Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 6 september 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Man petar inte på en skallerom

Risktillgångar har drabbats av viss tillbakagång under veckan när en amerikansk attack mot Syrien har blivit allt mer uppenbar. Vi gästades av FOI:s analytiker som menar att sannolikheten för en attack från Obama nu är mer än 80 %. Antingen dödar man en skallerorm eller så låter man den vara i fred; man petar inte på den. Har Obama gett sig in i argumentationen med Syrien så kommer han sannolikt att löpa hela linan ut. Den geopolitiska spänningen ökar riskpremien i olja men verkar dämpande på de flesta andra råvaror.

Globalt fortsätter makrodata att vittna om en förbättring. Veckan startade med ett bättre än väntat inköpschefsindex från Kina och slutar med bra inköpschefsindex (PMI) och arbetsmarknadsdata (jobless claims) från USA. Vårt tema med en marknad som drivs av robust makrodata håller alltså i sig, och vi tror att det fortgår några månader till. Mycket av den bra makrodatan verkar dock redan vara inprisad i många tillgångslag givet hur börsen och räntemarknaden betett sig senaste tiden. Stundande oro för råvarumarknaden är Fed:s ”tapering” som väntas tillkännages under septembermötet den 18/9. Mycket av detta torde dock vara inprisat i dagens marknad och vi fortsätter därför tro att stark makrodata får råvarorna att stiga framöver.

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Basmetaller

Kina överraskar positivt

I söndags publicerades Kinas PMI med positivt resultat, 51 mot väntade 50,6, och gav basmetallerna skjuts uppåt initialt. Efter att en attack mot Syrien blir mer sannolik har dock risktillgångar som basmetaller fallit tillbaka något under veckan. Tenn har haft ett kraftigt uppsving under veckan efter exportbegränsningar från Indonesien, värdens störta exportör. Indonesien har i sin ambition att öka de inhemska smältlönerna stoppat exporten av tenn. Dels höjer man den för export godkända halten samtidigt som man försöker stimulera den lokala handeln och landets möjligheter att behålla ett större värde av landets värdefulla naturtillgångar. Detta har tvingat PT Timah, världens tredje största producent, att åberopa force majeure sedan den 30 augusti. Låga lager och inställda leveranser från Indonesien har skickat upp priset på tenn till fem månaders högsta och har under veckan stigit med dryga 6,2 %.

Under första halvan av året har utvecklingen på basmetaller och aktiemarknaden gått ordentligt isär, bilden nedan visar utvecklingen på Handelsbankens Basmetallindex mot S&P 500 sedan 2007. Även om amerikansk och europeisk makro signalerat återhämtning under en tid, verkar den kinesiska ekonomin varit i kontraktion fram till juli/augusti i år vilket pressat efterfrågan och priserna på metaller. De senaste veckorna har vi dock sett tecken på att den kinesiska tillväxten kan ta fart igen där några fundamentala rörelser är intressanta att notera, framför allt på koppar. Kinas kopparimport har återigen ökat och såväl inhemska som globala lager har minskat samtidigt som investerare täckt sina korta positioner. När den värsta oron för ett överutbud nu avtagit samtidigt som lagren minskar anser vi att metallpriserna bör ha bottnat ur under Q2 2013 och att en ökande efterfrågan bör resultera i högre metallpriser överlag under hösten.

Handelsbankens basmetallindex mot S&P 500

Kinas kopparimport har återigen ökat och såväl inhemska som globala lager har minskat samtidigt som investerare täckt sina korta positioner. Vi tror på: LONG KOPPAR

Ädelmetaller

På guldfronten intet nytt!

Efter dagens rykande färska arbetslöshetsstatistik från USA, nonfarm payrolls som kom in något sämre än väntat, handlar guldet på 1390 dollar per uns, att jämföra med förra fredagens 1390 dollar per uns… Veckan har präglats av små rörselser i brist på nya nyheter i Syrienfrågan och i linje med en avvaktande hållning på de flesta marknaderna. Vi bibehåller vår positiva syn på guldet i det kortare perspektivet, och vår negativa syn i det längre perspektivet. Platina har tappat marginellt under veckan som gått.

Guld- och platina-priser på Comex

I ett läge där råvaror generellt har viktats ned av institutionella placerare kan guld och silver få en ”omotiverad” uppgång när dessa indexköpare återvänder till råvaror drivit av bättre utsikter för Kina och USA. Vi tror på: LONG GULD H och LONG SILVER H

Energi

Fortsatt Syrienattack i fokus

Oljan ligger kvar på höga nivåer där oron för utbudsstörningar i Mellanöstern och sannolikheten att att USA slår tillbaka på al-Assad regimen kvarstår. Buy the rumour sell the fact brukar ju vara en gyllene regel där vi tidigare sett riskpremien pysa ut ganska hastigt efter både Libyen- och Irankonflikten. Även om så sker efter en eventuell intervention, ser vi flera faktorer som kan skrämma upp oljepriset ytterligare. Den globala reservkapaciteten är endast 1.3 miljoner fat per dag och vi ställer oss frågande till om Saudiarabien, som redan idag producerar på rekordnivå, verkligen kan täcka upp för det kraftiga produktionsbortfallet från Nigeria, Libyen och Iran (se bilden nedan). Även Irak har minskat sin produktion de senaste 12 månaderna och denna osäkerhet anser vi väl motiverar nuvarande riskpremie. Lägg därtill positiv amerikansk makrostatistik vilket i kombination med vikande råoljelager för nionde veckan i rad bör skapa en hel del rörelser på uppsidan. Vår rekommendation om lång position kvartsår.

Elmarknaden och kvartalet Q1 2014 (som nu är underliggande för Handelsbankens elindex och investeringsprodukter) stiger med närmare 6 procent denna vecka. Uppgången inleddes med att Oskarshamnsverket 3 oväntat föll ur drift förra helgen vilket resulterade i att svenska kärnkraften föll tillbaka på 58 procents output. Det torra scenario vi såg mot slutet av förra veckan låg kvar över helgen vilket genererade en hel del köpintresse. Vidare har såväl bränslekomplex, utsläppsrätter och Tyska marknaden där vi sett en del shortcovering stärkts vilket gjort att vi tagit oss igenom tidigare motståndsnivåer. Vädret spelar till stor del in och begränsar nedsidan på de två kommande kvartalskontrakten. Senaste väderprognoserna pekar på ett kraftigt underskott i nederbörden de kommande 10-dagarna vilket i skrivande stund ser ut att försämra energibalansen med 5-6 TWh ned till -13 TWh. Vi ligger därför kvar med lång rekommendation.

Diagram över oljeproduktion

Oroligheterna i mellanöstern med risk för ytterligare produktionsbortfall ger stöd till oljepriset. Vi tror på: LONG OLJA

Livsmedel

Goda skördar pressar rispriset

Spannmålspriserna har den senaste tiden påverkats i hög grad av väderutvecklingen i USA. Majsen, men främst sojan som inte kommit lika långt i sin utveckling, har påverkats negativt av torrt och varmt väder och risken för nedjusteringar av kommande skörd har ökat. Väderprognoserna har varierat en del och priserna likaså – regn i sikte har pressat ned prisnivån något men nya prognoser om åter minskad nederbörd har lätt skapat ett uppsving igen.

Kakao tillhör den råvara i vårt livsmedelindex som gått bäst sedan årsskiftet. SHB Cocoa har gått upp drygt 8,5 procent som följd av bl.a. torrt väder och minskad skörd i Afrikas västkust. Under veckan har kakaopriset fått ytterligare stöd och nådde 11-månaders högsta efter nya väderrapporter som visat på halverat skyfall för de senaste 30 dagarna jämfört med ett normalår.

En annan mjuk råvara som haft ett volatilt år är ris. Underliggande terminen till SHB Rice är Rough Rice som handlas på Chicago börsen och där ett kontrakt motsvarar 2000 CWT (ca 90 kg). De globala lagren på ris väntas stiga till 107,47 miljoner ton för säsong 2013-14 – vilket är i så fall den högsta siffran på 12 år. Förväntningarna på den kommande globala risproduktionen för säsong 2013-14 visar på en ökning med 1,9 procent från tidigare säsong, enligt den senaste rapporten från amerikanska jordbruksdepartementet. Förhållandet mellan utgående lager i förhållande till årlig konsumtion är 22,6 procent. Den höga siffran visar på välfyllda rislager för säsongen varför vi tror på fallande priser.

Utveckling på rispriset, CBOT

Förväntningar på den kommande risproduktionen är stor och prognoser visar på välfyllda lager. Vi tror på: SHORT RIS

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 6 september 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    8 september, 2013 vid 17:30

    Känns som att alla analytiker tror på stigande elpris. Bull El är det som gäller!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lots of talk about an increasingly tight oil market. And yes, the oil price will move higher as a result of this and most likely move towards USD 100/b. Tensions and flareups in the Middle East is little threat to oil supply and will be more like catalysts driving the oil price higher on the back of a fundamentally bullish market. I.e. flareups will be more like releasing factors. But OPEC+ will for sure produce more if needed as it has no interest in killing the goose (global economy) that lays the golden egg (oil demand growth). We’ll probably get verbal intervention by OPEC+ with ”.. more supply in H2” quite quickly when oil price moves closer to USD 100/b and that will likely subdue the bullishness. OPEC+ in full control of the oil market probably means an oil price ranging from USD 70/b to USD 100/b with an average of around USD 85/b. Just like last year.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude continues to trade around USD 90/b awaiting catalysts like further inventory declines or Mid East flareups. Brent crude ydy traded in a range of USD 88.78 – 91.1/b before settling at USD 90.38/b. Trading activity ydy seems like it was much about getting comfortable with 90-level. Is it too high? Is there still more upside etc. But in the end it settled above the 90-line. This morning it has traded consistently above the line without making any kind of great leap higher.

Netanyahu made it clear that Rafah will be attacked. Israel ydy pulled some troops out of Khan Younis in Gaza and that calmed nerves in the region a tiny bit. But it seems to be all about tactical preparations rather than an indication of a defuse of the situation. Ydy evening Benjamin Netanyahu in Israel made it clear that a date for an assault on Rafah indeed has been set despite Biden’s efforts to prevent him doing so. Article in FT on this today. So tension in Israel/Gaza looks set to rise in not too long. The market is also still awaiting Iran’s response to the bombing of its consulate in Damascus one week ago. There is of course no oil production in Israel/Gaza and not much in Syria, Lebanon or Yemen either. The effects on the oil market from tensions and flareups in these countries are first and foremost that they work as catalysts for the oil price to move higher in an oil market which is fundamentally bullish. Deficit and falling oil inventories is the fundamental reason for why the oil price is moving higher and for why it is at USD 90/b today. There is also the long connecting string of:

[Iran-Iraq-Syria/Yemen/Lebanon/Gaza – Israel – US]

which creates a remote risk that oil supply in the Middle East potentially could be at risk in the end when turmoil is flaring in the middle of this connecting string. This always creates discomfort in the oil market. But we see little risk premium for a scenario where oil supply is really hurt in the end as neither Iran nor the US wants to end up in such a situation.

Tight market but OPEC+ will for sure produce more if needed to prevent global economy getting hurt. There  is increasing talk about the oil market getting very tight in H2-24 and that the oil price could shoot higher unless OPEC+ is producing more. But of course OPEC+ will indeed produce more. The health of the global economy is essential for OPEC+. Healthy oil demand growth is like the goose that lays the golden egg for them. In no way do they want to kill it with too high oil prices. Brent crude averaged USD 82.2/b last year with a high of USD 98/b. So far this year it has averaged USD 82.6/b. SEB’s forecast is USD 85/b for the average year with a high of USD 100/b. We think that a repetition of last year with respect to oil prices is great for OPEC+ and fully acceptable for the global economy and thus will not hinder a solid oil demand growth which OPEC+ needs. Nothing would make OPEC+ more happy than to produce at a normal level and still being able to get USD 85/b. Brent crude will head yet higher because OPEC+ continues to hold back supply Q2-24 resulting in declining inventories and thus higher prices. But when the oil price is nearing USD 100/b we expect verbal intervention from the group with statements like ”… more supply in H2-24” and that will probably dampen bullish prices.

Not only does OPEC+ want to produce at a normal level. It also needs to produce at a normal level. Because at some point in time in the future there will be a situation sooner or later where they will have to cut again. And unless they are back to normal production at that time they won’t be in a position to cut again.

So OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg. They won’t allow the oil price to stay too high for too long. I.e. USD 100/b or higher. They will produce more in H2-24 if needed to prevent too high oil prices and they have the reserve capacity to do it.

Data today: US monthly oil market report (STEO) with forecast for US crude and liquids production at 18:00 CET

Fortsätt läsa

Populära