Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 22 augusti 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaror allmänt: Datatung vecka ligger bakom oss

Handelsbanken analysbrev råvarorVeckan bjöd på både protokollet från Fed:s senaste möte, preliminära inköpschefsindex och fastighetspriser från Kina. Överlag var dataskörden negativ för konjunkturhandlade råvarupriser.

Augusti månads fall i Eurozonens PMI var den fjärde på sex månader och ökar risken att regionens sköra återhämning redan är över. Det kinesiska PMI föll till 50,3 från 51,7 i juli och är sannolikt en effekt av att ledarnas ministimulanser under våren har slutat verka och att nedgången i fastighetspriserna nu börjar få spridningseffekter i ekonomin. Måndagens fastighetspriser från Kina visade just att prisnedgången fortsätter och har dessutom accelererat under våren och sommaren. Initialt påverkades enbart företag som producerade direkt mot fastighetssektorn men nu börjar effekterna alltså sprida sig. Nya stimulanser kan vara på gång efter att både investeringar och krediter minskat i juli. Basmetallerna är särskilt känsliga för en sådan datamix. Lite hjälp fick dock basmetallerna från bra husdata i USA och ett, i princip oförändrat, bra inköpschefsindex från dragloket väster om Atlanten under torsdagen.

Protokollet från Feds senaste möte var överlag mer hökigt (ökad risk för ränta upp) men visade också på stor splittring i direktionen. En tydligare guide för räntehöjningar kommer att publiceras senare i år. Guld och silver föll på det hökiga protokollet. Vi har tidigare påtalat risken för Fed:s kommande vändning i guldpriset.

PMI och rekommenderade certifikat

Basmetaller: USA stärker metallerna

Samtliga basmetaller, med undantag av tenn, har stigit under veckan med stöd av positiv data från USA samt en något tightare utbudsbalans. Aluminium har gått starkt under sommaren, upp 13% sedan juni, och har under veckan passerat 2080 USD/ton, vilket är 18-månaders högsta. Efterfrågan på metallen är stark då ökade miljökrav leder till efterfrågan på lättare metaller.

Vi är nu uppe på nivåer där kapacitet som tidigare tagit ur bruk på grund av dålig lönsamhet normalt tas i bruk igen men vi räknar med att detta dröjer något varför aluminium kan komma att stiga något till, kanske uppemot 2100 dollar, innan den faller tillbaka till det intervall om 1800-2000 USD/ton som är mer rimlig för det längre perspektivet.

Kopparpriset har visserligen stigit under veckan, till följd av positiv husdata från USA, men i övrigt är det inte mycket som talar för vidare prisuppgångar. Gruvproduktion väntas öka under andra halvåret och ser inte ut att mötas upp av ökad efterfrågan. I Kina faller antalet nybyggnationer vilket kommer slå hårt på kopparpriset. Koppar används i slutskedet av byggandet (tex i kylskåp etc) så resultatet dröjer något. Positiva vindar från USA kan dock komma att ge stöd då koppar är konjunkturkänslig.

Vi ser positivt på basmetaller i sin helhet, där aluminium, zink och nickel sticker ut som lite favoriter.

Aluminium och koppar

Ädelmetaller: Håll ett öga på Fed

Den gångna veckan har präglats av små rörelser på ädelmetallmarknaderna. Vi har fått se marginella prisfall på guld, platina och palladium medan silvret står kvar på samma nivå som förra fredagen. Små ränterörelser, något stigande aktiemarknader och en stärkt dollar har dominerat övriga finansmarknader och tillsammans har detta satt en lätt press på ädelmetallerna, och prisfallen ligger i paritet med dollarförstärkningen.

Vi är fortsatt positiva till sektorn men påminner om att Federal Reserve kommer att kunna påverka detta om den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter stärkas i den takt vi sett på sistone, och Fed därför börjar signalera en tidigare åtstramning. De geopolitiska spänningarna ligger alltjämt som ett orosmoln över alla marknader, men vi är tillbaks i en miljö som liknar den vi såg under våren, där avsaknad av ”ännu värre” nyheter – än vad som redan kablas ut dagligen – leder till att investerare söker sig till riskfyllda tillgångar. I denna miljö – där världens centralbanker ”tvingar” investerare in i mer riskfyllda tillgångar för att få någon avkastning alls – ser vi en lång position i guld som en bra försäkring mot stigande finansiell oro. Även om vi inte vågar gissa vad som skulle kunna orsaka oro i nuläget.

Ädelmetallpriser

Energi: Oljan på fortsatt låga nivåer

Oljepriset har stabiliserat sig under veckan efter det kraftiga fallet under augusti, handlas i skrivande stund på 102,5 USD/fat. Situationen kring Irak har på inget vis förbättrats, snarare tvärtom, men marknaden verkar tolka krisen där utan större risk för oljeleveranser.

Generellt tror vi att det fallande oljepriset bäst förklaras av att marknaden tröttnat på riskpremietemat. Med den stigande produktionen i USA, som detta år slagit alla rekord, så förbättras hela tiden fundamenta. Någon gång ska det slå igenom i priset och det har nu börjat ske. Vi tror dock att oljan vänder upp på grund av oroligheterna i världen före den åter pressas av växande produktion på ett års sikt. Ett så här kraftigt ras brukar följas av en rekyl, så vi tycker oljan är köpvärd på denna nivå.

För elen inleddes veckan med ett fallande pris efter att väderprognoserna visat på extremt mycket nederbörd den kommande 10-dagars perioden samtidigt som bränslepriserna också kom under press då riskpremien kring Irak fortsatt pyser ut. Kol och gaspriserna återhämtade sig dock något mot slutet av veckan så inga större förändringar vad gäller brytpris, värt att notera att utsläppsrätterna fortsätter att trenda uppåt i kanalen. Fokus är ändå på vädret och vi ser stöd för en mer högtrycksbetonad utveckling från början av nästa vecka till nästa helg vilket skulle innebära nederbördsvolymer under det normala. En del osäkerhet i prognoserna men det skulle i så fall innebära att vi rör oss mot ett underskott om ca 6 TWh och att dessa prognoser, om de håller i sig över helgen, fortsatt talar för köp el även efter helgen.

Oljepris (brent) och elpris (Nasdaq)

Livsmedel: Fortsatt köpläge för kakao

Ökad konsumtion av chokladprodukter och stigande priser på kakaosmör har fått kakaopriset att stiga 18 procent sedan årsskiftet. Förra året drev torka vid Afrikas västkust och höga priser på kakaosmör upp kakaopriset till rekordnivåer. Vid stigande priser är producenterna de stora vinnarna, men det finns även företag som tillverkar ersättningsvaror till framställning av choklad som ökar sin försäljning på dyrare kakaopriser. Förlorarna blir då dessvärre konsumenten som får betala ett högre pris för sin chokladkaka.

Det produceras omkring 3 miljoner ton kakao per år, där Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien är de främsta kakaoproducerande länderna. Väderstörningar eller politiska oroligheter i dessa länder har stor effekt på utbudet. Risken för stora produktionsbortfall är stor då dessa regioner står för 70 % av den globala kakao-produktionen.

Årets första skörd (main crop) och även prognoserna för årets andra skörd (mid crop) ser lovande ut. Starka produktionssiffror rapporteras framförallt från Västafrika och Sydamerika. Ser man till den globala världsproduktionen väntas den stiga med 5,9 procent för 2013/2014 jämfört med föregående år. Även chokladkonsumtionen stiger globalt och allt fler chokladfabriker väljer att expandera i Asien där efterfrågan på choklad-produkter ökar i takt med den ökande medelklassen. Konsumtionen ser även ut att öka i Västafrika, som idag står för 45 procent av världens kakaoproduktion. Tidigare har kakao varit en delikat lyxråvara i länder med goda ekonomier men i takt med ökad levnadsstandard i tillväxtländerna ökar även kakaokonsumtionen i dessa länder. En stark uppåtgående trend som verkar hålla i sig.

Utbud och efterfrågan mäts och uttrycks ibland genom förhållandet mellan utgående lager och årlig konsumtion. Denna kvot väntas minska från 40.2 till 37.3 procent, vilket kan tolkas som att konsumtionen överstiger produktionen. Vad som ytterligare talar för högre kakaopriser är de rekordhöga priserna på kakaosmör som fortsätter att stiga i takt med att efterfrågan på chokladprodukter stiger. Vi känner viss oro för att underskottet inte ska orka vända till ett överskott. Som vi skrev ovan är kakaoodlingar oerhört väderberoende, varför vi ser risk för att den stigande konsumtionen fortsätter att sluka årets kakaoskörd. Vi tycker därför kakao fortsatt är köpvärd trots redan höga nivåer.

Kakaopris

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära