Följ oss

Nyheter

SEB lanserar råvarucertifikatet RAVAROR S

Publicerat

den

Majs ingår i SEB's Råvaruindex och råvarucertifikat RAVAROR S

Majs är en av 19 råvaror som ingår i SEB’s råvaruindex.

Under 2000-talet har råvarupriserna stigit kraftigt vilket har gjort råvaror till ett populärt investeringsalternativ. Nu lanserar SEB ett råvarucertifikat kallat RAVAROR S, som återspeglar utvecklingen i SEB:s breda råvaruindex. Det är ett alternativ om man enkelt vill investera i råvarumarknaden utan att behöva ha åsikter om specifika råvaror.

Historiska studier visar att en placering i råvarumarknaden ofta sänker risken och ökar avkastningen i en portfölj bestående av aktier och räntebärande placeringar. Därför kan det vara bra att diversifiera mellan tillgångsslagen och att addera råvaror till portföljen.

Råvaror har historiskt sett också varit ett bra skydd mot inflation. Råvaror är en tillgång som ofta stiger i värde när inflationen är hög medan aktier och räntebärande placeringar tenderar att förlora i värde.

En placering i råvarumarknaden ger också en möjlighet att ta del av utvecklingen i världens tillväxtmarknader. När människor får det bättre och urbaniseringen ökar, stiger efterfrågan på råvaror. Kina startade den här resan för ca 10 år sedan och har kommit en bra bit på vägen. Men fortfarande har 2,5 miljarder människor i världen precis påbörjat resan. De senaste åren har industrialiseringen i tillväxtländer gjort att råvarumarknadens avkastning ofta överträffat de flesta andra placeringsalternativ.

SEB anser därför att råvaror bör vara en del i varje framgångsrikt, långsiktigt sparande. Banken har utvecklat en sparprodukt för att göra det enkelt att skapa en bred exponering mot råvarumarknaden, även med små belopp. Råvarucertifikat RAVAROR S följer direkt prisutvecklingen i SEB:s Råvaruindex och gör råvaror till ett tillgängligt investeringsalternativ.

SEB:s Råvaruindex – Innehåll anpassat för nordiska investerare

SEB Råvaruindex - Commodity Index Excess Return

Översikt över de ingående råvarornas andelar i SEB:s Råvaruindex. Indexet följer terminskontrakten för respektive råvara genom 19 subindex.

SEB:s Råvaruindex, som har namnet SEB Commodity Index Excess Return, är framtaget av bankens råvaruexperter och följer avkastningen i terminskontrakten för 19 råvaruslag som är anpassade för nordiska investerare. Till skillnad från övriga råvaruindex i marknaden innehåller SEB:s Råvaruindex inte amerikansk naturgas, amerikansk råolja, nötkreatur eller grisar. Detta till förmån för exempelvis råris, raps och nordisk elektricitet. De råvaror som har störst vikt i SEB:s Råvaruindex är brentolja, bensin, gasolja, guld, koppar, nordisk elektricitet och europeiskt vete. Vid bestämningen av vikter har hänsyn tagits till produktionsvärde och likviditet i råvarumarknaden.

I tabellen här intill ser du indexets sammansättning. Varje kvartal återställer SEB råvarornas andel i indexet. Andelarna varierar mellan kvartalen beroende på prisutvecklingen på råvarorna. Eftersom de flesta råvaror handlas i dollar beräknas SEB:s Råvaruindex i dollar.

SEB:s Råvaruindex kan delas in i fyra huvudsakliga sektorer: energiråvaror, industrimetaller, ädelmetaller och jordbruksråvaror. Ur många perspektiv är dessa olika till sin karaktär men det finns också gemensamma drag. Exempelvis påverkas samtliga av den långsiktiga globala tillväxttrenden, konjunktursvängningar, valutakursrörelser och geopolitik, medan väder är den viktigaste källan till prisrörelser för jordbruksprodukter.

Graf över hur RAVAROR S och SEB Commodity Index Excess Return har utvecklats

Grafen visar pro forma-utveckling för SEB Commodity Index Excess Return och certifikatet RAVAROR S sedan indexets start år 2004. Certifikatets värde exkluderar courtage. Källa: SEB.

Avkastning på råvarucertifikat RAVAROR S

Avkastningen som en investerare får vid en placering i RAVAROR S är en avspegling av hur SEB:s Råvaruindex utvecklas. Men det finns även några andra faktorer som påverkar. Du ser en översikt över vilka parametrar som påverkar certifikatet.

Hur värdet på råvarucertifikatet SEB RAVAROR S påverkas

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka

Publicerat

den

December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.

Ordförklaringar:

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära