Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 21mars 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaror allmänt: Kan inte en ekonomi växa under vintern?

SHB Råvaror 21 mars 2014Debatten fortsätter huruvida den senaste data strömmen från USA enbart varit dålig på grund av den kalla vintern. Om så är fallet bör det komma en ketchup effekt i marsdata då ett uppdämt behov av byggande och shoppande nu borde försiggå i USA i den uppiggande vårsolen.

Vi är oroliga för att det också kan ligga ett inslag av sämre konjunktur med i databilden. Den skulle i så fall härstamma från neddragningen av QE och stämma väl överrens med hur marknaden har betett sig de senaste tre åren då amerikanska makrodata har börjat åren dåligt som ett led i hur QE stimulanserna har lanserats. Marknaden fortsätter prisa in en ketchupeffekt och vi konstaterar att när investerare och ekonomer är så entydiga så stiger riskerna. Fed lämnade räntebesked under veckan och med viss dramatik flaggade man för avslutade stimulanser och påbörjad räntehöjning klart tidigare än marknaden väntade sig. Det fick guldet tillfälligt på fall men vi ändrar inte vår nuvarande positiva syn på guld på grund av det.

Situationen i Kina har förbättrats något under veckan då Li har varit ute och pratat om att driva på vissa byggprojekt, klassisk retorik från kinas ledare när tillväxtindikatorer har fallit till farligt låga nivåer. Ytterligare konkurser ligger dock i korten men marknaden hanterar dem bra. Koppar konsolideras under veckan efter raset och letar ny väg beroende på hur kinasituationen utvecklas. Under helgen kommer HSBC preliminära inköpschefsindex för Kina som under 4 av de senaste 4 åren studsat upp under mars och april som är intensiva perioder i Kinas tillverkningsindustri. Om vi inte får en högre siffra än i februari (48,5) är det ett mycket svagt tecken.

Handelsbankens råvaruindex

Basmetaller: Vår favoritmetall nickel levererar

Nickel är den metall som klarat sig klart bäst under året, upp nästan 15 % hittills (10 % under marsmånad) medan koppar, aluminium och zink samtliga backat. Indonesiens exportstopp som trädde i kraft vid årsskiftet är givetvis en bidragande orsak men även senaste tidens oroligheter kring Ryssland sätter sina spår även i nickelpriset. Ryssland står för stor del av den globala produktionen av nickel, 266 000 ton per år och oron stiger nu för eventuella sanktioner vilket skulle slå hårt mot utbudet av metallen. Att priset stiger i en miljö där övriga metaller försvagas tyder på styrka och vi fortsätter att hålla nickel som köpvärd även om vi är negativa till sektorn som helhet.

Koppar å andra sidan fortsätter att se svag ut och kan komma att behöva ett nytt smeknamn – Dr Koppar har tidigare setts som indikator för vart konjunkturen är på väg. Nu faller priset på metallen samtidigt som konjunkturprognoser visar på ljusare tider. De senaste 16 kvartalen har kopparpriset och globala BNP rört sig åt samma håll endast 6 gånger. Koppar är under strukturell press då utbudet växer fortare än efterfrågan och vi tror fortsatt på en svag utveckling.

Global produktion av nickel

Låga prisnivåer, exportstopp av oförädlad nickelmalm från Indonesien och det faktum att 40 % av gruvorna går med förlust på dagens prisnivå. Vi tror på: LONG NICKEL H

Ädelmetaller: Guldet fortsätter svaja efter Fed:s besked

Generell brist på reaktioner efter söndagens folkomröstning på Krim satte press på guldet redan i början av veckan, efter att det stängt fredagen på den högsta nivån sedan början av september förra året. Det är rimligt att anta att fredagens starka prisutveckling berodde på oro inför just folkomröstningen och dess resultat. Veckans stora nyhet var annars nya Fed-chefen Janet Yellen hökaktiga besked på onsdagskvällen, något som satte ytterligare press på nedåt på guldet. Just denna effekt är nog att betrakta som viktigare för guldet den närmaste tiden. Amerikanska räntor har stigit rejält sedan Fed-beskedet, och stigande räntor (=stigande alternativkostnad för att äga guld) är en negativ faktor för guldet.

Klarar guldpriset att återta sin upptrend trots stigande amerikanska räntor ser vi det som väldigt positivt. Om vi mäter prisrörelsen rensat för förra fredagens uppgång inför omröstningen på Krim så har guldet tappat drygt två procent (drygt tre procent från fredagens stängning), vilket måste beskrivas som än väldigt modest reaktion. Vi bibehåller därmed vår positiva syn på guld, men observerar den närmaste tidens prisrörelser väldigt noga.

Guldpriset på Comex, mars 2013 - mars 2014

Efter en lång tid av negativ vy för guldet har vi bytt fot och tror på stigande pris. Vi tror på: LONG GULD H

Energi: Uppställ ger möjlighet på nedsidan

Vi har mot slutet av veckan haft en kraftig uppgång på elmarknaden och de korta kontrakten. Kvartalet Q214 (som är underliggande för våra investeringsprodukter på elmarknaden) har stigit närmare 8 procent under veckan som ett resultat av väderomslag och vi är nu tillbaka på de prisnivåer som handlades under början av mars. Efter en period med väldigt mycket nederbörd ser vi nu torrare prognoser som domineras av högtryck från öst. När såväl energikol, utsläppsrätter, och gas handlas relativt oförändrat samtidigt som kärnkraften går som den skall tenderar marknaden bli väldigt väderstyrd. När en prognos som tidigare visat på extremt mycket nederbörd och där de våta dagarna försvinner i framkant, en förändring på 4-5 TWh som i detta fall, ja då är det klart att marknaden reagerar extra mycket.

Det finns väl anledning att tro att en del stoppar nu tagits som vi skrev om i förra brevet då marknaden varit väldigt kort. Vi har sett en del tendenser till lågtrycksintrång och att detta torra scenario inte håller i sig varför vi bör se en fallande trend efter helgen.

Elpriset mars 2013 till mars 2014

Vi tror att det kommer ges möjligheter till god avkastning i denna range-baserade handel. Vi tror på: SHRT OLJA H

Livsmedel: Kaffe backar efter nederbörd i Brasilien

Under veckan har terminspriserna på kaffe backat med hela 15 procent från årshögsta efter vinsthemtagningar och rapporter om regn i de värst drabbade kafferegionerna. Uppgången har varit makalöst, en uppgång på drygt 80 procent i år efter en längre period av uteblivet regn. En kallfront är på väg in och mer nederbörd väntas till helgen i Minas Gerais, Brasiliens viktigaste kafferegion. Kvalitén på skörden ser ut att vara allt från god till mycket god i de södra delarna medan de norra regionerna ser ut att ha drabbats hårdare. Man räknar därför med stora variationer på kvalitén från de olika regionerna. Vi är nöjda med våra prognoser hittills och väljer en neutral vy framöver. Vi tror dock på fortsatt hög volatilitet i råvaran i väntan på estimatsiffror efter regnperioden.

För tillfället påverkas vetepriserna mest av vädret för det amerikanska vetet och situationen i Ukraina. I övrigt finns inga större odlingsrelaterade problem världen över. Vad gäller Ukrainas export så är det främst majsen som kan komma att påverkas, landet har inte mycket mer vete kvar att exportera. Vi är kvar i tron om att uppgången vi sett den senaste tiden bör ses som ett bra säljtillfälle. Prognoserna pekar på stora kommande skördar och mer kortsiktigt bör även en minskad efterfrågan kunna påverka priset negativt – stora importländer som Egypten och Iran startar snart den egna skörden vilket bör minska importbehovet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kaffepris-diagram

Vi tror på kakao då varmare och torrare klimat över normalen väntas i samband med El Nino. Vi tror på: LONG KAKAO H

Handelsbankens råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since market opening yesterday, Brent crude prices have returned close to the same level as 24 hours ago. However, before the release of the weekly U.S. petroleum status report at 17:00 CEST yesterday, we observed a brief spike, with prices reaching USD 73.2 per barrel. This morning, Brent is trading at USD 71.4 per barrel as the market searches for any bullish fundamentals amid ongoing concerns about demand growth and the potential for increased OPEC+ production in 2025, for which there currently appears to be limited capacity – a fact that OPEC+ is fully aware of, raising doubts about any such action.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

It is also notable that the USD strengthened yesterday but retreated slightly this morning.

U.S. commercial crude oil inventories increased by 2.1 million barrels to 429.7 million barrels. Although this build brings inventories to about 4% below the five-year seasonal average, it contrasts with the earlier U.S. API data, which had indicated a decline of 0.8 million barrels. This discrepancy has added some downward pressure on prices.

On the other hand, gasoline inventories fell sharply by 4.4 million barrels, and distillate (diesel) inventories dropped by 1.4 million barrels, both now sitting around 4-5% below the five-year average. Total commercial petroleum inventories also saw a significant decline of 6.5 million barrels, helping to maintain some balance in the market.

Refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day, an increase of 175,000 barrels per day from the previous week, with refineries operating at 91.4% capacity. Crude imports rose to 6.5 million barrels per day, an increase of 269,000 barrels per day.

Over the past four weeks, total products supplied averaged 20.8 million barrels per day, up 1.8% from the same period last year. Gasoline demand increased by 0.6%, while distillate (diesel) and jet fuel demand declined significantly by 4.0% and 4.6%, respectively, compared to the same period a year ago.

Overall, the report presents mixed signals but leans slightly bearish due to the increase in crude inventories and notably weaker demand for diesel and jet fuel. These factors somewhat overshadow the bullish aspects, such as the decline in gasoline inventories and higher refinery utilization.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market close on Monday, November 11, Brent crude prices have stabilized around USD 72 per barrel, after briefly dipping to a monthly low of USD 70.7 per barrel yesterday afternoon. The momentum has been mixed, oscillating between bearish and cautious optimism. This morning, Brent is trading at USD 71.9 per barrel as the market adopts a “wait and see” stance. The continued strength of the US dollar is exerting downward pressure on commodities overall, while ongoing concerns about demand growth are weighing on the outlook for crude.

As we noted in Tuesday’s crude oil comment, there has been an unusual silence from Iran, leading to a significant reduction in the geopolitical risk premium. According to the Washington Post, Israel has initiated cease-fire negotiations with Lebanon, influenced by the shifting political landscape following Trump’s potential return to the White House. As a result, the market is currently pricing in a reduced risk of further major escalations in the Middle East. However, while the geopolitical risk premium of around USD 4-5 per barrel remains in the background, it has been temporarily sidelined but could quickly resurface if tensions escalate.

The EIA reports that India has now become the primary source of oil demand growth in Asia, as China’s consumption weakens due to its economic slowdown and rising electric vehicle sales. This highlights growing concerns over China’s diminishing role in the global oil market.

From a fundamental perspective, we expect Brent crude to remain well above USD 70 per barrel in the near term, but the outlook hinges largely on the upcoming OPEC+ meeting in early December. So far, the cartel, led by Saudi Arabia and Russia, has twice postponed its plans to increase production this year. This decision was made in response to weakening demand from China and increasing US oil supplies, which have dampened market sentiment. The cartel now plans to implement the first in a series of monthly hikes starting in January 2025, after originally planning them for October. Given the current supply dynamics, there appears to be limited room for additional OPEC volumes at this time, and the situation will likely be reassessed at their December 1st meeting.

The latest report from the US API showed a decline in US crude inventories of 0.8 million barrels last week, with stockpiles at the Cushing, Oklahoma hub falling by a substantial 1.9 million barrels. The “official” figures from the US DOE are expected to be released today at 16:30 CEST.

In conclusion, over the past month, global crude oil prices have fluctuated between gains and losses as market participants weigh US monetary policy (particularly in light of the election), concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+. The coming weeks will be critical in shaping the near-term outlook for the oil market.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market opened on Monday, November 11, Brent crude prices have declined sharply, dropping nearly USD 2.2 per barrel in just over a day. The positive momentum seen in late October and early November has largely dissipated, with Brent now trading at USD 71.9 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Several factors have contributed to the recent price decline. Most notably, the continued strengthening of the U.S. dollar remains a key driver, as it gained further overnight. Meanwhile, U.S. government bond yields showed mixed movements: the 2-year yield rose, while the 10-year yield edged slightly lower, indicating larger uncertainty.

Adding to the downward pressure is ongoing concern over weak Chinese crude demand. The market reacted negatively to the absence of a consumer-focused stimulus package, which has led to persistent pricing in of subdued demand from China – the world’s largest crude importer and second-largest crude consumer. However, we anticipate that China recognizes the significance of the situation, and a substantial stimulus package is imminent once the country emerges from its current balance sheet recession: where businesses and households are currently prioritizing debt reduction over spending and investment, limiting immediate economic recovery.

Lastly, the geopolitical risk premium appears to be fading due to the current silence from Iran. As we have highlighted previously, when a “scheduled” retaliatory strike does not materialize quickly, it reduces any built-in price premium. With no visible retaliation from Iran yesterday, and likely none today or tomorrow, the market is pricing in diminished geopolitical risk. Furthermore, the outcome of the U.S. with a Trump victory may have altered the dynamics of the conflict entirely. It is plausible that Iran will proceed cautiously, anticipating a harsh response (read sanctions) from the U.S. should tensions escalate further.

Looking ahead, the market will be closely monitoring key reports this week: the EIA’s Weekly Petroleum Status Report on Wednesday and the IEA’s Oil Market Report on Thursday.

In summary, we believe that while the demand outlook will eventually stabilize, the strong oil supply continues to act as a suppressing force on prices. Given the current supply environment, there appears to be little room for additional OPEC volumes at this time, a situation the cartel will likely assess continuously on a monthly basis going forward.

With this context, we maintain moderately bullish for next year and continue to see an average Brent price of USD 75 per barrel.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära