Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 5 september 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken om råvarorRåvaror allmänt: Fortsatt lägre riskpremie

Under veckan har presidenterna Porosjenko och Putin avtalat vapenvila. Förra veckan kom Israel och Hamas överens om ny vapenvila efter att Egypten medlat. Sammantaget har riskpremien kommit ner och bland råvaror har olja handlats upp med hopp om en starkare konjunktur utan handelssanktioner kring Ryssland på beskedet.

Makromässigt är Europa största orosmolnet just nu, även förut så starka Tyskland börjar visa svagare makrosiffror. ECB:s Draghi är redo att göra mer, men uppmanar också politiker att agera. Bland annat vill Draghi se sänkta skatter och ökade offentliga investeringar. Konjunkturtermometern visar just nu rimfrost i Europa, ljummet i Kina och bikramyogatemperatur i USA. I det klimatet trivs aluminium med sin stora USA exponering bra. Just basmetaller har utvecklats starkt senaste veckorna med stöd i USA makrodata.

Förväntningarna var högt ställda inför ECB:s möte under torsdagen. Draghi lyckades dock än en gång att överraska marknaderna positivt. Räntan sänktes och man kommer även köpa säkerställda obligationer. Fallande inflationsförväntningar, svag statistik och geopolitik oroar uppenbarligen ECB. Man öppnar också för QE-spåret. Om ECB går hela vägen som man gjort i USA återstå att se men beskedet är positivt för guld och minskar våra föraningar om att guld ska tappa när vi närmar oss Fed-räntehöjningar.

ECB

Basmetaller: Ytterligare exportstopp sätter nickel i fokus

Tidigare i veckan skickade vi ut ytterligare ett trading case på nickel, denna gång på oro för att Filipinerna vill efterlikna Indonesien och införa exportstopp på oförädlad malm. Men timingen är viktigt och hur stor påverkan ett eventuellt exportförbud påverkar prisbilden beror på hur snabbt beslut och genomförande tar. Läs mer i vårt trading case här.

Basmetallerna i övrigt har haft en stark utveckling under sommaren och ser ut att kunna fortsätta. Främst pådrivna av den starka amerikanska konjunkturdatan. USA trenden ser robust ut och kompenserar för den stiltje som nu råder i Kina efter vårens katastrofala makrodata där. Aluminium fortsätter sin starka trend, drivet av stark efterfråga i USA och vårens nedstängningar av då olönsam produktion. Priset kan säkerligen gå högre före vi tror att nedstängdas smältverk dras igång igen och mättar efterfrågeuppgången. Med undantaget för koppar ser vi fortsatt positivt på basmetallerna.

Pris på nickel och aluminium

Ädelmetaller: ECB står för veckans överraskning

Gårdagens ovanligt resoluta besked från Europeiska Centralbanken, ECB, kvalar in som veckans nyhet i finansmarknaden. Vi har ju sedan en tid en positiv syn på ädelmetaller, framför allt guld, med reservationen att hålla koll på om Federal Reserve börjar höja räntan.
Gårdagens besked från ECB, i kombination med att amerikanska räntor inte stigit nämnvärt under sommaren, gör att vi blir mer övertygade i vår positiva syn på ädelmetallsektorn. Fortsatt nedpressade räntenivåer, medvetet orkestrerade av en ganska enig centralbankskår, tvingar investerare in i mer riskfyllda tillgångsslag. I denna jakt på avkastning finns det naturligt nog många som blir tveksamma till vad konsekvensen blir för värderingar av finansiella tillgångar, och till vad som händer med dessa värderingar när centralbankerna börjar ta tillbaks sina extrema stimulanser.

Vårt resonemang runt guldet har byggt – och bygger alltjämt – på balansen mellan guldets ”säker hamn-status” och alternativkostnaden för innehav i guld (vilket ju inte ger någon ränta). Höjd ränta borde – allt annat lika – leda till press nedåt på guldet, medan finansiell oro – som skulle kunna skapas av höjd ränta – brukar leda till köp av guld. Hittills i år har denna balans varit ganska jämn, vilket gjort att guldet visat upp osedvanligt små prisrörelser. ECB:s besked igår ska ses som att denna balans skiftas en bit i guldets favör.

Gårdagen besked skapade ju ingen rörelse i guldet, ett par dollar upp eller ner höjde inga ögonbryn. Men i den miljö vi har nu ska man inte titta på guldet – eller andra råvaror – i sin ”vanliga” prissättning i dollar. Gårdagens besked från ECB skapade en stor dollarförstärkning, varför man måste se hur guldet rör sig mot euron, eller – i vårt fall – den svenska kronan. ECB-beskedet igår fick guldet att stiga 1,5 procent mot euron, och 1 procent mot kronan. Sammantaget betyder detta att en svensk placerare som äger guld eller guldcertifikat kunnat se sina innehav stiga i värde under sommaren, trots att guldpriset mot dollar bara stigit marginellt. Handelsbankens raka certifikat, LONG GULD H, har stigit nära 7 procent under de tre senaste månaderna, drivet av att dollarkursen stärkts.

Sammanfattningsvis ser vi fortsatt bra potential i att äga guld, både som ett skydd mot finansiell oro, och då räntorna fortsätter pressas. Vi vill dessutom påminna om Handelsbankens syn på dollarn, som är fortsatt väldigt positiv trots senaste tidens förstärkning, med en ettårsprognos på 7,95. Som vanligt när det gäller mer långsiktiga positioner anser vi att hävstångscertifikat inte är lämpliga, utan det raka LONG GULD H är det som passar bäst.

Guldpris på Comex

Energi: Libyen fick oljan på fall

Olja har handlats i princip oförändrat över denna vecka dock med en rejäl dip efter att Libyen utropat höjd oljeproduktion. Priset hämtade sig dock efter vapenvilan i Ryssland/Ukraina. Vi var tidigare övertygade om att oljan skulle rekylera tillbaka upp efter dykningen i augusti.

När vi nu ser Libyen på väg tillbaka blir vi mer försiktiga. USA har inlett året med en kraftig ökning i produktionen. Texas har nu adderat ett helt Norge på 3 år. Hittills har priseffekten av den ökade produktionen neutraliserats av utbudsstörningar i Mellanöstern. Om nu Libyen är på väg tillbaka blir det utbudspress både där och fortsatt från USA. Det är dock svårt att lita på trenden i Libyen, även vid årets början var Libyen på väg att öka produktionen men det föll snart samman i interna stridigheter där rebeller ville sälja oljan oberoende av de styrande i Tripoli.

Elmarknaden handlas oförändrat under veckan men prisbilden får stöd av det högtrycksområde som vuxit in och pressat undan ett nederbördsrikt lågtrycksområde. Sämre påfyllnad i magasinen med andra ord och trenden med en försvagad energibalans fortsätter där man räknar med underskott om 11.2 TWh efter nästa vecka (se bilden nedan). Ser vi till bränslekomplexet är det fortsatt fokus på Ukraina/Ryssland som skapar osäkerhet främst på gasmarknaden där stigande priser ger stöd åt kontinentala elmarknader. Energikolet fortsätter dock ned då det finns gott om kol tillgängligt på exportmarknaden men där EURUSD balanserar. Även utsläppsrätterna försvagas något till omkring 6 EUR/ton men vi räknar med att dessa fortsätter att rangehandlas mellan 6-7 EUR i väntan på besked från kommissionen kring stabilitetsmekanismen så sammantaget en ganska mixad bild där vi bör kunna se ytterligare någon euro eller två på uppsidan om väderprognoserna står sig.

Olja och energi

Livsmedel: Stora skördar pressar fortsatt priset på vete

Lägre riskpremie till följd av minskad oro i Ukraina har pressat vetepriset som under veckan handlades under 170 EUR/ton (nu något högre). Även skördepress med historiskt stora majsskördar i USA sätter press på både priset på majs och vetet då båda används som djurfoder.

För det amerikanska vetet verkar också brist på järnvägstransporter i USA bidra. Kall vinter har gjort att tågen som ska skeppa ut spannmål har fått vara kortare och stå stilla vissa veckor. Ökad konkurrens med att skeppa ut olja från Backen i North Dakota bidrar också till att järnvägarna är överbelastade. Vi behåller en neutral syn för utvecklingen på livsmedelssektorn.

För kaffet är det omvänt där september månad inleddes med stigande priser till följd av nedjustering av prognoserna för nästa års produktionssiffror. Det råder viss oro om världsproduktionen kan komma att möta efterfrågan trots flera år av rekordskördar. Under veckan har terminspriserna handlats uppemot 2,10 dollar/Ib för att sedan backa tillbaka. Den långa perioden av torka i början av året har nu orsakat stress och en för tidig utblomning av kaffeplantorna i vissa regioner av Brasilien. Den för tidiga utblomningen har försvårat skördearbetet och på de platser där maskiner använts har blommor rycks ut och skadats, vilket är ett stort orosmoment för de brasilianska kaffeodlarna. Frågan är nu vilka effekter detta kommer ha på den kommande skörden. Kaffemarknaden kan kort sammanfattas som fortsatt volatil och vi kan mycket väl se terminspriser över veckans högsta nivåer snart igen.

Vetepris på Matif

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Råvaruindex Handelsbanken

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära