Nyheter
Så mycket påverkas elpriset av temperatur och vind
En grad lägre temperatur höjer elpriset med i snitt 4 öre i Sverige, en grad högre temperatur sänker priset lika mycket. Ändras i stället vindstyrkan med 1 meter per sekund påverkas elpriset med i snitt 11 öre. Men det skiljer sig åt mellan olika elområden. Det visar en ny rapport från forskningsföretaget Energiforsk. Rickard Sandberg, chef för Centret för data-analys vid Handelshögskolan i Stockholm, har skrivit rapporten.
– Vindkraften påverkar elpriserna allt mer i takt med att den har byggts ut. Nu kan vi visa hur stor prispåverkan vindkraften har haft under det här året och hur mycket elpriset varierar upp och ner på grund av vädret, säger Lars Bergman, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm och ordförande i Energiforsks program FemD.
Energiforsk har i en rapport analyserat hur mycket elpriserna påverkas av att temperaturen respektive vinden varierar i Sveriges fyra elprisområden. Rapporten visar att en förändring i vindstyrka med 1 meter per sekund påverkar priset med 11 öre, nästan tre gånger mer än en temperaturförändring med en grad som påverkar priset med 4 öre.
Störst prispåverkan av vind är i elområde 3, där bland annat Stockholm och Göteborg ligger. Där innebär en förändring av vinden med 1 meter per sekund ett förändrat pris med 15 öre. Störst prispåverkan av temperatur är i elområde 4, i sydligaste Sverige, där en grads temperaturskillnad ändrar priset med 8 öre.
– Elpriserna i Sverige har under lång tid varierat med temperaturen, där kallare väder ökar efterfrågan och därmed priserna. Även utbudet påverkar elpriserna där mer vind och mer elproduktion sänker priserna. Nu har vi en ögonblicksbild av hur stor den här påverkan var när vindkraften stod för en femtedel av elproduktionen, säger rapportens författare Rickard Sandberg, docent och chef för Centret för data-analys vid Handelshögskolan i Stockholm.
För att ta hänsyn till att vindstyrka och temperatur mäts i olika enheter har Rickard Sandberg även undersökt hur elpriset påverkas baserat på så kallade standardiserade förändringar. Den analysen visar att vinden och temperaturen under perioden haft lika stor påverkan på priset.
Rapporten visar också att vinden har större prispåverkan än temperaturen under sommarmånaderna. Det innebär att vinden då har en större inverkan än temperaturen på hur mycket elpriserna varierar än under resten av året. Elpriserna var dessutom i snitt 25 öre lägre på helger än under vardagar, visar rapporten. Den lägre efterfrågan under veckoslut har därmed relativt stor påverkan på elpriset jämfört med vädret.
– Det skulle vara värdefullt att bedöma hur mycket elpriserna har påverkats över tid av att vindkraften har byggts ut. Sannolikt skulle det visa på mer varierande priser men också i snitt lägre priser över tid, eftersom ökat utbud pressar priserna. En sådan studie återstår att göra, men det skulle vara en pusselbit i hur Sverige kan skapa ett robust och hållbart energisystem, säger Rickard Sandberg.
Så mycket ändras elpriset i Sveriges elprisområden när vinden eller temperaturen förändras
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war