Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 6 september 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Man petar inte på en skallerom

Risktillgångar har drabbats av viss tillbakagång under veckan när en amerikansk attack mot Syrien har blivit allt mer uppenbar. Vi gästades av FOI:s analytiker som menar att sannolikheten för en attack från Obama nu är mer än 80 %. Antingen dödar man en skallerorm eller så låter man den vara i fred; man petar inte på den. Har Obama gett sig in i argumentationen med Syrien så kommer han sannolikt att löpa hela linan ut. Den geopolitiska spänningen ökar riskpremien i olja men verkar dämpande på de flesta andra råvaror.

Globalt fortsätter makrodata att vittna om en förbättring. Veckan startade med ett bättre än väntat inköpschefsindex från Kina och slutar med bra inköpschefsindex (PMI) och arbetsmarknadsdata (jobless claims) från USA. Vårt tema med en marknad som drivs av robust makrodata håller alltså i sig, och vi tror att det fortgår några månader till. Mycket av den bra makrodatan verkar dock redan vara inprisad i många tillgångslag givet hur börsen och räntemarknaden betett sig senaste tiden. Stundande oro för råvarumarknaden är Fed:s ”tapering” som väntas tillkännages under septembermötet den 18/9. Mycket av detta torde dock vara inprisat i dagens marknad och vi fortsätter därför tro att stark makrodata får råvarorna att stiga framöver.

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Basmetaller

Kina överraskar positivt

I söndags publicerades Kinas PMI med positivt resultat, 51 mot väntade 50,6, och gav basmetallerna skjuts uppåt initialt. Efter att en attack mot Syrien blir mer sannolik har dock risktillgångar som basmetaller fallit tillbaka något under veckan. Tenn har haft ett kraftigt uppsving under veckan efter exportbegränsningar från Indonesien, värdens störta exportör. Indonesien har i sin ambition att öka de inhemska smältlönerna stoppat exporten av tenn. Dels höjer man den för export godkända halten samtidigt som man försöker stimulera den lokala handeln och landets möjligheter att behålla ett större värde av landets värdefulla naturtillgångar. Detta har tvingat PT Timah, världens tredje största producent, att åberopa force majeure sedan den 30 augusti. Låga lager och inställda leveranser från Indonesien har skickat upp priset på tenn till fem månaders högsta och har under veckan stigit med dryga 6,2 %.

Under första halvan av året har utvecklingen på basmetaller och aktiemarknaden gått ordentligt isär, bilden nedan visar utvecklingen på Handelsbankens Basmetallindex mot S&P 500 sedan 2007. Även om amerikansk och europeisk makro signalerat återhämtning under en tid, verkar den kinesiska ekonomin varit i kontraktion fram till juli/augusti i år vilket pressat efterfrågan och priserna på metaller. De senaste veckorna har vi dock sett tecken på att den kinesiska tillväxten kan ta fart igen där några fundamentala rörelser är intressanta att notera, framför allt på koppar. Kinas kopparimport har återigen ökat och såväl inhemska som globala lager har minskat samtidigt som investerare täckt sina korta positioner. När den värsta oron för ett överutbud nu avtagit samtidigt som lagren minskar anser vi att metallpriserna bör ha bottnat ur under Q2 2013 och att en ökande efterfrågan bör resultera i högre metallpriser överlag under hösten.

Handelsbankens basmetallindex mot S&P 500

Kinas kopparimport har återigen ökat och såväl inhemska som globala lager har minskat samtidigt som investerare täckt sina korta positioner. Vi tror på: LONG KOPPAR

Ädelmetaller

På guldfronten intet nytt!

Efter dagens rykande färska arbetslöshetsstatistik från USA, nonfarm payrolls som kom in något sämre än väntat, handlar guldet på 1390 dollar per uns, att jämföra med förra fredagens 1390 dollar per uns… Veckan har präglats av små rörselser i brist på nya nyheter i Syrienfrågan och i linje med en avvaktande hållning på de flesta marknaderna. Vi bibehåller vår positiva syn på guldet i det kortare perspektivet, och vår negativa syn i det längre perspektivet. Platina har tappat marginellt under veckan som gått.

