Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 17 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysFrån Sydamerika har nya nedjusteringar av sojabönsskörden kommit, vilket gör att vi tror att USDA kommer att justera ner skörden med 3mt i majrapporten (WASDE). Kina köpte ca 500,000 ton i tisdags från USA, förmodligen på oro om tillgången i sommar, när man måste förlita sig på Sydamerikas skörd. Styrkan i sojamarknaden ger stöd för rapsen på Matif. Tidig höstveteskörd i USA ger dock möjligheter till en andra skörd av sojabönor. Veteskörden blir rekordtidig då vetet redan gått i ax och priset på sojabönor är högt.

Den senaste veckans största rörelse är just +5% i sojabönor och +6% i sojamjöl. I övrigt har det varit små prisförändringar. Maltkornet har under sedvanligt dålig likviditet sjunkit några mer procent än resten av jordbruksproduktskomplexet. Bekräftat fall av BSE i Kalifornien. Det gör att vi ändrar rekommendationen för lean hogs från sälj till en kortsiktig köprekommendation. Sådden av majs och sojabönor är tidig i USA och det är vått i USA; både bra och dåligt.

Odlingsväder

Nu är ENSO-förhållandena neutrala. Southern Oscillation Index (SOI) har fortsatt att falla de senaste 14 dagarna och har hållit sig mellan -7 och -8 den senaste veckan. SOI ligger på den lägsta nivån sedan april 2010. Värden mellan -8 och +8 indikerar neutrala ENSO-förhållanden.

Väder - 30-dagars rörligt SOI

Är det något som vi alla kan vara överens om så är det att vädret redan har satt sin prägel på säsongen 2012/13 och att det med stor sannolikhet kommer att förbli i fokus under de kommande månaderna. USDA/FAS uppger att köldknäppen i slutet av januari / början på februari har orsakat mer utvintring än vanligt i vissa delar av EU27, speciellt i Frankrike, vilket innebär att vissa områden istället kommer att behöva ersättas med vårgrödor.

Den torra perioden som har sträckt sig igenom mars och in i april kommer också att bli ett problem om inte regnet snart är i antågande. Trots en osäkerhet kring vädrets makter, estimerar EU27’s lantbrukare att spannmålsproduktionen kommer att uppgå till 284 mt i år. Om prognosen visar sig stämma kommer detta att vara i linje med 2011 men 29 mt mindre än rekordskörden 2008.

Tendens / Vy råvaror vecka 17 2012Låga ingående lager från 2011/12 och prognoser om ytterst små förändringar i den totala inhemska konsumtionen innebär att stor fokus kommer att bli på grödorna och dess utveckling under de kommande månaderna. Med undantag av Ungern, Rumänien och Bulgarien, där torka försenade sådden av höstgrödorna, och Skandinavien som fick mer regn än normalt vilket försenade sådden och gjorde att grödorna på vissa ställen inte hann härdas inför vintern, hade merparten av EU27 utmärkta förhållanden för sådd under hösten 2011. Detta följdes av en relativt mild inledning på vintern fram till en treveckorsperiod med mycket kallt väder i slutet på januari och första hälften av februari som påverkade stora delar av EU27. Snö föll också under perioden men i vissa delar var snötäcket för tunt eller helt obefintlig på sina ställen, speciellt i Frankrike, vilket gjorde att analytiker började prata om förluster liknande dem under 2003/04. Med vårens ankomst i antågande, lutar det nu numera åt att skadorna inte är så illa som vissa befarade, men fortfarande betydande i Frankrike medan Bulgarien, Rumänien och några andra medlemsstater räknar med utvintring över det normala.

I Frankrike, visade officiella beräkningar i början på april, att mer än en halv miljon hektar vete, durumvete och höstkorn kommer att behöva sås om. Österut, i Tyskland, Polen, Tjeckien och Ungern, där skador pga utvintring tros ligga över genomsnittet är det fortfarande för tidigt att kunna bekräfta dess omfattning. I Bulgarien och Rumänien härjade kraftiga snöfall under vintern men starka vindar ledde till stora variationer i djupet på snötäcket som skydd. Kombinationen av detta tillsammans med extremt kalla temperaturer har onekligen skadat grödorna. I söder, rapporterar både Spanien och Portugal problem med torka.

I andra delar av EU27 är dock utsikterna mer positiva. Även om Skandinavien drabbades av en ordentlig köldknäpp, rapporteras det att grödorna uppges ha klarat sig ganska bra under vintern och i Storbritannien är analytiker optimistiska över landets grödor. Totalt sett är utsikterna för EU27’s höstgrödor, huvudsakligen vete men även korn, i allmänhet positiva. Höstgrödor som har skadats kommer troligtvis att ersättas med vårgrödor som korn, majs och solrosor. Den senaste tidens torka och bristen på regn i mars och april är nu det som börjar orsaka en viss oro.

Grödornas utveckling verkar för närvarande inte ha påverkats av detta men regnet behövs verkligen, inte bara för att förbättra jordfuktigheten utan också för att säkerställa effekten av gödsling.

Framförallt är torkan ett problem för den iberiska halvön, men även andra länder i väst där snötäcket var begränsat, speciellt i Storbritannien och Frankrike, är i stort behov av regn.

Sammantaget estimeras tillgången av spannmål för export i linje med 2011/12 men mycket beror på den slutliga volymen och kvalitén på EU27’s skörd. Spannmålsproduktionen förväntas överstiga den inhemska konsumtionen med 8.5 mt. Användningen av spannmål som foder förväntas bli i stort sett oförändrar (men med ett skifte från vete till majs, korn och andra mindre grödor) medan användningen inom industrin återigen förväntas öka (förnybara drivmedel).

Vete

Vetet i USA har börjat sätta ax. På många håll kommer man att kunna så en andra skörd av sojabönor. Novemberterminerna på Matif har backat från toppen och stängde på 200 blankt. Det är en psykologiskt viktig nivå, där priset fått stöd flera gånger förut.

Novemberterminerna (vete) på Matif har backat från toppen

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Vi skrev för en vecka sedan att det tycks finnas ett tekniskt stöd på 650 cent. Att det nu hållit, kan möjligtvis tolkas som en något ”bullish” indikation.

Chicagovetet med leverans i december

Nedan ser vi hur terminspriserna på Matif och Chicago förändrats de senaste 7 handelsdagarna. Det har varit små förändringar den senaste veckan. Contangot har ökat i Chicagovetet, men på Matif är det nästan ingen förändring alls.

Contangot har ökat i Chicagovetet, men på Matif är det nästan ingen förändring alls

Crop conditions i USA, som rapporterades i måndags kväll klockan 22, ligger på en högre nivå än veckan innan. Nedan ser vi ett diagram där 2012 års skörd är markerad med svarta kvadrater. Crop conditions kom alltså ur vintervilan i bättre kondition än i höstas. Fortsatt regn i USA, som dagens rapport berättade om, kommer att fortsätta att ge crop condition stöd.

I diagrammen ser vi crop condition-serien över tiden, från år till år. Diagrammet visar att nuvarande nivå ligger högt.

Crop condition-serien över tidenVete-diagram

Enligt USDA/FAS förväntas EU27’s veteproduktion för närvarande att sjunka med 3 mt till 134.5 mt under 2012/13, vilket skulle vara 16 mt lägre än rekordskörden 2008. Trots en initial ökning av odlad areal i Tyskland, Spanien, Ungern, Italien och Frankrike gör skador på höstgrödorna, och som en följd av dessa ett byte till andra vårgrödor, tillsammans med en minskad areal i Bulgarien, Tjeckien, Rumänien och Skandinavien att den totala vetearealen förväntas sjunka till 25 miljoner hektar.

Tabell över vete EU 27

Men undantag av Ungern, Rumänien och Bulgarien, där torra väderförhållanden försenade eller begränsade sådden, och Skandinavien, där det blöta vädret hade en liknande effekt, var odlingsvillkoren gynnsamma för stora delar av EU27 förra hösten och som sedan följdes av en mild inledning på vintern.

Slutet av januari innebar uppkomsten av en mycket kall period med betydande snöfall i öster och en ihållande kyla på andra håll vilket genast satte igång spekulationer, speciellt i Frankrike, att en återupprepning av den katastrofala skörden 2003/2004 kunde vara i antågande. Även om dessa farhågor inte verkar besannas, så uppskattade det franska jordbruksministeriet bortfallet till 362 000 hektar, varav 12 000 hektar durumvete. Ett bortfall högre än genomsnittet förväntas också i ett antal andra länder men Bulgarien och Rumänien är för närvarande de enda som rapporterar om betydande skador. De är också härdade mot hårda vintrar och förväntas helt enkelt att istället öka sådden av vårgrödor som majs och solrosor. Med det sagt, så förväntas också en ökning av vårgrödor i Tyskland, Polen, Tjeckien och Ungern. Detta till trots, rapporteras det om att situationen för vetegrödorna i allmänhet är god men att situationen kräver noggrann övervakning, särskilt i Frankrike, Storbritannien och Tyskland där det torra vädret också minskar gödningsmedlens effekt. I Italien, där man förra året såg en betydande nedgång i produktionen förra året, förväntas durumvetet att återhämta sig.

Totalt sett så ser det just nu bra ut, men alla faktorer (däribland vädret) som kan ha en negativ påverkan på avkastning och kvalitet kommer att hamna i fokus, inte minst pga av en tight balans och den inverkan som detta kommer att få för EU27’s möjlighet att exportera ev överskott av spannmål. Den totala konsumtionen av vete i EU27 beräknas minska marginellt under 2012/13, främst på grund av en minskad användning i foder. Industriell användning av vete förväntas öka efter förra årets tillbakagång. Ytterligare en vete-baserad biotetanol anläggning, som kan hantera upp till 1.1 mt vete per år, beräknas öppna i Storbritannien i sommar. Detta skulle fördubbla Storbritanniens potentiella kapacitet, men det bör noteras att öppnandet av denna anläggning har varit föremål för ett antal förseningar medan den andra anläggningen i Storbritannien för närvarande är stängd men planer finns att åter öppna den, som tidigast i juni.

Estimatet för EU27’s export av vete under 2011/12 ligger kvar på 17 mt. I mitten av april, med två och en halv månad kvar av säsongen, har exportlicenser för drygt 12.75 mt beviljats. Under säsongen 2008/09 exporterades en rekordnivå på 25 mt vete, som följdes av 22 mt under 2009/10 och nästan 23 mt under 2010/11. Förra säsongen, då Ryssland belades med exportförbud och Ukraina införde restriktioner var exporttakten hög för EU27’s främste veteexportör Frankrike. Under 2011/12 så har man däremot fått känna på en ökad konkurrens, framförallt i exporten till de Nord Afrikanska länderna, och nu senast från USA.

Exporten för 2012/13 förväntas uppgå till 17 mt, trots en minskad prognos i den globala efterfrågan. Konkurrensen från USA förväntas avta i början av säsongen, medan vete från Svarta havs regionen förväntas utgöra en betydande konkurrens även om volymerna därifrån förväntas bli lägre än denna säsong till följd av skador på höstgrödorna.

Vete-karta - Areas of concernTabell jordbruk - 2011 - 5 år

Den Europeiska kommissionens analysenhet MARS kom med sin senaste rapport i början av veckan och skriver där att en mycket mild men övervägande torr mars månad med högre temperaturer än normalt, med undantag av den iberiska halvön, västra Frankrike, Grekland och Nordafrika med normala temperaturer, startade säsongen i Central- och Östeuropa. Max temperaturen steg över 20 grader i delar av Tyskland, Polen och Österrike vilket medför en positiv avvikelse från genomsnittet på mer än 8 grader. Detsamma gäller för norra Italien och merparten av Frankrike, vilket påskyndar grödornas tillväxt i dessa regioner. Kalla dagar med temperaturer under -8 begränsades till de baltiska staterna, östra Polen och Ukraina, och även antalet kalla dagar under 0 grader var betydligt färre än tidigare år för norra och centrala Europa, medan centrala Spanien upplevde ett ovanligt fall i temperaturen under 0 grader i mitten av mars.

Underskott i nederbörd uppstod i nästan alla medlemsstater med undantag av Estland, Sicilien (IT), East Anglia (England) där regnen var mer än välkomna efter en torr period, och i Alentejo i Portugal och Murcia (ES) där regnet lindrade torkan. Den totala nederbörden i länder med underskott av regn i mars varierade mellan 0 och 30 mm. Östra Tyskland till exempel har inte haft en enda dag med regn över 5 mm och detsamma gäller Tjeckien. Mot slutet av mars hade snön smält i alla viktiga jordbruksområden i Europa.

Karta - Summa temperaturer Europa

Mars följdes, av en så här långt, kylig april med en kraftig nedgång i temperaturer och frost nätter i Central- och Östeuropa med snöfall på sina ställen vilket fick grödornas utveckling att avta. April har hittills varit en ganska regnig månad med mycket nederbörd i Italien, södra Frankrike och stora områden i Spanien, liksom i Nordafrika, alla regioner som tidigare har lidit brist på regn. Även norra och östra Europa har fått behövlig nederbörd precis som södra England.

Den relativa jordfuktigheten visade på värden under genomsnittet, efter de två torra månaderna februari och mars, i Italien, Frankrike (södra och västra) och Storbritannien. I Portugal och södra Spanien var situationen mer allvarlig i slutet på mars på grund av den fortsatta torkan men regnet som föll under april kommer delvis att förbättra situationen.

Karta över regn i Europa med start den 19 januari 2012

Kartan nedan återspeglar den allmänna statusen för odlad areal i Europa de första 10 dagarna i april med avseende till samma period som det långsiktiga genomsnittet (LTA 1998-2010). Den övergripande situationen är mycket lik den som beskrevs för en månad sedan i MARS bulletin med ytterligare bekräftelse på den allmänna utvecklingen som rapporterades.

Karta över odlad areal i Europa

Ju längre fram på säsongen som vi kommer, desto mer använder MARS modellsimuleringar för höstgrödorna. I norra Europa, Baltikum och Ukraina bygger prognoserna fortfarande på trend analyser. En blandad start på säsongen och problem med grödornas utveckling noteras för Bulgarien, Rumänien, Ungern, Polen och delvis Tyskland. Hittills goda förutsättningar med lovande avkastningspotential finns i Frankrike och Italien och också starten på säsongen för vårkorn i Spanien ser lovande ut. I allmänhet är de nuvarande utsikterna för EU27’s avkastning genomsnittliga. Jämfört med MARS förra prognos så har estimatet för raps justerats ned. Den låga avkastningspotentialen för durumvete i Spanien har bekräftats har därför justerats ned jämfört med föregående prognos. Nedan är en sammanfattning per land:

  • Frankrike; gynnsamt väder för grödornas utveckling. Betydligt varmare temperaturer än normalt, särskilt i de sydöstra regionerna, under mars och april gynnade höstgrödornas utveckling. Den förväntade avkastningen för vete, durumvete och korn ligger på en genomsnittlig nivå, med goda förutsättningar, om de milda temperaturerna och nederbörden fortsätter under de kommande veckorna. Raps har påverkats avsevärt av den kalla köldknäppen under februari i vissa områden i Champagne-Ardenne, Lorraine och Bourgogne, med betydande inverkan på sådd areal.
  • Tyskland; blandad start på säsongen. Utvintring pga av köldknäppen i februari, främst i östra Tyskland där uppgifter bekräftar en dålig start i Sachsen, Sachsen-Anhalt och Brandenburg, och brist på nederbörd karakteriserar säsongen så här långt. Utsikterna är dock positiva med en avkastnings prognos i linje med det 5-åriga genomsnittet med undantag av raps (-9%), men regn under de kommande veckorna kommer att vara avgörande för att upprätthålla avkastningspotentialen.
  • Polen; utvintring i landets viktiga jordbruksområden. På grund av ihållande milda temperaturer hade höstgrödorna inte härdats helt när kylan slog till i slutet av januari och min temperaturer under -22 grader noterades över hela landet och fortsatte fram till mitten av februari med uteblivna eller knappa snöfall och därmed ett mycket tunt snötäcke. Som en följd av detta är utvintring mycket trolig och produktionen av höstgrödor förväntas hamna under det 5-åriga genomsnittet; vete -5%, höstkorn och rapas
  • Storbritannien och Irland; ett varm och torrt år. Grödornas tillväxt och utveckling har kommit längre till följd av varmare än normalt väder och om det nuvarande regnet fortsätter ser det lovande ut för höstgrödorna trots tidigare torka. Undantaget är raps där avkastningen justeras ned något eftersom de senaste regnen sammanfaller med blomningen, vilket kan hindra pollineringen.
  • Spanien och Portugal; höstgrödor i de södra delarna påverkas av torkan. Växtsäsongen på den iberiska halvön har påverkats betydligt av en av de torraste vintrarna historiskt sett och perioden har allvarligt begränsat utvecklingen av höstgrödor i de båda ländernas södra delar. Förväntningarna på durumvete i Spanien samt vete och korn i Portugal har därför påverkats väsentligt och vattentillgången under nästa månad kommer att bli avgörande.
  • Italien och Slovenien; höstgrödorna gynnas av den senaste tidens regn. Säsongsmässigt väder under vintern i samband med knapp nederbörd ledde till ett stor underskott i vattenbalansen i de norra och centrala delarna, men tack vare den senaste tidens regn är situationen för grödorna inte kritisk. Den förväntade avkastningen för höstgrödor ligger runt genomsnittet för de senaste åren, men väderförhållandena under nästa månad kommer att bli avgörande. Tack vare de milda men blöta väderförhållandena visar durumvetet på en god tillväxt på Sicilien och i Apulien.
  • Ungern; bra sådd, men dålig groning. Torra jordförhållanden är vanliga i Ungern pga av knapp eller utebliven nederbörd höst och vår. Bristen på vatten har dock hämmat grödornas utveckling men den stränga kylan har inte orsakat någon allvarlig skada på höstgrödorna då de skyddades av ett tjockt snötäcke. Begränsad utvintring förväntas med raps som enda undantaget. Den nuvarande prognosen för avkastning justeras ned jämfört med de tidigare värdena för höstgrödor, på grund av hänsyn till de faktiska resultaten av MARS modell simuleringar.
  • Rumänien; vattenbrist och dåligt utveckling av grödor. Förra hösten (sept-nov) var en av de torraste i Rumänien och ledde till svag groning och dålig utveckling av höstgrödorna, framförallt raps. Under den extrema köldknäppen i februari sjönk temperaturen under -20 grader och närmade sig t.o.m. -30 grader på vissa ställen. Snötäcket skyddade merparten av höstvetet och delvis det mer känsliga höstkornet från utvintring medan rapsen däremot kan ha tagit betydlig skada.
  • Bulgarien; ogynnsamma mönster i nederbörden. Den tidsmässiga fördelningen av nederbörden har varit ojämn och ogynnsam sedan augusti. Hösten var en lång, i praktiskt taget regnfattig period från mitten av oktober till mitten av december som orsakade problem för höstgrödorna i början på säsongen. Under de följande två månaderna var det en lång period med riklig nederbörd och snö men därefter var nederbörden återigen knapp från mitten av februari till mitten av april, även om den smältande snön temporärt tillförde fukt. Avkastningen för höstgrödor ligger fortfarande nära genomsnittet med negativa utsikter i fråga om ytterligare problem med vattenförsörjning.
  • Österrike, Tjeckien och Slovakien; allmänt positiv trend för höstgrödor men mer regn behövs. Milda vinterförhållanden och regn signalerar en allmänt positiv trend för höstgrödor men regn behövs i viktiga områden i Österrike och Tjeckien. Avkastningsprognosen ligger en bra bit över det 5-åriga genomsnittet för vete och durumvete, höstkorn och råg. Sådden av vårgrödor kan bli försenad på grund av regn.
  • Danmark och Sverige; bra förhållanden och långtgående utveckling till följd av det milda vädret i mars. Gynnsamma förhållanden när det gäller temperaturer med en allmänt god vattenförsörjning tyder på en potentiellt bra utveckling för höstgrödor, även om april började med temperaturer under genomsnittet. Mildare väder än normalt för säsongen rådde från början av december fram till sist delen av januari, följt av en extremt kall period fram till mitten av februari, men minimala skador på grödorna förutspås. Nederbörd i april kommer att vara gynnsam för grödornas tillväxt och för sådden av vårgrödor. Det är dock fortfarande för tidigt att ge en avkastningsprognos utöver de som baseras på statistiska trender från tidigare år.
  • Finland och Baltikum; mycket regn, normal till bra start på säsongen för höstgrödor. Temperaturen under vintern präglades av en mild december och januari, följt av sträng kyla i februari och sedan återigen milt väder i mars med mycket milda temperaturer, särskilt i Finland. Nederbörden under vintern låg över genomsnittet (bland de 5 regnigaste åren), förutom i Litauen med genomsnittliga regnvärden. Den rikliga nederbörden och eventuell blöt jord kan äventyra vårbruket, särskilt i Estland, med konsekvensen en förkortad växtsäsong och minskad avkastning. Mycket tyder dock på en bra start på säsongen för höstgrödorna. Prognosen för vete, genom modell simulering, har justerats upp något jämfört med föregående månad (1% för Litauen och 7% för Lettland).
  • Belgien, Nederländerna och Luxemburg; övergripande gynnsamma odlingsförhållanden. Varma väderförhållanden har gynnat utvecklingen av höstgrödor. Eventuella skador från köldknäppen i februari verkar vara begränsade till skillnad mot vissa delar i norra Frankrike och regn under vintern har säkrat tillgången på vatten under den torrare våren. Med frekventa regnskurar i april, är prognosen för höstgrödorna goda och så även odlingsförhållandena för vårgrödor.
  • Grekland; försenad start på säsongen. Säsongen började med torra väderförhållanden vilket försvårade sådden, men den rikliga nederbörden därefter och högre temperaturer efter de något lägre i februari och mars kompenserar för det hela. Prognoserna för durumvete, vete och höstkorn är stabila och jämförbara med medelvärden. En bra start på säsongen för vårgrödor gör att prognosen för majs ser lovande ut.
  • Turkiet; betydande regn med lovande växtförhållanden. Säsongens gynnsamma temperaturer tillsammans med riklig nederbörd kan ge en bättre avkastning än genomsnittet, men det är fortfarande tidigt att säga bestämt. Prognosen gällande avkastningen för höstvete och majs är jämförbara med föregående år resp 5-åriga genomsnittet. För höstkornet förväntas något lägre värden.
  • Ukraina; Ogynnsamma väderförhållanden under hösten och utvintring i Svarta havs regionen. Efter sådden av höstgrödorna som skedde under goda väderförhållanden drabbades hela landet av torka. Februari började med en snabb temperatursänkning som till slut hamnade på 6-8 grader under genomsnittet. Låga temperaturer tillsammans med ett otillräckligt snötäcke orsakade betydlig utvintring, särskilt i de södra oblasterna Krym, Khersonska och Mykolayivksa.
  • Europeiska delen av Ryssland; Gynnsam övervintring och goda utsikter för nästa säsong. Väderförhållandena för höstgrödorna i Ryssland har hittills varit goda. Den extrema köldknäppen i februari med så låga temperaturer som -25 till -33 grader orsakade bara måttliga skador främst i de södra regionerna trots att denna kyla är extrem även för europeiska Ryssland, men ett adekvat snötäcke gav höstvetet ett gott skydd. Nederbörden var säsongsmässig, jordfuktigheten är tillräcklig och höstgrödornas utveckling är tillfredsställande. Överlag så är de veteproducerande områdena välförsedda med vatten inför nästa säsong och avkastningspotentialen förväntas vara hög.
  • Vitryssland; regn försenar vårsådden. Nederbörden under första halvan av oktober gynnade grobarheten i de norra delarna, men samtidigt hade oblasterna Brest och Gomel i södra Vitryssland en torr period fram till december. Väderförhållandena från förra vintern hjälpte grödornas övervintring och ingen betydande utvintring förväntas i Vitryssland. Nederbörden under vintern har gett en god jordfuktighet. Höstgrödornas utveckling är säsongsmässiga och med en förväntad genomsnittlig avkastning.
  • Marocko, Algeriet och Tunisien; svår torka i Marocko, grödorna påverkas. Avkastningsprognosen för vete och durumvete i Marocko är betydligt lägre jämfört med det 5-åriga genomsnittet. Tendensen för korn är densamma. I Algeriet kvarstår prognoserna för vete och korn som stabila utifrån medelvärden. Den mycket knappa nederbörden i Marocko från januari till slutet på mars har orsakat ett kraftigt underskott i vattenbalansen i veteproducerande områden som hämmar avkastningen. Regnet de senaste dagarna har dock förbättrat jordfuktigheten och om det fortsätter kommer det att kunna gynna grödorna. I stark kontrast, har de spannmålsproducerande områdena i Algeriet och Tunisien fortsatt den positiva trenden som inleddes i början på våren och fram till nu, och som kännetecknas av riklig nederbörd i kombination med gynnsamma temperaturer.

Tabell vete olika länderSoft and Durum wheat yield forecast 2012 in Europe

Algeriet har underkänt Argentinskt vete. Det ryktas att de köpt vete från USA istället. Kina fortsätter att ha nära normal nederbörd. Stats Canada estimerar 1 mA högre areal än tidigare och 3 mA högre än förra året. Arealestimatet ligger nu på 24.3 miljoner acres. Detta är tydligt ”bearish”.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har inte rört sig mycket. Priset håller sig över 220 euro, en nivå som köpare tidigare tyckt varit ”för billigt”.

Novemberkontraktet på maltkorn

Arealen för korn i EU27 förväntas öka med 400 000 hektar under 2012/13 med betydande ökningar i Frankrike (där vårkorn ersätter utvintrat höstvete), Italien och Danmark. Sammantaget förväntas produktionen av korn att öka med 2,5 mt till 54 mt enligt USDA/FAS. I jämförelse med vete, så sås större delen EU27’s korn på våren så det råder en större osäkerhet kring prognoserna för detta men en gemensam faktor är det nuvarande torra vädret som drabbat stora delar. Regn i april och maj skulle göra mycket för att mildra eventuella problem, särskilt i Spanien.

Chart of barley EU 27

Vårsådden av korn är i stort sett klar, förutom vissa områden i nordöstra Europa, och sådden har skett under goda väderförhållanden enligt MARS.

Winter Barley yield forecast 2012Spring Barley yield forecast 2012Chart of barley

Potatis

Det har inte varit några stora prisförändringar den senaste veckan för priset på kommande skörd. Priset ligger fortfarande kvar kring 14 euro per deciton.

Potatis - Euro potato futs april 13

Majs

Priset på decembermajs var uppe och nosade på 550 cent igen, innan priset vände nedåt igen. Tekniskt ser det klart ”bearish” ut.

Tabell på majs - C22 corn future

Ändå gick 480,000 ton på export från USA till ”unknown” (dvs vanligtvis Kina) i tisdags. Det borde inte ha fått marknaden att falla 5 cent. Kanske var det den negativa nyheten om BSE i Kalifornien som fick marknaden att falla. Den 20 april var sådden till 28% klar, vilket är en ökning från 17% för en vecka sedan.

Det är blött i majsbältet i USA och det gör att sådden går lite långsammare än rekordfort. Men vi ska komma ihåg att sådden är mycket snabbare än vanligt och att det dessutom är mer nederbörd nu än vanligt. La Niña är glömt och borta och det råder neutrala förhållanden. Våren är idealisk.

Majs - La Nina påverkar

Sojabönor

Novemberkontraktet steg med förnyat momentum under dagen. Priset fick stöd av den uppåtgående trendlinjen. Det verkar som om marknaden ska testa motståndet på 1400 cent.

Novemberkontraktet på sojabönor steg med förnyat momentum

Vad är det som drog upp priset igår onsdag? Det är en kombination av två saker, som tycks hänga ihop. Dels har nedjusteringarna av Sydamerikas skörd fortsatt, så att USDA väntas justera ner skörden med 3 mt i majrapporten (WASDE). Argentinas skörd rapporteras nu bli 41 – 42.5 mt. USDA har ett estimat på 45 mt. Detta kan ha påverkat Kinas köp av upp emot 500,000 ton under tisdagen (10 båtlaster) från USA. USDA:s exportestimat måste nog justeras upp. Det lämnar USA med två alternativ – ransonering eller en mer odling stimulerat av det höga priset. Sådden går fort framåt i USA. Den 20 april var 6% sått i USA, vilket är mycket tidigt. Vi ser noteringen i diagrammet nedan som en blå kvadrat.

Diagram - Sojabönor

Vi väntar oss också att många lantbrukare i USA kommer att så en andra skörd av sojabönor efter att ha skördat vårvetet, som är extremt tidigt i år. BSE-fallet i Kalifornien tror vi inte kommer att ha någon effekt på global efterfrågan på sojabönor, men kanske på inhemsk, amerikansk.

Raps

StatCanada’s rapport över Canadian Planting Intentions för 2012 visar på ett möjligt rekord gällande arealen för canola. Undersökningen indikerar att kanadensiska lantbrukare kan komma att så rekordhöga 8.3 miljoner hektar canola, en ökning med ca 600 000 hektar från det förra rekordet på 7.6 miljoner hektar under 2011. Detta skulle isådanfall bli det sjätte rekord året i rad för canola arealen på nationell nivå. Ökningen ses främst i Saskatchewan, där lantbrukarna förväntas öka sin canola areal till rekordhöga 4.4 miljoner hektar. I Manitoba har lantbrukarna för avsikt att återigen plantera mer canola, efter de översvämningar som drabbade dem svårt under 2011, och de planerar nu att så 1.3 miljoner hektar med canola – en uppgång från 1 miljon hektar under 2011. MARS har uppdaterat sin avkastningsprognos för raps enligt nedan:

Raps - Yield forecast 2012Tabell - Raps per land

Nedan ser vi kursdiagrammet för novemberkontraktet, som har brutit uppåt återigen, men stängt nära dagslägsta. Det är inte helt övertygande för brottet uppåt, efter den senaste tidens sidledes handel under 480 euro.

Raps - Neutrala till terminspriset

Vi fortsätter att vara neutrala, men om terminspriset på november återigen går över 480 är det sannolikt med ett nytt test att nå nytt kontraktshögsta pris. Draghjälp från sojabönor kan hjälpa till.

Gris

Majkontraktet drabbades av ”mer av samma” sak. När Live Cattle föll kraftigt i tisdags på BSE-fallet i Kalifornien, som bekräftades efter börsens stängning, drog det med sig substitutet gris. Nedan ser vi Live Cattle-kontraktet med decemberleverans på CME.

Live Cattle-kontraktet med decemberleverans på CME

Nedan ser vi lean hogs med maj-leverans: Priset är trots allt nere på tidigare bottennivåer och tänkbar substitution från biff till gris kan få marknaden att rekylera uppåt.

Lean hogs med maj-leverans

Nedan ser vi terminspriserna på Eurex i euro per kilo och på CME omräknat till euro per kilo. Vi ser att priserna ligger mycket lägre i USA. Det har varit små förändringar inom respektive marknad den senaste veckan.

Terminspriserna på Eurex i euro per kilo

Vi tror att det kommer att bli en rekyl uppåt i lean hogs. Dels för att priset fallit mycket kraftigt och ligger på bottennivåer, dels för att man kan tänka sig att konsumenter substituerar från biff till gris. Vi ändrar rekommendationen till en kortsiktig köprekommendation.

Mjölk

Mjölkpriset föll ner från 16 cent, troligtvis i spåren av BSE-fallet i Kalifornien. Detta borde rimligtvis få en positiv effekt på mjölkpriset i Europa, allt annat lika. När de stora semimonopsonisterna ändrar listpriserna.

Mjölk - Milk future

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

The cuts are for real and are already bullishly impacting the market

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Thumbs down was first reaction by financial market. The market gave the decision from the latest OPEC+ meeting an unexpectedly bearish reception. Yes, it was an unusual type of decision as well as the form of the communication. It was individual, ’voluntary’ cuts rather than a wide OPEC+ based decision with cuts divided pro-rate across the group. The communication of these cuts were not done by the OPEC secretariat as is usual but rather by the individual energy ministers who committed to cuts. All this gave the decision an airy feel with the sense that ’voluntary’ meant kind of ’maybe’ instead of real commitments. Further that the group is no longer tied properly together with no solid unanimous decision. It all summed up to ’thumbs down’ by the financial market and the price fell.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The cuts are real and ’voluntary’ doesn’t mean ’maybe’. These ’voluntary’ committed cuts are no less firm commitments and no less real than the current voluntary cut by Saudi Arabia which continues to hold its production at 9.0 m b/d vs a normal 10 m b/d. These are real cuts: Russia -200 k b/d, Iraq: 223 k b/d, UAE 163 k b/d, Kuwait 135 k b/d, Kazakhstan 82 k b/d, Algeria 51 k b/d and Oman 42 k b/d. Total 896 k b/d. Compliance is of course always an issue. But broadly we expect these cuts to be delivered.

US oil inventories may continue to show marginal, bearish tendencies in December. These cuts will kick in from January 2024 and as such they will not impact oil inventories before then. So weekly US oil inventory data can continue to deliver marginally bearish data points through December along a trend for a while now where we have seen that total commercial crude and product stocks inches closer and closer towards the 2015-19 seasonal average.

The new cuts by OPEC+ is already physically impacting the market with tighter availability of crude cargoes for January programs. But that doesn’t mean that the new committed cuts by OPEC+ from January 2024 isn’t already impacting the physical oil market and oil prices. They are. Sales of physical oil cargoes by OPEC+ for January crude shipment programs are already in full swing. Refineries around the world are already now in the process of purchasing physical crude cargoes for Q1-24. Offerings of crude cargoes for Q1-24 by OPEC+ were immediately reduced the moment OPEC+ decided to reduce supply by 900 k b/d from January onward. Forward physical crude buyers are thus already experiencing a tighter supply in their forward purchases. And as such oil prices are already impacted.

Cuts are a backstop against deteriorating crude prices sub-USD 80/b and not a recipe for USD 100/b. The fresh 900 k b/d cut is not a recipe to drive the oil price to USD 100/b. In our eyes it is more of an effort to prevent the oil price from deteriorating further below USD 80/b. It is a backstop. And as such we think it is probably a sufficient backstop.

The bottoming of the global manufacturing cycle will be the ’big, fat cigar’ for OPEC+. It is pointless for OPEC+ to try to drive the oil price to USD 100/b without a solid tailwind from an accelerating global economy. Their best option is to try to stabilize the oil price around USD 80/b and then savor the joyride once the global economic cycle bottoms out and starts to accelerate. Long positions in oil will then rise rapidly and physical demand (oil demand growth) will accelerate. Both underpinning oil prices. OPEC+ can then lean back and smoke a big, fat cigar! The big, big question is of course when that will happen? Will we first have an ugly, economic setback in 2024/25 due to the strong rise in interest rates over the past 1-2 years? Or will inflation evaporate completely over the coming quarters because it is a complete creation of the exceptional Covid-19 events which are now reversing back towards normal? Financial markets are struggling to decide which one of these it will be. Ugly trough before global acceleration of global acceleration right away if inflation evaporates completely?

A macro economist I worked with during the global financial crises argued strongly then that the first sign of bottoming and acceleration would be found by looking at the manufacturing PMI of South Korea since they produce a swath of industrial sub-components which the global industrial engine needs. Much has changed since 2008/09 and true or false I don’t know as I’m not a macro economist. But here it is:

Manufacturing PMIs. South Korea has bottomed and lifted to the 50-line

Manufacturing PMIs. South Korea has bottomed and lifted to the 50-line
Source: SEB graph, Data from Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

SEB Metals price forecast update

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Softer economic growth in 2024 calls for somewhat softer metals prices in 2024. Industrial metals prices as well as other commodity prices exploded during Covid-19 as governments around the world unleashed stimuli in the magnitude of 10x of what was done during the global financial crisis in 2008/09. Consumers shifting spending from services to consumer goods added to the boom. Bloomberg’s industrial metals price index was up 91% in March 2022 versus January 2020 because of this. Global manufacturing PMI peaked in May 2021 and has been fading since and below the 50-line from September 2022 with latest reading at 48.8. Industrial metals prices have faded since their peak in March 2022 but are still 30% higher than they were in January 2020. Even zinc, the worst performing metal, is still 9% above where it was in January 2020. As such one could possibly argue that industrial metals have not yet fully faded from their Covid-19 stimulus boom. One possible explanation could be inflation where US inflation is up 19% over the period. But this still leaves industrial metals up 11% in real terms. Another possible explanation is the big jump in energy prices over the period. While coal and gas prices have fallen back a lot, they are still quite high. The coal price in western Europe is 110% above where it was at the start 2020 and 50% above its 2010-2019 average. Most industrial metals are highly energy intensive to produce with digging and crushing of rocks, smelting, and refining of ore. The current aluminium price of USD 2215/ton is for example well aligned with coal prices. In addition to this there has also been significant closures of zinc and aluminium smelting capacity in Europe which probably have supported prices for these metals.

Global economic growth is forecasted to slow from 3.5% in 2022, to 3.0% in 2023 and then again to 2.9% in 2024 as the big jump in interest rates induce economic pain with a lag. Aligned with this we expect lower industrial metals prices in 2024 than in 2023 though only marginally lower for most of the metals. But the field of metals is wide, and the price action is thus adverse. Copper is likely the metal with the most strained supply and with huge needs in the global energy transition. 

Aluminium: Prices will likely be depressed versus marginal costs in 2024. Aluminium from Russia is flowing unhindered to the market. Most is going to China for reprocessing and potentially re-exported while some is going to Turkey and Italy. It is all flowing into the global pool of aluminium and as such impacting the global market balance. The LME 3mth aluminium price is currently well aligned with coal prices and both have traded mostly sideways since June this year. Aluminium premiums in the EU have however fallen 30-40% since mid-June in a sign of weakness there. The global market will likely run a surplus in 2024 with depressed prices versus the marginal cost of production.

Copper: Softer fundamentals in 2024 but with accelerating tightness on the horizon. Copper is currently trading at USD 8470/ton and close to 37% above its early Jan 2020 level. The market is expected to run a slight surplus in 2024 followed by accelerating tightness the following years. Downside price risk for 2024 is thus warranted along with softer global growth. The power of Unions is however getting stronger in Latin America with demands for higher salaries. Strikes have broken out in Peru with production at the Las Bambas copper mine at only 20%. Further strikes and disruptions could quickly put the market into deficit also in 2024.

Nickel: Indonesia pursuing market share over price pushing the price down the cost curve. Indonesia’s nickel production is growing rapidly. Its production reached 1.6 million ton in 2022 (+54% YoY) and accounted for close to 50% of total global supply in 2022. Its share looks set to reach 70% by 2030. Lower prices will stimulate demand and will also force higher cost producers to shut down thus making room for the wave of new supply from Indonesia. Prices will be sluggis the nearest years as Indonesia aims for market share over price.

Zinc: Price has stabilized around USD 2500/t. Weakness in global construction will drive prices lower at times in 2024. The 3mth LME zinc price has fallen from a peak of USD 4499/ton in April 2022 to only USD 2248/ton in May 2023. Since then, it has recovered steadily to USD 2500/ton.  Demand could struggle in 2024 as construction globally will likely struggle with high interest rates. But mine closures is a natural counter effect of low prices and will put a floor under prices.

Price outlook

SEB Commodities price outlook
Source: Historical values from Bloomberg, Price forecast by SEB


Bjarne Schieldrop
Cheif Commodities Analyst
SEB Commodity Research

Fortsätt läsa

Analys

Now it’s up to OPEC+

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics. OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE. The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d. 

Brent crude fell 4.6% ydy to USD 77.4/b and over the last three trading sessions it has lost USD 5.1/b. This morning it is trading only marginally higher at USD 77.6/b which is no vote of confidence. A good dose of rebound this morning would have been a signal that the sell-off yesterday possibly was exaggerated and solely driven by investors with long positions flocking to the exit. So there’s likely more downside to come.

In general there is a quite good relationship between net long speculative positions in Brent crude and WTI versus the global manufacturing cycle. Oil investors overall typically have an aversion of holding long positions in oil when the global economy is slowing down. As of yet there are few signs that the global economic cycle is about to turn. Rather the opposite seems to be the case. Global manufacturing fell in October and yesterday we saw US industrial production fall 0.6% MoM while continued jobless claims rose more than expected and to the highest level in two years. This matches well with the logic that the strong rise in interest rates since March 2022 is inflicting pain on the economy with more pain ahead as the effect comes with a lag.

Most estimates are that the global oil market is running a solid deficit in Q4-23. The IEA has an implied deficit in the global oil market of 1 m b/d in Q4-23 if we assume that OPEC will produce 28 m b/d vs. a call-on-OPEC at 29 m b/d. But prices in the oil market is telling a different story with weakening crude curves, weakening refining margins and a sharp sell-off in oil prices.

For 2024 the general forecasts are that global economic growth will slow, global oil demand growth will slow and also that the need for oil from OPEC will fall from 28.7 m b/d to 28.4 m b/d (IEA). This is a bearish environment for oil. The average Brent crude oil price so far this year is about USD 83/b. It should essentially be expected to deliver lower in 2024 with the negatives mentioned above.

Two things however will likely counter this and they are interconnected. US shale oil activity has been slowing with falling drilling rig count since early December 2022 and that has been happening at an average WTI price of USD 78/b. The result is that total US liquids production is set to grow by only 0.3 m b/d YoY in Q4-24. This allows OPEC+ to support the oil price at USD 80-90/b through 2024 without fear of loosing a significant market share to US oil production. Thus slowing US liquids production and active price management by OPEC+ goes hand in hand. As such we do expect OPEC+ to step up to the task.

So far it has predominantly been Saudi Arabia with a little help from Russia which together proactively have managed the oil market and the oil price through significant cuts. Saudi Arabia produced 10.5 m b/d in April but then cut production rapidly to only 9.0 m b/d which is what it still produces. Its normal production is about 10 m b/d.

What has made the situation more difficult for Saudi Arabia is the combination of solid growth in non-OPEC supply in 2023 (+2.1 m b/d YoY; IEA) but also a substantial revival in production by Venezuela and Iran. The two produced 660 k b/d more in October than they on average did in 2022. So the need for oil from Saudi Arabia is squeezed from both sides.

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics.

OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) then it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE.

The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d.

Fortsätt läsa

Populära