Analys
SHB Råvarubrevet 5 juni 2014
Råvaror allmänt: Har Kina bottnat för detta året?
Veckans snackis på marknaden har varit förväntansbilden på ECB. Den Europeiska centralbanken levererade en sänkning enligt förväntansbilden och är inte en stor sak för råvarumarknaden.
Kinas fallande tillväxt har varit huvudrubriken för råvarumarknaden de senaste två åren. Efter första kvartalets dramatiska nedgång i barometerdata ser nu åtminstone inköpschefsindex ut att ha planat ut. Vi tror att stimulanserna av efterfrågan har stoppat nedgången för den här gången. Det är dock enbart en tillfällig lösning och den långa trenden är fortfarande nedåt för kinesisk tillväxt. Främst drabbar detta koppar vars efterfrågan är beroende av kinesisk byggsektor samtidigt som produktionen ökar efter år av investeringar i världens gruvor. Övriga basmetaller ser vi ganska ljust på just nu, begränsad nedsida från låga nivåer och inte alls samma strukturella press från ökad produktion som för koppar gör att vår bild på basmetallkomplexet blir negativ på koppar men positiv på övriga.
Vår tro på klart lägre oljepriser den här våren har grusats. Riskpremien från Ryssland-Ukraina och det faktum att Libyen inte kommit tillbaka till export i den utsträckning som vi tänkt har hindrat det säsongsmässiga prisfall vi brukar se under andra kvartalet. Nu tror vi istället att oljan får stöd av stundande ”driving season” och byter delvis fot även om vi på ett eller två års sikt tror att oljan kommer pressas av ökad produktion i USA.
För vetet anses putinpremien nu var utvädrad men vi fortsätter tro på lägre pris då stora skördar väntas vid skörd. Från att varit positiva till guldet skiftar vi till en mer neutral vy, läs mer nedan.
Basmetaller: Små rörelser under veckan
Vi har inga stora rörelser att rapportera om för basmetallerna senaste veckan, störst rörelser ser vi på koppar som tappat 1,8 %. Kinas PMI (HSBC) för tillverkningsindustrin reviderades ned till 49,4 från det preliminära på 49,7 vilket har hållit ned priset på metallerna under veckan.
Vi ser positivt på basmetaller med undantaget för koppar som pressas av Kina och överutbud. Aluminium har vi tidigare satt ett intervall på 1800-2000 USD/ton de kommande åren och med dagens pris på 1850 finns det utrymme kvar på uppsidan. Det stora nickelrallyt ser ut vara över men vi behåller vår positiva vy och tror att priset ska fortsätta upp under året. Vi tror att zink kommer bli nästa metall som kan bjuda på ett prisrally då det låga priset kan tvinga många gruvor ur produktion, men det dröjer ytterligare innan detta sker.
Ädelmetaller: Vi blir neutrala till guldet
Efter drygt två månader av konsolidering i intervalet 1280-1320 dollar per uns föll guldpriset ned under 1250 dollar, och har inte visat på några nämnvärda rekyltendenser sedan dess. Nu står marknaden dock och väger mellan rädsla över räntehöjningar i USA och förhoppningar om stimulans i Euroland, och vi väljer att nu tona ner den positiva syn vi haft på guldet till en mer neutral vy.
Dock fortsätter gruvstrejkerna i Sydafrika, och beräkningar nu pekar på att så mycket som 25 % av årsproduktionen av platina kommer att falla bort under 2014. 87 % av världens platinareserver finns i Sydafrika, och tre stora producenter (Anglo Platinum, Lonmin och Impala) dominerar marknaden totalt. Strejken har nu pågått i över fyra månader och marknaden kommer att hamna i större underskott ju längre den fortsätter. Samtidigt växer bilindustrin globalt och 2014 års bilförsäljning beräknas bli 5 procent högre än 2013, något som driver efterfrågan på platina och palladium. Striktare utsläppskrav på bilar i Kina kommer framöver att göra att förbrukningen av platina och palladium kommer att öka snabbare än bilproduktionen.
Vi behåller därför platina och palladium bland våra favoriter, av samma skäl som tidigare. Vi noterar också att dessa hanterat guldprisfallet bättre, platina har fallit något sedan senaste brevet, medan palladium stigit något.
Energi: Fallande pris på både olja och el
Riskpremien på oljemarknaden minskar efter att den geopolitiska spänningen i Ukraina och risken för vidare sanktioner mot Ryssland avtar något efter G7:s uttalande även om USA hotar med riktade sanktioner om Ryssland drar tillbaka sina trupper. Amerikansk lagerdata bidrar också till nedgången mot slutet av veckan.
Vi förväntar oss dock att oljan handlas kvar i denna range med stöd från osäkerheten kring framför allt Iran och Libyen i synnerhet, där situationen kring utbud och terminaler ser allt mörkare ut. I övrigt har det varit en hel del fokus på Obama-administrationens utsläppsplan, EPA (Environmental Protection Agency Plan) som presenterades tidigare i veckan. EPA skulle innebära att man reducerar koldioxidutsläppen med 30 procent fram till 2030 (från 2005 års nivåer) vilket i stort handlar om att man accelererar nedstängning av kolgenererad kraft till fördel för gasgenererad kraft. Planen, som inte lär träda i kraft förrän om två år, skiljer sig klart från tidigare och är ett stort slag mot den inhemska gruvindustrin (kol) vilken sysselsätter ca 800,000 personer. Kolgenererad kraft står idag för ca 37 % av generarad kraft i USA (ned från 52% år 2000) och beräknas fortsatt stå för ca 30% år 2030, men det lär till en början resultera i en ökad volym kol på exportmarknaden och indirekt pressa priset för kolgenererad kraft tills dess att ytterligare gruvor stängs ned.
Elen faller tillbaka och på bränslekomplexet har det varit enkelriktat, i synnerhet på gas och kolmarknaden som inte tycks vilja bottna ur. Gazprom fortsätter att skjuta på betalningstiden för Ukraina vilket minskat oron på gasmarknaden om än tillfälligt samtidigt som kolen är tillbaka på de tidigare låga nivåer som noterades i februari/mars som ett resultat av ett stort överskott och god tillgänglighet på exportmarknaden. Den negativa energibalansen stabiliserar marknaden något vilket även CO2 gjorde fram till det negativa beskedet om stabiliseringsmekanismen (i ett försök att minska överskottet på rätter) vilken nu ej planeras starta tidigare än väntat. Vi räknar därför inte med att kvartalet Q314 stiger mer utan att vi snarare tappar någon euro eller två ned mot 24-25 euro.
Livsmedel: Vetets putinpremie utvädrad
Vetepriset har fortsatt falla och handlas nu på samma nivå som när krisen i Ukraina intensifierades i början på mars. Vi fortsätter att tro på lägre priser då kommande skörd ser ut få alla förutsättningar för att bli stor.
Situationen har blivit något bättre för det amerikanska höstvetet som i dagarna fått ganska mycket välbehövligt regn. Vårvetet har haft lite torrare väder i dagarna men regn väntas till helgen – vilket ses som gynnsamt. I Kanada regnar det en del, vilket fördröjer en redan ganska sen sådd ytterligare något. Det australiensiska vetet har den senaste tiden upplevt ett varierande väder med tillfredställande mängd nederbörd. I Europa faller också en del regn, främst i regionens västra delar. Överlag ser grödorna i Europa väldigt fina ut – vilket vi ser även hemma i Sverige. Ukraina har också fått tillräckligt med regn men har nu blivit lite torrare, vilket gynnar den mognande grödan. Ryssland uppges ha lite blött i söder men de centrala delarna av landet är lite väl torrt och varmt – än så länge uppges dock oron vara begränsad. Med något förbättrad situation för det amerikanska vetet och fortsatt generellt sett väldigt gott skick på norra halvklotets grödor i övrigt är det svårt att se varför inte ytterligare prisfall är att vänta – givet att inga mer omfattande störningar inträffar, för vilket tiden rinner ut då skörd närmar sig.
Efter en längre period av torka under årets första månader ser nu nederbörden i april-maj komma som en sista minuten räddning för kaffeodlingarna i sydöstra Brasilien. Återhämtningen kan komma att dämpa produktionsbortfallet och skörden ser nu ut att vara i bättre skick än tidigare befarat. Den kommande veckan fortsätter att bli en behaglig mognadsperiod för kaffebönor som ännu inte skördats med relativt torrt väder och regn under normalen. Om ett par veckor släpper amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, årets första prognos på den kommande skörden. Vi ser viss risk på nedsidan men håller en neutral vy i väntan på rapporten.
Handelsbankens råvaruindex (USD)
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
Since market opening yesterday, Brent crude prices have returned close to the same level as 24 hours ago. However, before the release of the weekly U.S. petroleum status report at 17:00 CEST yesterday, we observed a brief spike, with prices reaching USD 73.2 per barrel. This morning, Brent is trading at USD 71.4 per barrel as the market searches for any bullish fundamentals amid ongoing concerns about demand growth and the potential for increased OPEC+ production in 2025, for which there currently appears to be limited capacity – a fact that OPEC+ is fully aware of, raising doubts about any such action.
It is also notable that the USD strengthened yesterday but retreated slightly this morning.
U.S. commercial crude oil inventories increased by 2.1 million barrels to 429.7 million barrels. Although this build brings inventories to about 4% below the five-year seasonal average, it contrasts with the earlier U.S. API data, which had indicated a decline of 0.8 million barrels. This discrepancy has added some downward pressure on prices.
On the other hand, gasoline inventories fell sharply by 4.4 million barrels, and distillate (diesel) inventories dropped by 1.4 million barrels, both now sitting around 4-5% below the five-year average. Total commercial petroleum inventories also saw a significant decline of 6.5 million barrels, helping to maintain some balance in the market.
Refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day, an increase of 175,000 barrels per day from the previous week, with refineries operating at 91.4% capacity. Crude imports rose to 6.5 million barrels per day, an increase of 269,000 barrels per day.
Over the past four weeks, total products supplied averaged 20.8 million barrels per day, up 1.8% from the same period last year. Gasoline demand increased by 0.6%, while distillate (diesel) and jet fuel demand declined significantly by 4.0% and 4.6%, respectively, compared to the same period a year ago.
Overall, the report presents mixed signals but leans slightly bearish due to the increase in crude inventories and notably weaker demand for diesel and jet fuel. These factors somewhat overshadow the bullish aspects, such as the decline in gasoline inventories and higher refinery utilization.
Analys
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
Since the market close on Monday, November 11, Brent crude prices have stabilized around USD 72 per barrel, after briefly dipping to a monthly low of USD 70.7 per barrel yesterday afternoon. The momentum has been mixed, oscillating between bearish and cautious optimism. This morning, Brent is trading at USD 71.9 per barrel as the market adopts a “wait and see” stance. The continued strength of the US dollar is exerting downward pressure on commodities overall, while ongoing concerns about demand growth are weighing on the outlook for crude.
As we noted in Tuesday’s crude oil comment, there has been an unusual silence from Iran, leading to a significant reduction in the geopolitical risk premium. According to the Washington Post, Israel has initiated cease-fire negotiations with Lebanon, influenced by the shifting political landscape following Trump’s potential return to the White House. As a result, the market is currently pricing in a reduced risk of further major escalations in the Middle East. However, while the geopolitical risk premium of around USD 4-5 per barrel remains in the background, it has been temporarily sidelined but could quickly resurface if tensions escalate.
The EIA reports that India has now become the primary source of oil demand growth in Asia, as China’s consumption weakens due to its economic slowdown and rising electric vehicle sales. This highlights growing concerns over China’s diminishing role in the global oil market.
From a fundamental perspective, we expect Brent crude to remain well above USD 70 per barrel in the near term, but the outlook hinges largely on the upcoming OPEC+ meeting in early December. So far, the cartel, led by Saudi Arabia and Russia, has twice postponed its plans to increase production this year. This decision was made in response to weakening demand from China and increasing US oil supplies, which have dampened market sentiment. The cartel now plans to implement the first in a series of monthly hikes starting in January 2025, after originally planning them for October. Given the current supply dynamics, there appears to be limited room for additional OPEC volumes at this time, and the situation will likely be reassessed at their December 1st meeting.
The latest report from the US API showed a decline in US crude inventories of 0.8 million barrels last week, with stockpiles at the Cushing, Oklahoma hub falling by a substantial 1.9 million barrels. The “official” figures from the US DOE are expected to be released today at 16:30 CEST.
In conclusion, over the past month, global crude oil prices have fluctuated between gains and losses as market participants weigh US monetary policy (particularly in light of the election), concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+. The coming weeks will be critical in shaping the near-term outlook for the oil market.
Analys
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
Since the market opened on Monday, November 11, Brent crude prices have declined sharply, dropping nearly USD 2.2 per barrel in just over a day. The positive momentum seen in late October and early November has largely dissipated, with Brent now trading at USD 71.9 per barrel.
Several factors have contributed to the recent price decline. Most notably, the continued strengthening of the U.S. dollar remains a key driver, as it gained further overnight. Meanwhile, U.S. government bond yields showed mixed movements: the 2-year yield rose, while the 10-year yield edged slightly lower, indicating larger uncertainty.
Adding to the downward pressure is ongoing concern over weak Chinese crude demand. The market reacted negatively to the absence of a consumer-focused stimulus package, which has led to persistent pricing in of subdued demand from China – the world’s largest crude importer and second-largest crude consumer. However, we anticipate that China recognizes the significance of the situation, and a substantial stimulus package is imminent once the country emerges from its current balance sheet recession: where businesses and households are currently prioritizing debt reduction over spending and investment, limiting immediate economic recovery.
Lastly, the geopolitical risk premium appears to be fading due to the current silence from Iran. As we have highlighted previously, when a “scheduled” retaliatory strike does not materialize quickly, it reduces any built-in price premium. With no visible retaliation from Iran yesterday, and likely none today or tomorrow, the market is pricing in diminished geopolitical risk. Furthermore, the outcome of the U.S. with a Trump victory may have altered the dynamics of the conflict entirely. It is plausible that Iran will proceed cautiously, anticipating a harsh response (read sanctions) from the U.S. should tensions escalate further.
Looking ahead, the market will be closely monitoring key reports this week: the EIA’s Weekly Petroleum Status Report on Wednesday and the IEA’s Oil Market Report on Thursday.
In summary, we believe that while the demand outlook will eventually stabilize, the strong oil supply continues to act as a suppressing force on prices. Given the current supply environment, there appears to be little room for additional OPEC volumes at this time, a situation the cartel will likely assess continuously on a monthly basis going forward.
With this context, we maintain moderately bullish for next year and continue to see an average Brent price of USD 75 per barrel.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030