Guld- och platina-priser på Comex

I ett läge där råvaror generellt har viktats ned av institutionella placerare kan guld och silver få en ”omotiverad” uppgång när dessa indexköpare återvänder till råvaror drivit av bättre utsikter för Kina och USA. Vi tror på: LONG GULD H och LONG SILVER H

Energi

Fortsatt Syrienattack i fokus

Oljan ligger kvar på höga nivåer där oron för utbudsstörningar i Mellanöstern och sannolikheten att att USA slår tillbaka på al-Assad regimen kvarstår. Buy the rumour sell the fact brukar ju vara en gyllene regel där vi tidigare sett riskpremien pysa ut ganska hastigt efter både Libyen- och Irankonflikten. Även om så sker efter en eventuell intervention, ser vi flera faktorer som kan skrämma upp oljepriset ytterligare. Den globala reservkapaciteten är endast 1.3 miljoner fat per dag och vi ställer oss frågande till om Saudiarabien, som redan idag producerar på rekordnivå, verkligen kan täcka upp för det kraftiga produktionsbortfallet från Nigeria, Libyen och Iran (se bilden nedan). Även Irak har minskat sin produktion de senaste 12 månaderna och denna osäkerhet anser vi väl motiverar nuvarande riskpremie. Lägg därtill positiv amerikansk makrostatistik vilket i kombination med vikande råoljelager för nionde veckan i rad bör skapa en hel del rörelser på uppsidan. Vår rekommendation om lång position kvartsår.

Elmarknaden och kvartalet Q1 2014 (som nu är underliggande för Handelsbankens elindex och investeringsprodukter) stiger med närmare 6 procent denna vecka. Uppgången inleddes med att Oskarshamnsverket 3 oväntat föll ur drift förra helgen vilket resulterade i att svenska kärnkraften föll tillbaka på 58 procents output. Det torra scenario vi såg mot slutet av förra veckan låg kvar över helgen vilket genererade en hel del köpintresse. Vidare har såväl bränslekomplex, utsläppsrätter och Tyska marknaden där vi sett en del shortcovering stärkts vilket gjort att vi tagit oss igenom tidigare motståndsnivåer. Vädret spelar till stor del in och begränsar nedsidan på de två kommande kvartalskontrakten. Senaste väderprognoserna pekar på ett kraftigt underskott i nederbörden de kommande 10-dagarna vilket i skrivande stund ser ut att försämra energibalansen med 5-6 TWh ned till -13 TWh. Vi ligger därför kvar med lång rekommendation.

Diagram över oljeproduktion

Oroligheterna i mellanöstern med risk för ytterligare produktionsbortfall ger stöd till oljepriset. Vi tror på: LONG OLJA

Livsmedel

Goda skördar pressar rispriset

Spannmålspriserna har den senaste tiden påverkats i hög grad av väderutvecklingen i USA. Majsen, men främst sojan som inte kommit lika långt i sin utveckling, har påverkats negativt av torrt och varmt väder och risken för nedjusteringar av kommande skörd har ökat. Väderprognoserna har varierat en del och priserna likaså – regn i sikte har pressat ned prisnivån något men nya prognoser om åter minskad nederbörd har lätt skapat ett uppsving igen.

Kakao tillhör den råvara i vårt livsmedelindex som gått bäst sedan årsskiftet. SHB Cocoa har gått upp drygt 8,5 procent som följd av bl.a. torrt väder och minskad skörd i Afrikas västkust. Under veckan har kakaopriset fått ytterligare stöd och nådde 11-månaders högsta efter nya väderrapporter som visat på halverat skyfall för de senaste 30 dagarna jämfört med ett normalår.

En annan mjuk råvara som haft ett volatilt år är ris. Underliggande terminen till SHB Rice är Rough Rice som handlas på Chicago börsen och där ett kontrakt motsvarar 2000 CWT (ca 90 kg). De globala lagren på ris väntas stiga till 107,47 miljoner ton för säsong 2013-14 – vilket är i så fall den högsta siffran på 12 år. Förväntningarna på den kommande globala risproduktionen för säsong 2013-14 visar på en ökning med 1,9 procent från tidigare säsong, enligt den senaste rapporten från amerikanska jordbruksdepartementet. Förhållandet mellan utgående lager i förhållande till årlig konsumtion är 22,6 procent. Den höga siffran visar på välfyllda rislager för säsongen varför vi tror på fallande priser.

Utveckling på rispriset, CBOT

Förväntningar på den kommande risproduktionen är stor och prognoser visar på välfyllda lager. Vi tror på: SHORT RIS

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 6 september 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    8 september, 2013 vid 17:30

    Känns som att alla analytiker tror på stigande elpris. Bull El är det som gäller!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

SEB Metals price forecast update

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Softer economic growth in 2024 calls for somewhat softer metals prices in 2024. Industrial metals prices as well as other commodity prices exploded during Covid-19 as governments around the world unleashed stimuli in the magnitude of 10x of what was done during the global financial crisis in 2008/09. Consumers shifting spending from services to consumer goods added to the boom. Bloomberg’s industrial metals price index was up 91% in March 2022 versus January 2020 because of this. Global manufacturing PMI peaked in May 2021 and has been fading since and below the 50-line from September 2022 with latest reading at 48.8. Industrial metals prices have faded since their peak in March 2022 but are still 30% higher than they were in January 2020. Even zinc, the worst performing metal, is still 9% above where it was in January 2020. As such one could possibly argue that industrial metals have not yet fully faded from their Covid-19 stimulus boom. One possible explanation could be inflation where US inflation is up 19% over the period. But this still leaves industrial metals up 11% in real terms. Another possible explanation is the big jump in energy prices over the period. While coal and gas prices have fallen back a lot, they are still quite high. The coal price in western Europe is 110% above where it was at the start 2020 and 50% above its 2010-2019 average. Most industrial metals are highly energy intensive to produce with digging and crushing of rocks, smelting, and refining of ore. The current aluminium price of USD 2215/ton is for example well aligned with coal prices. In addition to this there has also been significant closures of zinc and aluminium smelting capacity in Europe which probably have supported prices for these metals.

Global economic growth is forecasted to slow from 3.5% in 2022, to 3.0% in 2023 and then again to 2.9% in 2024 as the big jump in interest rates induce economic pain with a lag. Aligned with this we expect lower industrial metals prices in 2024 than in 2023 though only marginally lower for most of the metals. But the field of metals is wide, and the price action is thus adverse. Copper is likely the metal with the most strained supply and with huge needs in the global energy transition. 

Aluminium: Prices will likely be depressed versus marginal costs in 2024. Aluminium from Russia is flowing unhindered to the market. Most is going to China for reprocessing and potentially re-exported while some is going to Turkey and Italy. It is all flowing into the global pool of aluminium and as such impacting the global market balance. The LME 3mth aluminium price is currently well aligned with coal prices and both have traded mostly sideways since June this year. Aluminium premiums in the EU have however fallen 30-40% since mid-June in a sign of weakness there. The global market will likely run a surplus in 2024 with depressed prices versus the marginal cost of production.

Copper: Softer fundamentals in 2024 but with accelerating tightness on the horizon. Copper is currently trading at USD 8470/ton and close to 37% above its early Jan 2020 level. The market is expected to run a slight surplus in 2024 followed by accelerating tightness the following years. Downside price risk for 2024 is thus warranted along with softer global growth. The power of Unions is however getting stronger in Latin America with demands for higher salaries. Strikes have broken out in Peru with production at the Las Bambas copper mine at only 20%. Further strikes and disruptions could quickly put the market into deficit also in 2024.

Nickel: Indonesia pursuing market share over price pushing the price down the cost curve. Indonesia’s nickel production is growing rapidly. Its production reached 1.6 million ton in 2022 (+54% YoY) and accounted for close to 50% of total global supply in 2022. Its share looks set to reach 70% by 2030. Lower prices will stimulate demand and will also force higher cost producers to shut down thus making room for the wave of new supply from Indonesia. Prices will be sluggis the nearest years as Indonesia aims for market share over price.

Zinc: Price has stabilized around USD 2500/t. Weakness in global construction will drive prices lower at times in 2024. The 3mth LME zinc price has fallen from a peak of USD 4499/ton in April 2022 to only USD 2248/ton in May 2023. Since then, it has recovered steadily to USD 2500/ton.  Demand could struggle in 2024 as construction globally will likely struggle with high interest rates. But mine closures is a natural counter effect of low prices and will put a floor under prices.

Price outlook

SEB Commodities price outlook
Source: Historical values from Bloomberg, Price forecast by SEB


Bjarne Schieldrop
Cheif Commodities Analyst
SEB Commodity Research

Fortsätt läsa

Analys

Now it’s up to OPEC+

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics. OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE. The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d. 

Brent crude fell 4.6% ydy to USD 77.4/b and over the last three trading sessions it has lost USD 5.1/b. This morning it is trading only marginally higher at USD 77.6/b which is no vote of confidence. A good dose of rebound this morning would have been a signal that the sell-off yesterday possibly was exaggerated and solely driven by investors with long positions flocking to the exit. So there’s likely more downside to come.

In general there is a quite good relationship between net long speculative positions in Brent crude and WTI versus the global manufacturing cycle. Oil investors overall typically have an aversion of holding long positions in oil when the global economy is slowing down. As of yet there are few signs that the global economic cycle is about to turn. Rather the opposite seems to be the case. Global manufacturing fell in October and yesterday we saw US industrial production fall 0.6% MoM while continued jobless claims rose more than expected and to the highest level in two years. This matches well with the logic that the strong rise in interest rates since March 2022 is inflicting pain on the economy with more pain ahead as the effect comes with a lag.

Most estimates are that the global oil market is running a solid deficit in Q4-23. The IEA has an implied deficit in the global oil market of 1 m b/d in Q4-23 if we assume that OPEC will produce 28 m b/d vs. a call-on-OPEC at 29 m b/d. But prices in the oil market is telling a different story with weakening crude curves, weakening refining margins and a sharp sell-off in oil prices.

For 2024 the general forecasts are that global economic growth will slow, global oil demand growth will slow and also that the need for oil from OPEC will fall from 28.7 m b/d to 28.4 m b/d (IEA). This is a bearish environment for oil. The average Brent crude oil price so far this year is about USD 83/b. It should essentially be expected to deliver lower in 2024 with the negatives mentioned above.

Two things however will likely counter this and they are interconnected. US shale oil activity has been slowing with falling drilling rig count since early December 2022 and that has been happening at an average WTI price of USD 78/b. The result is that total US liquids production is set to grow by only 0.3 m b/d YoY in Q4-24. This allows OPEC+ to support the oil price at USD 80-90/b through 2024 without fear of loosing a significant market share to US oil production. Thus slowing US liquids production and active price management by OPEC+ goes hand in hand. As such we do expect OPEC+ to step up to the task.

So far it has predominantly been Saudi Arabia with a little help from Russia which together proactively have managed the oil market and the oil price through significant cuts. Saudi Arabia produced 10.5 m b/d in April but then cut production rapidly to only 9.0 m b/d which is what it still produces. Its normal production is about 10 m b/d.

What has made the situation more difficult for Saudi Arabia is the combination of solid growth in non-OPEC supply in 2023 (+2.1 m b/d YoY; IEA) but also a substantial revival in production by Venezuela and Iran. The two produced 660 k b/d more in October than they on average did in 2022. So the need for oil from Saudi Arabia is squeezed from both sides.

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics.

OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) then it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE.

The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d.

Fortsätt läsa

Analys

More from Venezuela and Iran means smaller pie for Saudi

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Production in Venezuela and Iran is on the rise and is set to rise further in the coming months and in 2024. Combined their production could grow by 0.8 m b/d YoY to 2024 (average year to average year). The IEA projected in its latest OMR (Oct-2023) that call-on-OPEC will fall to 28.3 m b/d in 2024, a decline of 0.5 m b/d. This combination would drive implied call-on-Saudi from 10.4 m b/d in 2023 to only 9.1 m b/d in 2024 and as low as 8.6 m b/d in Q1-24 if Saudi Arabia has to do all the heavy lifting alone. Wider core OPEC cooperation may be required.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The IEA is out in the news today projecting peak oil demand this decade with global demand standing at no more than 102 m b/d towards the end of this decade. If so it would imply a call-on-Non-OPEC of only 66.4 m b/d in 2028 assuming that OPEC in general will demand a market share of 30 m b/d + NGL of 5.6 m b/d. The IEA (Oct-23) projects non-OPEC production to average 68.8 m b/d in 2024. That’s already 2.4 m b/d more than what would be sustainable over time if global oil demand is set to peak later this decade. Oil producers in general cannot have a production growth strategy in a peak oil demand world.

The US has decided to lift sanctions towards Venezuela for six months (18 April) as a measure to tempt it to move towards more democratic processes. And if it does, then the lifting of sanctions could continue after the 6 months. A primary opposition election took place this weekend with lawmaker Maria Corina Machado currently holding 93% of the vote count. Venezuela will next year hold a presidential election but fair play seems unlikely with Maduro in charge. The lifting of sanctions allows Venezuela’s PdV to resume exports to all destinations. Bans on new, foreign investments in the oil and gas sector are also lifted though Russian entities and JV’s are still barred.

Venezuela produced 0.8 m b/d in September and indicates that it can lift production by 0.2 m b/d by year and with more rigs and wells by 0.5 m b/d to 1.3 m b/d in the medium term.

Oil production in Iran has been on a steady rise since its low-point of 2.0 m b/d in 2020. Last year it produced 2.5 m b/d. In September it produced 3.1 m b/d, but Iran’s oil minister says production now is at 3.3 m b/d. Iran’s rising production and exports is not about the US being more lenient in its enforcement of sanctions towards Iran. It is more about Iran finding better ways to circumvent them but even more importantly that China is importing more and more oil from Iran.

Production by Iran and Venezuela is recovering. YoY production from the two could rise by close to 0.8 m b/d in 2024. This will lead to a decline in call-on-Saudi oil. 

Oil production by Iran and Venezuela
Source: SEB graph and asessments, Blbrg data and news

The IEA estimated in its latest OMR report that call-on-OPEC will fall from 28.8 m b/d in 2023 to 28.3 m b/d in 2024. If all OPEC members except Saudi Arabia produces the same amount in 2024 as in 2023, then the need for Saudi Arabia’s oil (call-on-Saudi) will fall from a healthy 10.4 m b/d in 2023 to a still acceptable 9.9 m b/d in 2024. Its normal production is roughly 10 m b/d.

If however production by Iran and Venezuela rise by a combined 0.5 m b/d YoY in 2024, then call-on-Saudi will fall to 9.4 m b/d which is not so good but still manageable. But if Iran’s oil minister is correct when he says that its current production now is at 3.3 m b/d, then it is not far fetched to assume that Iran’s oil production may average maybe 3.4-3.5 m b/d in 2024. That would yield a YoY rise of 0.6 m b/d just for Iran. If we also assume that Venezuela manages to lift its production from 0.8 m b/d this year to 1.0 m b/d in 2024, then the combined growth from the two is closer to 0.8 m b/d. That would push call-on-Saudi down to only 9.1 m b/d which is not good at all. It would require Saudi Arabia to produce at its current production of 9.0 m b/d all through 2024.

The IEA further estimates that call-on-OPEC will average 27.7 m b/d in Q1-24. If we assume Iran @ 3.4 m b/d and Venezuela @ 1.0 m b/d then call-on-Saudi in Q1-24 will only be 8.6 m b/d. I.e. Saudi Arabia will have to cut production further to 8.6 m b/d in Q1-24. At that point Saudi Arabia will likely need or like other core OPEC members like Iraq, Kuwait and UAE as well as Russia to join in.

Implied call-on-Saudi. Call-on-OPEC is set to decline from 28.8 m b/d to 28.3 m b/d to 2024. If all OPEC members produced the same in 2024 as in 2023 then call-on-Saudi would fall by 0.5 m b/d to 9.9 m b/d. But if Venezuela and Iran increases their combined production by 0.8 m b/d YoY in 2024 then call-on-Saudi falls to 9.1 m b/d.

Implied call-on-Saudi.
Source: SEB graph and calculations, IEA data

If we look a little broader on this topic and also include Libya, Nigeria and Angola we see that this group of OPEC members produced 11.4 m b/d in 2010, 10.1 m b/d in 2017 and only 5.1 m b/d at the low-point in August 2020. The decline by these OPEC members has of course the other OPEC and OPEC+ members to stem the rising flood of US shale oil production. The production from this unfortunate group of OPEC-laggards is however now on the rise reaching 7.5 m b/d in September. With more from Iran and Venezuela it could rise to 8.0 m b/d in 2024. Production from Nigeria and Angola though still looks to be in gradual decline while Libya looks more sideways. So for the time being it is all about the revival of Iran and Venezuela.

The unfortunate OPEC-laggards had a production of 11.4 m b/d in 2010. But production then fell to only 5.1 m b/d in August 2020. It helped the rest of OPEC’s members to manage the huge increase in US shale oil production. Production from these countries are now on the rebound. Though Nigeria and Angola still seems to be in gradual decline.

Oil production of some OPEC countries
Source: SEB graph, Blbrg data

What everyone needs to be attentive to is that call-on-OPEC and even more importantly call-on-Saudi can only erode to a limit before Saudi/OPEC/Russia will have to take action. Especially if the forecast for needed oil from OPEC/Saudi for the nearest 2-3 years is in significant decline. Then they will have to take action in the sense that they stop defending the price and allows the price to fall sharply along with higher production. And yet again it is US shale oil producers who will have to take the brunt of the pain. They are the only oil producers in the world who can naturally and significantly reduce their production rather quickly. I.e. the US shale oil players will have to be punished into obedience, if possible, yet one more time.

We don’t think that it is any immediate risk for this to happen as US shale oil activity is slowing while global oil demand has rebounded following Covid-lockdowns. But one needs to keep a watch on projections for call-on-OPEC and call-on-Saudi stretching 1-2-3 years forward on a continuous basis. 

In its medium term oil market outlook, Oil2023, the IEA projected a fairly healthy development for call-on-OPEC to 2028. First bottoming out at 29.4 m b/d in 2024 before rising gradually to 30.6 m b/d in 2028. The basis for this was a slowing though steady rise in global oil demand to 105.7 m b/d in 2028 together with stagnant non-OPEC production due to muted capex spending over the past decade. But this projection has already been significantly dented and reduced in IEA’s latest OMR from October where call-on-OPEC for 2024 is projected at only 28.3 m b/d.

In a statement today the IEA projects that global oil demand will peak this decade and consume no more than 102 m b/d in the late 2020ies due to (in large part) rapid growth in EV sales. This would imply a call-on-OPEC of only 26.9 m b/d in 2028. It is not a viable path for OPEC to produce only 26.9 m b/d in 2028. Especially if production by Iran and Venezuela is set to revive. I.e. OPEC’s pie is shrinking while at the same time Iran and Venezuela is producing more. In this outlook something will have to give and it is not OPEC. 

One should here turn this on its head and assume that OPEC will produce 30 m b/d in 2028. Add OPEC NGLs of 5.6 m b/d and we get 35.6 m b/d. If global oil demand in 2028 stands at only 102 m b/d then call-on-Non-OPEC equates to 66.4 m b/d. That is 3.1 m b/d less than IEA’s non-OPEC production projection for 2028 of 69.5 m b/d but also higher than non-OPEC production projection of 68.8 m b/d (IEA, Oct-23) is already 2.4 m b/d too high versus what is a sustainable level.

What this of course naturally means is that oil producers in general cannot have production growth as a strategy in a peak-oil-demand-world with non-OPEC in 2024 already at 2.4 m b/d above its sustainable level.

The US is set to growth its hydrocarbon liquids by 0.5 m b/d YoY in 2024. But in a zero oil demand growth world that is way, way too much.

Call-on-OPEC
Fortsätt läsa

Populära