB graph, IEA data

ARA refining margins have moved up so far this year => Refineries want to process more crude oil and thus they want to buy more crude oil.

ARA refining margins
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Coal and nat gas prices are increasingly quite normal versus real average prices from 2010 to 2019 during which TTF nat gas averaged EUR 27/MWh and ARA coal prices averaged USD 108/ton in real-terms. In the current environment of ”normal” coal and nat gas prices we now see a darkening picture for coal fired power generation where coal is becoming less and less competitive over the coming 2-3 years with cost of coal fired generation is trading more and more out-of-the money versus both forward power prices and the cost of nat gas + CO2. Coal fired power generation will however still be needed many places where there is no local substitution and limited grid access to other locations with other types of power supply. These coal fired power-hubs will then become high-power-cost-hubs. And that may become a challenge for the local power consumers in these locations.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner. The power sector accounts for some 50% of emissions in the EU ETS system in a mix of coal and nat gas burn for power. The sector is also highly dynamic, adaptive and actively trading. This sector has been and still is the primary battleground in the EU ETS where a fight between high CO2 intensity coal versus lower CO2 intensity nat gas is playing out.

Coal fired power is dominant over nat gas power when the carbon market is loose and the EUA price is low. The years 2012, 2013, 2014, 2015 were typical example-years of this. Coal fired power was then in-the-money for around 7000 hours (one year = 8760 hours) in Germany. Nat gas fired power was however only in the money for about 2500 hours per year and was predominantly functioning as peak-load supply.

Then the carbon market was tightened by politicians with ”back-loading” and the MSR mechanism which drove the EUA price up to EUR 20/ton in 2019 and to EUR 60/ton in 2021. Nat gas fired power and coal fired power were then both in-the-money for almost 5000 hours per year from 2016 to 2023. The EUA price was in the middle-ground in the fight between the two. In 2023 however, nat gas was in-the-money for 4000 hours while coal was only in-the-money for 3000 hours. For coal that is a dramatic change from the 2012-2015 period when it was in the money for 7000 hours per year.

And it is getting worse and worse for coal fired generation when we look forward. That is of course the political/environmental plan as well. It is still painful of course for coal power.

On a forward basis the cost of Coal+EUA is increasingly way, way above the forward German power prices. Coal is basically out-of-the money for more and more hours every year going forward. It may be temporary, but it fits the overall political/environmental plan and also the increasing penetration of renewable energy which will push aside more and more fossil power as we move forward. 

But coal power cannot easily and quickly be shut down all over the place in preference to cheaper nat gas based power. Coal fired power will be the primary source of power in many places with no local alternative and limited grid capacity to other sources of power elsewhere.

The consequence is that those places where coal fired power generation cannot be easily substituted and closed down will be ”high power price hubs”. If we imagine physical power prices as a topological map, geographically across Germany then the locations where coal fired power is needed will rise up like power price hill-tops amid a sea of lower power prices set by cheaper nat gas + CO2 or power prices depressed by high penetration of renewable energy.

Coal fired power generation used to be a cheap and safe power bet. Those forced to rely on coal fired power will however in the coming years face higher and higher, local power costs both in absolute terms and in relative terms to other non-coal-based power locations.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive both versus the cost of nat gas + CO2 and versus forward German power prices. Auch, it will hurt more and more for coal fired power producers and more and more for consumers needing to buy it.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

And if we graph in the most efficient nat gas power plants, CCGTs, then nat gas + CO2 is today mostly at the money for the nearest three years while coal + CO2 is way above both forward power prices and forward nat gas + CO2 costs. 

EUR/MWh
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Number of hours in the year (normal year = 8760 hrs) when the cost of coal + CO2 and nat gas + CO2 in the German spot power market (hour by hour) historically has been in the money. Coal power used to run 7000 hours per year in 2012-2016, Baseload. Coal in Germany was only in-th-money for 3000 hours in 2023. That is versus the average, hourly system prices in Germany. But local, physical prices will likely have been higher where coal is concentrated and where there is no local substitution for coal in the short to medium term. Coal power will run more hours in those areas and local, physical prices need to be higher there to support the higher cost of coal + CO2.

Number of hours in the year
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

War-premium back on the agenda?

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

During yesterday’s trading session, Brent Crude made significant gains, marking the largest increase in global oil prices in approximately five weeks. The front-month contract is presently trading at USD 84.3 per barrel, reflecting a robust increase of USD 2.55 per barrel (above 3%) compared to Monday morning’s opening price.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Furthermore, US crude inventories, excluding those held in the Strategic Petroleum Reserve (SPR), experienced a notable decline for the first time in seven weeks. This decline suggests a heightened global demand for crude oil, which has played a pivotal role in driving up prices (further details below).

Additionally, of considerable significance is Ukraine’s unexpected success in executing precise drone strikes targeting key Russian oil infrastructure. Yesterday, Ukrainian drone strikes triggered a fire at Rosneft’s Ryazan plant, which has a daily production capacity of 340,000 barrels near Moscow. This facility is a significant provider of motor fuels for the capital region and stands as one of Russia’s largest crude-processing facilities. Notably, this incident marks the third Ukrainian drone attack on Russian refineries this week, following similar incidents at the Novoshakhtinsk and Norsi refineries.

Ukrainian strikes in Russian territories ”appear to aim at disrupting, if not influencing, the Russian elections,” Putin stated in an interview with the RIA Novosti news service released Wednesday. He added, ”Another objective seems to be securing leverage for potential negotiation purposes.”

i.e., we believe the statements suggest that Ukrainian strikes in Russian regions are perceived by Putin as strategic moves with dual purposes. Firstly, they are seen as attempts to disrupt or influence the upcoming elections in Russia, potentially destabilizing the political landscape or casting doubt on the legitimacy of the electoral process. Secondly, they are interpreted as efforts to gain leverage in possible negotiation scenarios, implying that Ukraine seeks to strengthen its bargaining position by demonstrating its capability to inflict economic and strategic damage on Russia.

From a market perspective, it’s crucial to highlight the escalating conflict between Ukraine and Russia, which poses a significant threat to global energy markets. Russia’s role as a major oil and gas supplier is paramount, and any disruptions in its energy infrastructure could lead to widespread supply shortages and price volatility worldwide. The recent drone strikes are a clear reminder that geopolitical tensions continue to impact global oil markets. The fading ”war-premium” should now be factored in more significantly, indicating a need to brace for increased volatility ahead.


An overall significant drawdown of US inventories. In the U.S., commercial crude oil inventories, excluding those in the Strategic Petroleum Reserve, dropped by 1.5 million barrels from the prior week to 447.0 million barrels, about 3% below the five-year average. Total motor gasoline inventories fell by 5.7 million barrels, also about 3% below the five-year average. Distillate fuel inventories rose by 0.9 million barrels, approximately 7% below the five-year average. Propane/propylene inventories increased by 0.7 million barrels, marking an 8% rise compared to the five-year average.

Overall commercial petroleum inventories decreased by 4.7 million barrels. Over the past four weeks, total products supplied averaged 19.9 million barrels per day, up by 1.0% from the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 8.7 million barrels per day, down by 1.3% from the same period last year. Distillate fuel product supplied averaged 3.7 million barrels per day over the past four weeks, up by 0.5% from the same period last year. Jet fuel product supplied increased by 2.0% compared to the same four-week period last year.

Fortsätt läsa

Populära