Analys
SHB Råvarubrevet 9 november 2012
Iskall konjunkturell vinter i Sverige – men gröna bambuskott i Kina
Risksentimentet har haft det kämpigt de senaste veckorna, trots gröna skott i Kina och USA. Marknaden har åter tvingats fokusera på Grekland och Spanien, mestadels tack vare sedvanligt politiskt käbbel. Samtidigt har oron kring det finanspolitiska stupet kommit som ett brev på posten efter USA:s presidentval.
Förra året enades USA:s politiker bland annat om att tillfälligt förlänga de skattelättnader som infördes av Bush 2001-03. Utöver dessa kommer också ökat skattetryck från Obamas sjukvårdspaket. Sammantaget skulle oförändrad finanspolitik motsvara skattehöjningar och utgiftsminskningar på nära 4 % av BNP nästa år. Med dagens tillväxttakt på drygt 2 % skulle ett fall utför budgetstupet föra USA in i en ny recession. Vi räknar emellertid med att det politiska systemet lyckas komma överrens, måhända under årets sista skälvande timmar. På fredagsmorgonen kom bra oktoberdata från Kina som styrker vår positiva syn på basmetaller och som bekräftar att vändningen i den kinesiska konjunkturen i september fortsätter. Grekkaos och fiscal cliff spred dock smolk i glädjebägaren. Samtidigt har det kommit mycket dålig data från Sverige men den ska man inte tolka som negativt för råvarorna som handlas på världsmarknaden.
Basmetallerna
Kinas återhämtning finns framför oss
Basmetallerna startade veckan med stigande priser men vände ned igen då dollar stärktes efter valet i USA. Från måndagens öppning stänger kopparn på -1,1 %, aluminium är ned med 0,6 % medan nickel är princip oförändrad. Imorse fick vi dock positiv data från Kina där industriproduktionen kom in på 9,6 % (väntat 9,4%) i oktober jämfört med 9,2% i september och investeringar (FAI) YTD kom in på 20,7 % (väntat 20,6%) mot 20,5% i september.
Kopparlagren i Kina (både bonded och SHFE) är på rekordnivåer och trots att Kina importerat mycket de senaste månaderna har lagren utanför Kina inte minskat vilket vittnar om en fortsatt svag konsumtion globalt (ex Kina). Totala lager ligger nu på ca 1.2 miljoner ton (+0.3 miljoner ton sen i somras) men vi förväntar oss att överskottet reduceras något mot slutet av året/inledningen av 2013 i takt med att kinesiska verk nu betat av sina lager och börjar bygga upp nya. Kopparbalansen ser vidare ut att bli negativ under 2013 för första gången på tre år. Arbitragefönstret mellan Shanghai och LME åter öppet (se blå graf nedan som nu är positiv) vilket bör ge stöd åt Kinesisk import och kopparpriset. Vi behåller vår positiva vy för basmetaller.
Under oktober har basmetallerna haft ett kraftigt ras, efter den kraftiga uppgången i september. Finansmarknaden hade handlat in för mycket på för kort tid. Däremot ser Kinadata allt bättre ut nu. Vi tror på: Vi tror på: BASMET H
Ädelmetaller
Fiscal cliff stärker guldet
Ädelmetallerna har hämtat sig från förra veckans fall, och Handelsbankens ädelmetallindex har stigit med nästan 3 % sedan fredagens stängning. Med en omvald Barack Obama i vita huset är diskussionen kring fiscal cliff (finanspolitiska stupet) åter på agendan vilket har fått guldet att stiga i värde. Fiscal cliff tillsammans med förnyad oro kring eurokrisen ökar investerares vilja att fly till guldet. Guldet handlas nu på 1733 USD/uns, vilket är 3,3 % högre än veckans öppning.
I och med att Obama blev omvald så är chanserna för fortsatt mjuk penningpolitik mycket större än om Romney blivit vald till USA:s president vilket talar till guldets fördel. Vi behåller vår positiva vy för hela sektorn.
Rapporterna kring strejkerna i de sydafrikanska gruvorna har tystnat, vilket tyder på att situationen återgått till det normala – dock med betydligt färre arbetare i gruvorna.
Vi är fortsatt positiva till ädelmetaller med den främsta anledningen att vi tror på fortsatt mjuk penningpolitik från FED och att central bankernas stimulanser forstätter att ge stöd. Vi tror på: ADELMET H
Energi
Fortsatt bensinbrist i USA
Omvalet av Barack Obama som USA:s president har inte haft något tydlig inverkan på oljepriset. Däremot är det fortfarande bensinbrist i spåren efter stormen Sandy, endast en fjärdedel av bensinstationerna i New York City, Long Island och New Jersey är i drift. Nu sätts åtgärder in för att försöka lindra problemet. Det beredskapslager som inrättades 2000 öppnas nu energidepartementet. Försvaret har fått i uppgift att köpa in och distribuera inte mindre än 380 000 fat blyfri bensin och 317 000 fat diesel till de berörda områdena. Brent-oljan handlas i skrivande stund på 107 USD/fat vilket är 1,15 % högre än måndagens öppning, i onsdag handlas dock oljan upp på dryga 111 USD/fat.
Marginellt ned på elmarknaden under veckan och även om vi inte förväntar oss några större rörelser är sentimentet fortsatt svagt. Såväl kol som utsläppsrätter handlas oförändrat och ser vi till vädret förväntas temperaturen ligga en ca 3 grader över normalt de kommande tio dagarna medan nederbördsmängderna beräknas till ca 7 TWh vilket är normalt denna tid på året. En del av den förväntade nederbörden uteblev vilket innebär att energibalansen minskar till ca 8.5 TWh. Svensk kärnkraft går mot bästa novemberproduktionen sedan Barsebäck stängdes (maj 2005) och december kan bli ännu bättre då vår tionde och minsta reaktor, Oskarshamn 1, fortfarande står stilla. Övriga 9 reaktorer är nu igång efter årets revision (underhåll) och då är risken mycket liten att de inte levererar i vinter. Notera den bedrövliga vintern 09/10 i bilden nedan.
Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. Vi ser även att förutsättningarna för fortsatt lågt elpris kvarstår. Vi håller en neutral syn på energisektorn.
Livsmedel
Global veteproduktion väntas justeras ned
Terminspriser på vete har gått upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Det amerikanska höstvetet lider fortfarande av torrt och varmt väder och någon klar bättring ser inte ut att vara i sikte. Skicket på grödan bedöms vara rekorddåligt och ytterligare försämring är nog att vänta. I Argentina har det blivit lite torrare, vilket gynnar pågående skörd. Lite regn har fallit i de östra delarna av Australien, generellt sett är det dock väldigt torrt. Den nederbörd som fallit lär nog inte ha någon större effekt, men bromsar en fortsatt nedgång. I dagens WASDE-rapport från USDA bör produktionssiffrorna för den australiensiska skörden justeras ned från föregående rapports 23 miljoner ton, 20 miljoner ton eller strax därunder är nog mer rimligt.
I EU är det fortfarande blött i en del områden och tiden för sådd löper snart ut. I Frankrike rapporterades tidigare i veckan om att sådden var avklarad endast till 64 procent, att jämföra med 88 procent vid samma tid förra året. Än värre är det i Storbritannien där det nu talas om att höstsådden kanske inte når mycket mer än 60 procent av tidigare planerad areal. I dagens WASDE-rapport väntas inga större förändringar för det amerikanska vetet. För den globala produktionen väntas däremot nedjusteringar för främst Australien och Argentina – förmodligen dock inte till fullt så låga nivåer som de lokala analytikernas utan kvar något över likt föregående månad. Med försämrade förutsättningar för nästa års skörd bör en eventuell nedsida vara väldigt begränsad. En bra start på grödan är givetvis att föredra men mycket kan hända tills nästa års skörd och vi har sett förr att de höstsådda grödorna återhämtat sig väl efter vintern.
Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall före jul men senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Anticipated demand weakness sends chills
Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.
Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.
Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.
U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.
Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.
Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.
On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.
Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).
Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.
Analys
Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control
Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.
Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.
Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.
Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.
The Brent crude November contract in USD/b
52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Analys
Fear of coming weakness trumps current tightness
Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.
Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.
As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.
Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.
It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.
Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys4 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys3 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD