Connect with us

Nyheter

Sättningen på råvarumarknaden är över säger PIMCO

Published

on

TV online om råvaror och investeringar

Råvarornas supercykel är över säger Mihir Worah, chief investment officer på kapitalförvaltaren PIMCO. Han säger också att råvarupriserna kan ha nått botten, men att vi inte skall förvänta oss att en snabb återhämtning. Han säger att fallet i råvarupriserna under 2014 har lett till att utbud och efterfrågan nu närmar sig ett jämnviktsläge. Han är av åsikten att korrektionen i råvarupriserna nu är över eftersom efterfrågan hunnit i kapp utbudet.

ETF-fonder, det enkla sättet att investera i råvarorMihir Worah gjorde detta uttalande under ett besök i Australien där han mötte PIMCOs klienter. Hans uttalande stämmer överens med det som allt fler marknadsbedömare anser, nämligen att viktiga råvaror som olja och järnmalm kan ha nått sin nadir i den nuvarande konjunkturcykeln. Priset på den senare råvaran har fått ett välbehövligt stöd när gruvjätten BHP meddelade att företaget skjuter på utbyggnaden av sin sjöfartsanläggning Port Hedland i västra Australien. Priset på järnmalm har efter det stigit med cirka 16 procent sedan sin senaste botten i april 2015.

BHP är inte det enda gruvföretaget som har skjutit upp investeringar i ny kapacitet på grund av de låga priser som för närvarande präglar råvarumarknaden. Under 2014 fattade styrelsen för en av världens största gruvföretag, Rio Tinto, beslut om att skjuta upp en investering i en ny gruva med ett värde om en miljard dollar till 2016. I november 2014 meddelade Fortescue Metals Group att denna gruvkoncern övergivit planerna på att bygga en bearbetningsanläggning för 105 MUSD. På sikt kan dessa uppskjutna investeringar komma att leda till att en ny, högre prisnivå etableras för järnmalmspriset. Risken finns emellertid att utbudet kommer att öka om och när järnmalmspriset bryter 60 USD.

Worah kommenterade också oljepriset, och säger att han är av åsikten att oljeprisets utveckling under de kommande åren kommer att styras av USA och dess allierade, framförallt när det gäller ett upphävande av sanktionerna mot Iran. Worah gör bedömningen att det finns en rimlig sannolikhet att dessa sanktioner kommer att upphävas, något som då rimligen bör sätta en press på oljemarknaden. Med fortsatta sanktioner bedömer han att oljepriset kommer att ligga runt 70 USD per fat. Han tror emellertid att det kan ta två år innan sanktionerna eventuellt upphävs.

Worah kommenterade slutligen den långsamma takten i återhämtningen för råvarupriserna, han säger att PIMCO bedömer att de flesta råvarorna nu handlas nära sin botten, men att företaget inte förväntar sig en V-formad återhämtning. Istället räknar PIMCO med stillastående råvarupriser som rör sig långsamt i linje med tillväxten i den globala ekonomin.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *