Följ oss

Nyheter

Sättningen på råvarumarknaden är över säger PIMCO

Publicerat

den

TV online om råvaror och investeringar

Råvarornas supercykel är över säger Mihir Worah, chief investment officer på kapitalförvaltaren PIMCO. Han säger också att råvarupriserna kan ha nått botten, men att vi inte skall förvänta oss att en snabb återhämtning. Han säger att fallet i råvarupriserna under 2014 har lett till att utbud och efterfrågan nu närmar sig ett jämnviktsläge. Han är av åsikten att korrektionen i råvarupriserna nu är över eftersom efterfrågan hunnit i kapp utbudet.

ETF-fonder, det enkla sättet att investera i råvarorMihir Worah gjorde detta uttalande under ett besök i Australien där han mötte PIMCOs klienter. Hans uttalande stämmer överens med det som allt fler marknadsbedömare anser, nämligen att viktiga råvaror som olja och järnmalm kan ha nått sin nadir i den nuvarande konjunkturcykeln. Priset på den senare råvaran har fått ett välbehövligt stöd när gruvjätten BHP meddelade att företaget skjuter på utbyggnaden av sin sjöfartsanläggning Port Hedland i västra Australien. Priset på järnmalm har efter det stigit med cirka 16 procent sedan sin senaste botten i april 2015.

BHP är inte det enda gruvföretaget som har skjutit upp investeringar i ny kapacitet på grund av de låga priser som för närvarande präglar råvarumarknaden. Under 2014 fattade styrelsen för en av världens största gruvföretag, Rio Tinto, beslut om att skjuta upp en investering i en ny gruva med ett värde om en miljard dollar till 2016. I november 2014 meddelade Fortescue Metals Group att denna gruvkoncern övergivit planerna på att bygga en bearbetningsanläggning för 105 MUSD. På sikt kan dessa uppskjutna investeringar komma att leda till att en ny, högre prisnivå etableras för järnmalmspriset. Risken finns emellertid att utbudet kommer att öka om och när järnmalmspriset bryter 60 USD.

Worah kommenterade också oljepriset, och säger att han är av åsikten att oljeprisets utveckling under de kommande åren kommer att styras av USA och dess allierade, framförallt när det gäller ett upphävande av sanktionerna mot Iran. Worah gör bedömningen att det finns en rimlig sannolikhet att dessa sanktioner kommer att upphävas, något som då rimligen bör sätta en press på oljemarknaden. Med fortsatta sanktioner bedömer han att oljepriset kommer att ligga runt 70 USD per fat. Han tror emellertid att det kan ta två år innan sanktionerna eventuellt upphävs.

Worah kommenterade slutligen den långsamma takten i återhämtningen för råvarupriserna, han säger att PIMCO bedömer att de flesta råvarorna nu handlas nära sin botten, men att företaget inte förväntar sig en V-formad återhämtning. Istället räknar PIMCO med stillastående råvarupriser som rör sig långsamt i linje med tillväxten i den globala ekonomin.

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Nyheter

Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele

Publicerat

den

Konceptskiss över atNorths datacenter i Långsele

Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.

Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.

I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära