Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 27 april 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror Allmänt

Våra vyer:

  • Energi: Neutral
  • Basmetaller: Neutral
  • Ädelmetaller: Neutral
  • Livsmedel: Neutral

Marknaden har sedan förra veckobrevet fortsatt att präglas av svagare riskaptit. Europeiska börser har fallit cirka fem procent och krediter har surnat. Europabaisse och sämre makrostatistik har präglat Europa medan amerikanerna har fokuserat på den förvånansvärt starka rapportsäsongen.

I Europa är utvecklingen fortsatt svagare än väntat. Nu senast pekar det sammanvägda inköpschefsindexet på att BNP började krympa igen i början av det andra kvartalet. I detta makroklimat blir det svårt för de flesta länder att möta sina budgetmål. Obligationsmarknaden uttrycker återigen stress efter att LTRO effekten nu är över. Den politiska agendan innehåller många orosmoln och marknaden befarar sannolikt ett politiskt vakuum.

ECB:s Draghi mjuknade något under veckan. I sitt tal till Europaparlamentet hänvisade han inte längre till ekonomins gradvisa återhämtning utan valde istället att betona valutaunionens svåra utmaningar. Bland annat sade han att likviditetsinjektionerna (LTRO) inte gett lika positiva ekonomiska effekter som ECB hoppats och att det är först nu som den finanspolitiska åtstramningen till fullo gör sig känd.

Vi har länge varit oroliga för Europa men påtalar att vi inte tror att krisen kommer att påverka den globala konjunkturen i större utsträckning.

Energi (neutral)

Elmarknaden

Elmarknaden steg något mot slutet av veckan efter att våta och milda prognoser slagit om till temperaturer under normalt för perioden och något torrare än tidigare vilket framför allt stärkt den korta kurvan. Tredje kvartalet handlas i skrivande stund kring 32 euro (en ökning om ca 2 procent över veckan) vilket är en bra bit under marginalkostnaden för kolgenererad kraft (marginalkostnad för kol sätter ofta priset på nordisk kraft under ett normalår, det vill säga normal hydrologi) som ligger kring 41.25 EUR/MWh. Marknaden har sannolikt diskonterat den goda energibalansen och räknat med väldigt låga priser på el under sommaren. Spotpriset för april har hittills blivit 32.30 euro vilket är 5.5 euro högre än den nivå där aprilkontraktet stängde i mars. Detta har sannolikt genererat en del köpintressen för det tredje kvartalet. Vi ser ut att få strax under 4 TWh nederbörd under kommande 10-dagarna vilket skulle innebära att energibalansen i Sverige + Norge kommer att vara ca +10.5TWh efter vecka 18. Med denna prognos räknar vi med att marknaden handlas oförändrat de kommande dagarna. Inte heller energikol eller utsläppsrätterna ger någon tydlig riktning.

Olja

Oljepriset har fluktuerat en hel del under veckan. På onsdagen föll priset på Brent som lägst till 117,45 USD/fat efter rykten om att Iran kan komma att kompromissa med sitt kärnvapenprogram för att undgå sanktioner från EU. Även stigande lager på olja satta press på priset. Amerikanska lagersiffror från Department of Energy visade råoljelager som steg mer än väntat, 3,9 miljoner fat mot väntade 2,8 miljoner fat. I skrivande stund handlas Brent-oljan på 119,73 USD/fat vilket är cirka 1 USD högre än veckans öppning.

Amerikanska oljelager - 2011 - 2012

Basmetaller (neutral)

Koppar

Koppar har gått upp 2,59 % under veckan och vi kan summera uppgången under året till 10,62 %. Det som drivit uppgången under veckan är rapporter om att Kina ska dra ned produktionen med 700 000 ton på årsbasis. Priset fann också stöd från Federal Reserve som upprepade att de skulle understödja tillväxten om det behövdes. Intressant i sammanhanget är att det förekommit rykten kring världens största kopparproducent, Codelco. Ryktet gör gällande att Codelco fått köpa in koppar på marknaden för att kunna fullfölja sina leveranskontrakt. Anledningen skulle vara produktionsproblem i deras chilenska gruvor. Trots alla dessa faktorer som talar för en stark kopparmarknad, så är vi neutrala till koppar och basmetaller. Den makroekonomiska utvecklingen är fortfarande svårtydd, med ett flertal utestående frågetecken.

Kopparpriset 3 månader rolling forward

Nickel

Nickel har gått upp 2,72 % under veckan och vi kan summera året till -2,24 %. Ett flertal rapporter under veckan har belyst vilka råvaror som kommer efterfrågas i det framtida Kinas konsumtionsstyrda ekonomi. De råvaror som borde gynnas är aluminium, nickel, palladium och guld. De metaller som missgynnas i en icke-investeringsstyrd ekonomi är stål, koppar och zink. Nickel skulle gynnas eftersom en konsumtionsstyrd ekonomi använder en högre andel rostfritt stål, där nickel är en viktig komponent. Efterfrågan på aluminium skulle öka eftersom Kinas nya elnät skulle baseras på aluminium och inte koppar. Palladium används i bilars katalysatorer och med en ökad miljömedvetenhet i Kina kommer efterfrågan att gå upp. Vår vy på nickel och basmetaller är fortfarande neutral, då vi anser att ovanstående faktorer är av långsiktig natur och kommer inte påverka priset i närtid.

Diagram med graf över nickelpriset

Livsmedel (neutral)

Vete

Vetet i Chicago har gått upp något i pris under veckan, + ca. 0,8 procent, medan vetet i Paris är ned drygt 1,8 procent. Det amerikanska vetet har fått lite torrare och varmare väder under veckan, i nästa vecka väntas återigen lite nederbörd vilket kommer gynna grödan. I Europa är situationen ungefär som den var förra veckan, ganska blött och kallt generellt sett men lite torrt i väst och lite blött i öst. I Ryssland och Ukraina önskas mer regn, men än så länge finns det inga större skäl till oro. Skicket på det amerikanska höstvetet är i stort sett oförändrat sedan förra veckan – d.v.s. väldigt bra! 42 procent av höstvetet har nu gått i ax, att jämföra med snittet för de senaste fem åren om 15 procent. Minst lika väl står det till med vårvetet i USA, sådden bedöms vara avklarad till hela 57 procent, långt mer än genomsnittet för de senaste fem åren om 19 procent. Av vårvetet har dessutom 18 procent nått uppkomststadiet, vid samma tidpunkt var siffran 2 procent.

Majs

Majsen i Chicago noteras upp något sedan förra veckan, + ca. 0,4 procent. Lite regn under veckan har saktat ned arbetet med sådden något, men nederbörden gynnar samtidigt redan sådd majs. I nästa vecka väntas återigen lite torrare väder och sådden bör kunna fortgå i bra takt. I söndags uppgavs 28 procent av den amerikanska majsen vara sådd, inte längre rekordsnabbt men fortfarande klart större andel avklarad än genomsnittet för de senaste fem åren om 15 procent. Från Argentina rapporteras om växlande väderlek men inga större problem för pågående sådd.

Sojabönor

Sojabönorna i Chicago fortsätter uppåt i pris och noteras upp ca. 1,8 procent sedan fredagens stängning. Sojapriset är nu uppe på nivåer vi inte sett sedan mitten av år 2008 och för tillfället är det svårt att se några skäl till att priserna ska vända nedåt. Fortfarande är den allmänna uppfattningen att USDA ännu överskattar den sydamerikanska skörden och framtida nedjusteringar väntas, vilket ger viss osäkerhet och stöd till priserna. Starkt stöd under veckan har kommit även från fortsatt stark efterfrågan, främst från Kina som fortsätter köpa amerikansk soja av både gammal och ny skörd.

Softs

Socker

Priset på socker har sedan årets början sjunkit 2,3 % i London och 6,6 % i New York. Förra veckan såg vi en tillfällig prisuppgång baserat på vad som verkar vara handel inför Ramadan. Egypten har köpt 50,000 ton och Tunisien 54,000 ton inför Ramadan som börjar i juli. Det fortsatta stora utbudet på marknaden fortsätter att hålla sockret på låga nivåer. Estimatet på Brasiliens 2012/13 skörd är upp ca 1,6 M ton. Indien verkar genomgå en normal monsunperiod och kan därmed komma att undvika torka. I och med detta finns det inte längre någon större oro för tillgången av socker på marknaden vilket även det bidragit till prisnedgången i veckan. Sockret är för tillfället nere på elva månaders lägsta.

Sockret är för tillfället nere på elva månaders lägsta

Kaffe

Priset på kaffe föll i veckan till ett månadslägsta till följd av att man påbörjat Arabicaskörden i delar av Brazilien (områdena Rondonia och Espirito Santo) samt p.g.a. att skörden förväntas bli ca 1,8 % större än tidigare estimat. I veckan publicerades siffror från USA, världens största kaffe konsument, som visar på 3% högre kaffekonsumtion jämfört med året innan. Antalet konsumerade koppar var 88,7 miljarder med ett värde på ca 56,95 miljarder US$.

Nybot - CSC Coffe future

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex den 27 april 2012

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

1 kommentar

  1. Yoda

    2 maj, 2012 vid 00:09

    Jag tycker att ni gör ett bra jobb
    men tänk på att världen håller på att tömma sig på naturresursser
    vilket leder till snart galloperande PRISER
    när det sker det är frågan HMMm

    • Redaktionen

      2 maj, 2012 vid 00:25

      Tack Yoda!

      Helt klart använder vi mer naturresurser. Och upplägget många investerar efter är att priserna därför långsiktigt kommer att stiga.

      Men vill samtidigt passa på att tipsa om den ganska färska artikeln nedan från CPM Group, som varnar för att investera enligt den modellen. Enligt deras undersökning har priserna på råvaror, justerat för inflation, inte gått upp, utan ner, trots en mångdubblad användning av råvaror.

      Å andra sidan, man kan inte alltid lita på historisk utveckling för att förutspå framtiden. Men kanske ändå något att ha i åtanke, innan man tar allt för stora spekulativa positioner :-)

      http://ravarumarknaden.se/a-simple-route-to-ruin-commodity-prices/

  2. Yoda

    2 maj, 2012 vid 00:17

    Jag skulle gärna vilja veta vad ni tror om oljan tio år frammår
    (priser) samt vad tror ni om kopparn mm.
    kan ni dra ned det till fem år tio år samt femtonår så vore det bra
    det vore nått för spekulanter och även andra att bita i

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära