Connect with us

Analys

SHB Råvarukommentar 4 december 2015

Published

on

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror
  • Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOPEC-möte resulterade i förhöjd produktionskvot
  • Överproduktion tynger basmetallerna
  • Ädelmetallerna fortfarande i klorna på Fed

Dagens OPEC-möte i Wien gav ny kraft till nedgången i oljepriset. WTI dök under 40 USD/fat och brent under 43 USD/fat när OPEC valde att inte ta tag i överproduktionen. Gruppen behåller sin strategi där produktionsminskningen måste ske utanför OPEC och nu vänds åter fokus mot USA:s skifferproducenter. Produktionsmålet höjdes från 30 mfpd (miljoner fat per dag) till 31,5 mfpd. Gruppen har fått en ny medlem i Indonesien och Iran väntas få möjlighet att öka exporten under nästa år. OPEC har producerat över sitt mål under en längre tid och men att höja produktionsmålet är helt klart inget som stärker oljepriset.

Under veckan har basmetaller handlats slagit under flera nyheter om eventuella stängningar av överproduktion i Kina. Ännu inget i nyhetsflödet som marknaden verkar ta på något större allvar. Brasilianska Vale har meddelat att man behåller olönsam produktion av nickel, vilket sänkt priset då bolaget ser nuvarande nickelpriser som ohållbara och väntar på en vändning. Kopparpriserna tror däremot Vale att industrin kan överleva.

Ädelmetaller har, som under de senaste veckorna varit känsliga för USA-makro. Denna vecka kom en oväntat svag inköpschefsindex från USA men veckan avslutades med stark rapport från arbetsmarknaden. Räntehöjningen i december är ett tema som biter sig allt hårdare i marknaden.

[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *