Följ oss

Nyheter

Community Nuclear Power ska bygga fyra SMR-reaktorer från Westinghouse i England

Publicerat

den

SMR-reaktorn Westinghouse AP300

Westinghouse meddelade igår att man har tecknat ett avtal med Community Nuclear Power (CNP) som gör det möjligt att driftsätta Storbritanniens första privatfinansierade flotta av små modulära kärnkraftsreaktorer, med reaktormodellen Westinghouse AP300 SMR. Kommersiell drift förväntas i början av 2030-talet.

Enligt avtalet ska fyra AP300 SMR byggas i North Teesside-regionen i nordöstra England. Regionen genomgår en betydande industriell och ekonomisk utveckling, vilket driver en ökad efterfrågan på koldioxidfri och tillförlitlig elektricitet. CNP arbetar också med strategiska partners, inklusive Jacobs och Interpath Advisory, för att utveckla en fullt licensierad plats för projektet, med ett måldatum på 2027. Projektet finansieras med privata medel.

Projektet är i enlighet med den brittiska regeringens nyligen publicerade konsultation om alternativa vägar till marknaden för nya kärnkraftsprojekt och kompletterar och stödjer Westinghouse deltagande i Great British Nuclears (GBN) urvalsprocess för SMR-teknik.

”Det här projektet sammanför Westinghouse beprövade teknik och mogna leverantörskedja med vår djupa expertis inom kärnkraftsprogram, i en region som håller på att omvandla sitt industrilandskap. Vi är mycket glada över att arbeta med Westinghouse för att stödja den privata utbyggnaden i norra Teesside”, säger Paul Foster, Community Nuclear Powers VD.

”Vi vill tacka Community Nuclear Power för denna fantastiska möjlighet att leverera vår avancerade och beprövade AP300 SMR-teknik till den brittiska marknaden”, säger David Durham, Westinghouse President, Energy Systems. ”Vår AP300 SMR är idealisk inte bara för att stödja elproduktion för elnätet, utan också för industrianläggningar för att generera ren och säker energi och förmågan att producera vätgas, e-bränslen, avsaltning och fjärrvärme.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Westinghouse lanserade sin SMR-reaktor AP300 i maj 2023

I maj 2023 lanserade Westinghouse sin SMR-reaktor AP300, vilket Westinghouse säger är den enda SMR som baseras på en avancerad storskalig Generation III+-reaktor som redan är i drift globalt, den beprövade AP1000-tekniken. Westinghouse AP300 SMR använder AP1000-tekniken, komponenterna och leveranskedjan, vilket möjliggör en strömlinjeformad licensiering och utnyttjande av tillgängliga tekniska färdigheter. Tillsammans ger dessa faktorer företaget en tillförsikt om att den första operativa enheten kommer att finnas tillgänglig i början av 2030-talet. Företaget lyfter fram att AP300 har en fördelaktig ekonomi då den baseras på analyser och befintliga projektkostnader från AP1000-reaktorer som redan är i drift eller under utveckling på tre kontinenter. AP300 SMR övervägs redan av kunder i Storbritannien, Europa och Nordamerika.

Liknande väg framåt som GE Hitachi

GE Hitachi är ett annat kärnkraftsföretag som också ligger långt fram i utvecklingen av SMR-reaktorer och precis som Westinghouse har de också baserat sin första SMR på sin traditionella och välbeprövade stora reaktor. Det är ett sätt att använda flera årtionden av erfarenhet och förfiningar, vilket ger en kortare utvecklingsresa och en trygghet att förseningar i teknikutveckling blir minimal.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära