SHB Råvarukommentar 10 november 2016

  • Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenPresident Trumps betydelse för råvaror
  • Trump vill sluta köpa olja från Saudiarabien
  • Löften om investeringar i infrastruktur drev upp metallerna
  • Valresultatet drev upp guldet inledningsvis

President Trumps betydelse för råvaror

En gammal tradingregel säger: När ett stort event inträffar, vänta tre dagar för röken att lägga sig och ta sedan position. Dagens handel efter att Trump valts till ny president i USA gick åt det hållet även om det ännu bara gått en dag. Många marknader påverkas av Trumps politiska linje om den kommer följa den inslagna linjen från valkampanjen. Råvarumarknaden hade årets mest intensiva dag i går, överträffade Brexit. Vi benar ut vad Trump betyder för råvaror.

Trump vill sluta köpa olja från Saudiarabien

Brentoljan öppnade kraftigt ner på Trumps seger men slutade upp 0,8%, en liten rörelse jämfört med andra råvaror. Trumps oljerelaterade uttalanden har varit att han inte är en stor entusiast för Saudierna och han vill sluta köpa olja av Saudiarabien och Arabländerna såvida de inte för fram marktrupper mot IS. Trump är även motståndare till att sanktionerna hävdes mot Iran. Tekniskt sett går det inte att göra något åt det nu men USA har fortfarande inte öppnat upp för handel med Iran såsom Europa. Trump har också lovat att USA inte ska vara beroende av olja från OPEC men inte specificerat hur USA ska komma ur importbehovet. Trump också väldigt pro USA:s skifferutvinning av olja och gas och har skifferbolaget Continentals Vd, Hamm som rådgivare i energifrågor.

Löften om investeringar i infrastruktur drev upp metallerna

Basmetaller såg ett rally i går efter Trumps entusiasm för ökade investeringar i infrastruktur. 500 miljarder dollar är summan han sagt ska spenderas kommande fem år. Infrastrukturindikatorn nr 1, koppar steg mest bland basmetallerna med 3,4% men av infrastrukturdrivna råvaror blev järnmalm vinnaren med 9% uppgång igår. Även om Trump medför högre risk så är hans seger positiv för efterfrågan på basmetaller. Kina ser redan ut att hålla i sina infrastrukturinvesteringar under första halvåret 2017 och om USA trampar på gasen samtidigt kan efterfrågan få ett ordentligt lyft när världens två största ekonomier gasar samtidigt.

Valresultatet drev upp guldet inledningsvis

Guld slutade oförändrat efter den inledande chocken som drev upp guld med 5%, största omsättningen någonsin på guldterminer i går, fyra gånger så stor som normalt. Men röken ser redan ut att ha lagt sig.

SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top