Följ oss

Nyheter

Råvarupriserna kommer nu utvecklas på egna meriter

Publicerat

den

Produktion av olja - Mikael Tigerström

Produktion av olja - Mikael TigerströmHandelsbanken har skrivit rapporten “A commodity bust in slow motion”. En genomgång av vad de senaste 10 årens råvaruboom har gjort med produktionssidan av råvarumarknaden. Banken har analyserat 1500 gruvprojekt och borrat sig ner i USA:s snabbt ökande olje- och gasproduktion för att dra upp riktlinjerna för hur råvarumarknaden kommer utvecklas fram till 2018. Rapporten finns att ladda hem här (pdf), dock enbart på engelska. En sammanfattning finns dock på svenska nedan.

Råvarupriserna kommer nu utvecklas på egna meriter

  • Den snabba uppgången i råvarukonsumtion i Kina håller på att svalna av. Under mer än tio år har konsumtionen av råvaror växt fortare än BNP men sedan 2011, avtar intensiteten och nu växer råvarukonsumtionen långsammare än BNP som i sin tur också trendar nedåt.
  • Produktionssidan har inte några andra barriärer än tid och investeringar för att växa. Det gör att det enbart är en fråga om tid före utbudet växer i fatt en efterfrågechock, som den Kinesiska är. Av vårt arbete att döma har aluminium, zink och nickel redan växt i fatt medan olja, koppar och järnmalm står på tur med fallande priser som konsekvens.
  • Produktionen av zink and nickel expanderade snabbt och tidigt i cykel, redan före finanskrisen. Mestadels var detta gruvnära expansioner som går mycket snabbare än nyetableringar som är mer krävande i form av infrastruktur och miljötillstånd mm. Dessa metaller har därför varit väl balanserade mellan utbud och efterfrågan med priser nära produktionskostnaden i flera år som resultat. Därför är också dessa metaller de första att stiga igen, efter en period då incitamentspriset för att expandera produktionen varit för lågt. Årets nickelrally om 50 % är ett första bevis på detta. Zink kommer följa i samma fotspår men det dröjer till 2016 före zinkbrist uppstår enligt vår analys.
  • Koppar och järnmalm har krävt stora nyetablerade gruvor i mer svårtillgängliga områden. Dessa har tagit tid och varit kostsamma. Därför handlas båda dessa råvaror till priser långt över produktionskostnaden. Den nuvarande projektpipelinen sväller och när majoriteten av projekten färdigställs under 2014-2016 kommer marknaden nås av en våg av ny produktion som strukturellt pressar priserna. Att skapa ny kopparproduktion är fortfarande mycket dyrt och vi förväntar oss därför att koppar ska återvända till dagens nivåer omkring 2017 när ny brist uppstår. Järnmalm tror vi däremot kommer stanna kvar på klart lägre nivåer då det är lågkostnadsproducenter som expanderar kapaciteten.
  • Råvaran till aluminium är bauxit som inte bryts från hårdberg, såsom övriga basmetaller eller järnmalm. Det gör att tillgången är jämn och god varpå aluminium blir en metall som ständigt handlas nära produktionskostnaden. I april 2014 drog några av de större tillverkarna tillbaka viss produktion för att stabilisera priset som hade fallit för lågt. Det gör att marknaden kan hamna i ett litet underskott detta år och priserna har stigit som följd. Alla längre perioder av högre priser kommer dock leda till att avställd produktion tas i drift och åter pressar marknaden. Vi tror därför att aluminium kommer stanna i ett smalt interval mellan 1800-2000 USD/ton de kommande åren.
  • Med fallande priser på järnmalm kan vi inte se annat scenario än att stålpriserna kommer komma ner med omkring 10 %. Stålproducenterna kommer dock äntligen få visst utrymme att höja sina marginaler när stålkonsumenter har prisat in inflation på färdiga stålprodukter.
  • Boomen i olje- och gasindustrin i Nordamerika ritar om den globala energikartan. Boomen kommer fortsätta sätta press på globala energipriser. Gas substituerar kol i USA som exporteras till Europa och sätter press på kol och elpriser på hela kontinenten. Oljeproduktionen kommer fortsätta att öka i USA i samma takt under 2014 och 2015 varpå OPEC kommer under allt större press. Priskartellen har kunnat åtnjuta högt pris på olja trots USA:s stigande produktion eftersom utbudsstörningar i Libyen, Irak och Iran har balanserat marknaden. När dessa störningar lättar måste OPEC aktivt agera för att balansera marknaden och stabilisera priset. Vi tror det kommer bli svårt för kartellen som brottas med interna stridigheter.
  • Av gruvmetallerna är platina och palladium i en klass för dig. Efterfrågan är sencyklisk och har ännu inte toppat i Kina. Efterfrågan växer dessutom fortfarande i väst efter att allt hårdare utsläppskrav på fordonsflottan implementeras. Dessa krav kommer sannolikt så småningom även till Asien. På utbudssidan förutspår vi ingen tillväxt då produktionen är koncentrerad till Sydafrika och Ryssland som båda brottas med interna problem som hindrar gruvbolag från investeringar i ny kapacitet.

Prisprognoser från nu till 2018

Handelsbankens långsiktiga prognoser för priser på råvaror

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära