Analys
SHB Råvarubrevet 27 april 2012
Råvaror Allmänt
Våra vyer:
- Energi: Neutral
- Basmetaller: Neutral
- Ädelmetaller: Neutral
- Livsmedel: Neutral
Marknaden har sedan förra veckobrevet fortsatt att präglas av svagare riskaptit. Europeiska börser har fallit cirka fem procent och krediter har surnat. Europabaisse och sämre makrostatistik har präglat Europa medan amerikanerna har fokuserat på den förvånansvärt starka rapportsäsongen.
I Europa är utvecklingen fortsatt svagare än väntat. Nu senast pekar det sammanvägda inköpschefsindexet på att BNP började krympa igen i början av det andra kvartalet. I detta makroklimat blir det svårt för de flesta länder att möta sina budgetmål. Obligationsmarknaden uttrycker återigen stress efter att LTRO effekten nu är över. Den politiska agendan innehåller många orosmoln och marknaden befarar sannolikt ett politiskt vakuum.
ECB:s Draghi mjuknade något under veckan. I sitt tal till Europaparlamentet hänvisade han inte längre till ekonomins gradvisa återhämtning utan valde istället att betona valutaunionens svåra utmaningar. Bland annat sade han att likviditetsinjektionerna (LTRO) inte gett lika positiva ekonomiska effekter som ECB hoppats och att det är först nu som den finanspolitiska åtstramningen till fullo gör sig känd.
Vi har länge varit oroliga för Europa men påtalar att vi inte tror att krisen kommer att påverka den globala konjunkturen i större utsträckning.
Energi (neutral)
Elmarknaden
Elmarknaden steg något mot slutet av veckan efter att våta och milda prognoser slagit om till temperaturer under normalt för perioden och något torrare än tidigare vilket framför allt stärkt den korta kurvan. Tredje kvartalet handlas i skrivande stund kring 32 euro (en ökning om ca 2 procent över veckan) vilket är en bra bit under marginalkostnaden för kolgenererad kraft (marginalkostnad för kol sätter ofta priset på nordisk kraft under ett normalår, det vill säga normal hydrologi) som ligger kring 41.25 EUR/MWh. Marknaden har sannolikt diskonterat den goda energibalansen och räknat med väldigt låga priser på el under sommaren. Spotpriset för april har hittills blivit 32.30 euro vilket är 5.5 euro högre än den nivå där aprilkontraktet stängde i mars. Detta har sannolikt genererat en del köpintressen för det tredje kvartalet. Vi ser ut att få strax under 4 TWh nederbörd under kommande 10-dagarna vilket skulle innebära att energibalansen i Sverige + Norge kommer att vara ca +10.5TWh efter vecka 18. Med denna prognos räknar vi med att marknaden handlas oförändrat de kommande dagarna. Inte heller energikol eller utsläppsrätterna ger någon tydlig riktning.
Olja
Oljepriset har fluktuerat en hel del under veckan. På onsdagen föll priset på Brent som lägst till 117,45 USD/fat efter rykten om att Iran kan komma att kompromissa med sitt kärnvapenprogram för att undgå sanktioner från EU. Även stigande lager på olja satta press på priset. Amerikanska lagersiffror från Department of Energy visade råoljelager som steg mer än väntat, 3,9 miljoner fat mot väntade 2,8 miljoner fat. I skrivande stund handlas Brent-oljan på 119,73 USD/fat vilket är cirka 1 USD högre än veckans öppning.
Basmetaller (neutral)
Koppar
Koppar har gått upp 2,59 % under veckan och vi kan summera uppgången under året till 10,62 %. Det som drivit uppgången under veckan är rapporter om att Kina ska dra ned produktionen med 700 000 ton på årsbasis. Priset fann också stöd från Federal Reserve som upprepade att de skulle understödja tillväxten om det behövdes. Intressant i sammanhanget är att det förekommit rykten kring världens största kopparproducent, Codelco. Ryktet gör gällande att Codelco fått köpa in koppar på marknaden för att kunna fullfölja sina leveranskontrakt. Anledningen skulle vara produktionsproblem i deras chilenska gruvor. Trots alla dessa faktorer som talar för en stark kopparmarknad, så är vi neutrala till koppar och basmetaller. Den makroekonomiska utvecklingen är fortfarande svårtydd, med ett flertal utestående frågetecken.
Nickel
Nickel har gått upp 2,72 % under veckan och vi kan summera året till -2,24 %. Ett flertal rapporter under veckan har belyst vilka råvaror som kommer efterfrågas i det framtida Kinas konsumtionsstyrda ekonomi. De råvaror som borde gynnas är aluminium, nickel, palladium och guld. De metaller som missgynnas i en icke-investeringsstyrd ekonomi är stål, koppar och zink. Nickel skulle gynnas eftersom en konsumtionsstyrd ekonomi använder en högre andel rostfritt stål, där nickel är en viktig komponent. Efterfrågan på aluminium skulle öka eftersom Kinas nya elnät skulle baseras på aluminium och inte koppar. Palladium används i bilars katalysatorer och med en ökad miljömedvetenhet i Kina kommer efterfrågan att gå upp. Vår vy på nickel och basmetaller är fortfarande neutral, då vi anser att ovanstående faktorer är av långsiktig natur och kommer inte påverka priset i närtid.
Livsmedel (neutral)
Vete
Vetet i Chicago har gått upp något i pris under veckan, + ca. 0,8 procent, medan vetet i Paris är ned drygt 1,8 procent. Det amerikanska vetet har fått lite torrare och varmare väder under veckan, i nästa vecka väntas återigen lite nederbörd vilket kommer gynna grödan. I Europa är situationen ungefär som den var förra veckan, ganska blött och kallt generellt sett men lite torrt i väst och lite blött i öst. I Ryssland och Ukraina önskas mer regn, men än så länge finns det inga större skäl till oro. Skicket på det amerikanska höstvetet är i stort sett oförändrat sedan förra veckan – d.v.s. väldigt bra! 42 procent av höstvetet har nu gått i ax, att jämföra med snittet för de senaste fem åren om 15 procent. Minst lika väl står det till med vårvetet i USA, sådden bedöms vara avklarad till hela 57 procent, långt mer än genomsnittet för de senaste fem åren om 19 procent. Av vårvetet har dessutom 18 procent nått uppkomststadiet, vid samma tidpunkt var siffran 2 procent.
Majs
Majsen i Chicago noteras upp något sedan förra veckan, + ca. 0,4 procent. Lite regn under veckan har saktat ned arbetet med sådden något, men nederbörden gynnar samtidigt redan sådd majs. I nästa vecka väntas återigen lite torrare väder och sådden bör kunna fortgå i bra takt. I söndags uppgavs 28 procent av den amerikanska majsen vara sådd, inte längre rekordsnabbt men fortfarande klart större andel avklarad än genomsnittet för de senaste fem åren om 15 procent. Från Argentina rapporteras om växlande väderlek men inga större problem för pågående sådd.
Sojabönor
Sojabönorna i Chicago fortsätter uppåt i pris och noteras upp ca. 1,8 procent sedan fredagens stängning. Sojapriset är nu uppe på nivåer vi inte sett sedan mitten av år 2008 och för tillfället är det svårt att se några skäl till att priserna ska vända nedåt. Fortfarande är den allmänna uppfattningen att USDA ännu överskattar den sydamerikanska skörden och framtida nedjusteringar väntas, vilket ger viss osäkerhet och stöd till priserna. Starkt stöd under veckan har kommit även från fortsatt stark efterfrågan, främst från Kina som fortsätter köpa amerikansk soja av både gammal och ny skörd.
Softs
Socker
Priset på socker har sedan årets början sjunkit 2,3 % i London och 6,6 % i New York. Förra veckan såg vi en tillfällig prisuppgång baserat på vad som verkar vara handel inför Ramadan. Egypten har köpt 50,000 ton och Tunisien 54,000 ton inför Ramadan som börjar i juli. Det fortsatta stora utbudet på marknaden fortsätter att hålla sockret på låga nivåer. Estimatet på Brasiliens 2012/13 skörd är upp ca 1,6 M ton. Indien verkar genomgå en normal monsunperiod och kan därmed komma att undvika torka. I och med detta finns det inte längre någon större oro för tillgången av socker på marknaden vilket även det bidragit till prisnedgången i veckan. Sockret är för tillfället nere på elva månaders lägsta.
Kaffe
Priset på kaffe föll i veckan till ett månadslägsta till följd av att man påbörjat Arabicaskörden i delar av Brazilien (områdena Rondonia och Espirito Santo) samt p.g.a. att skörden förväntas bli ca 1,8 % större än tidigare estimat. I veckan publicerades siffror från USA, världens största kaffe konsument, som visar på 3% högre kaffekonsumtion jämfört med året innan. Antalet konsumerade koppar var 88,7 miljarder med ett värde på ca 56,95 miljarder US$.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining