Följ oss

Analys

Råvaruplanket – Turbulent första halvår

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFör sent att sälja till midsommar

Mellan nyår och midsommar föll Brentoljan nästan 25%. De flesta basmetaller ligger fortfarande på plus även om uppgången kommit av sig. Samtidigt har riskförsäkringen guld stigit 10% under årets första halvår. Vad har hänt? Jo den globala, självuppfyllande återhämtningen har kommit av sig.

Kinas makrodataKortvarig Trumpyra

Optimismen efter det amerikanska valet i november förra året har allmänt betraktats som en ”Trump trade”. Initialt visade USA bättre ekonomisk statistik men det var i hög grad en effekt av stigande oljepris, uppgång i Kina och QE, snarare än Trump. De här tre drivkrafterna har tillsammans haft kraft att lyfta ekonomin och tillväxtförväntningarna, men effekten har nu avtagit och Trump ser ut att få svårt att kompensera för det. USA:s konjunktur har ett ganska starkt samband med förändringen i oljepriset sedan skifferboomen 2010. Årets nedgång i oljepriset kommer därmed tynga USA-data under andra halvåret.

Oljeprisnedgången är dåligt för konjunkturenFörtroendet för OPEC är svagt

Det halvårsvisa OPEC-mötet i Wien gav ett styrkebesked från den växande kartellen som aldrig har haft en bredare uppgörelse – 24 länder deltar. Det hjälper dock föga när den växande producenten, USA, står utanför kartellen. Lagren faller inte som OPEC önskar och vi behåller USD 40 som riktmärke för oljepriset vid årets slut.

Basmetallerna följer Kinas minicykel

Kinas återhämtning verkade solid under första kvartalet men april och maj månads makrodata visar att tillväxttoppen för den här cykeln ligger bakom oss.

Vår syn för Q3-Q4 2017:

Vår syn för Q3-Q4 2017

Basmetaller

KinaKinas tillväxt har toppat för den här gången

Handelsbankens Kina-makroindex är vårt alternativa sätt att mäta Kinas utveckling. Förra veckan kom sista pusselbitarna av Kinas makrodata för maj månad och det blev tydligt att nedgången från april fortsätter. Det är främst svagare konsumtionsrelaterade segment som tynger. Bilförsäljning och transporter med bil, flyg och färja har fallit mer än vad säsongsmönstret medger. Investeringar i fastigheter ökade något långsammare under maj, som indikerat av inbromsningen i omsättningen på fastighetsmarknaden.

Kopparnedgång under andra halvåret

Järnmalm har varit en välfungerande ledande indikator på utvecklingen i Kina under de två senaste minicyklerna. Årets nedgång på 30% ser vi som tydlig vägvisare för koppar som är mer sencykliskt exponerad mot Kinas fastighets- och byggcykel. Vi behåller USD 5.000 som prognos vid årets slut.

Produktionsreformer i Kina

Aluminium har oväntat stigit och blivit bästa basmetall så här långt i år efter en uppgång på 10% sedan marknaden handlat in en omstrukturering i Kinas aluminiumproduktion likt den i stålindustrin. Det skulle innebära mindre produktion från de olönsamma verken under den kommande vintern. Vi tror förhoppningarna är lite för stora men har en relativt hög prognos givet vår tro på lägre energipriser, USD 1.800 vid slutet på året.

Zinkrallyt har planat ut

Sista året med hög nickelexport från Filippinerna

Efter en makalös prisuppgång på nära 100% på ett år har zinkrallyt tappat kraft. Även om vi trott på högre priser hela vägen har kraften i uppgången överraskat oss. Från dagens nivåer är det svårt att motivera risk för ytterligare uppgång och vid slutet av året borde ökad småskalig produktion göra avtryck i prispress, USD 2.500.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nickelstoryn gick i kras

Våra högt ställda förväntningar på lägre export från Filippinerna gick i kras sedan gruvägarna vann striden och lyckades avsätta miljöministern. Samtidigt luckrar Indonesien upp exportförbudet lagom till marknadsbalansen skulle stramas åt. Vi tror inte längre på högre nickelpriser utan ökad export i Sydostasien kommer lägga en våt filt över priset på USD 9.000.

Energi

OPEC och skifferoljaOPEC förlängde enligt förväntningar

OPEC:s möte i maj i Wien slutade med en förlängning av befintligt avtal med ytterligare nio månader. I uppgörelsen om en produktionsminskning ingår flera länder som inte är medlemmar i OPEC. Sammanlagt är det den bredaste koalition någonsin, 24 länder, som deltar. Sex månader in i avtalet kan vi också konstatera att genomförandet av produktionssänkningarna är bättre än historiskt. OPEC ligger nära 100% implementering och de övriga omkring 50%.

Marknaden saknar förtroende

Trots den lyckade OPEC-aktionen biter inte uppoffringarna på oljepriset. Den viktigaste produktionskällan just nu, USA, står utanför kartellen och OPEC har historiskt sett aldrig varit framgångsrika i att bekämpa oljeprisnedgångar orsakade av växande produktion utanför kartellen.

Marknaden fokuserar på att lager inte minskar så som OPEC utlovat och att OPEC inte har någon strategi för att lämna avtalet. När oljeprisnedgången orsakas av lägre efterfrågan kan OPEC successivt öka produktionen i takt med att ekonomin återhämtar sig. Den här gången är utsikterna för tillväxten i efterfrågan lägre av strukturella skäl. Därmed blir det svårt för OPEC att hitta en lösning för att återgå till en fri marknad.

Skifferoljan är vinnare

Skifferproduktion vänder uppSkifferoljan är tillbaka i samma tillväxttakt som uppvisades omkring USD 100/fat. Den snabba tillväxten på dagens priser gör OPEC:s strategi omöjlig i längden. OPEC kommer tvingas återgå till jakten på marknadsandelar och priset kommer komma under press. Vi behåller USD 40/fat som prognos vid slutet av 2017.

 

 

 

 

 

Ädelmetaller

Guldpriset och Trump

Guldet får revansch

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sedan Trump tiltade fokus mot USA:s finanspolitik har guld visat en allt tydligare hävstång på Trumps fortskridande. I andra vågskålen ligger Feds höjningar. Sedan policynormaliseringen började i slutet av 2013 och fram till 2016 har Fed inte höjt styrräntan i enlighet med sina egna prognoser. Anledningen är enligt oss att de finansiella förhållandena inte utvecklades som centralbanken förväntade sig. För 2017 ser det dock ut som om styrräntan kommer att höjas i enlighet med Feds prognos om tre höjningar á 0.25 procentenheter. Två räntehöjningar är redan gjorda och en till är allmänt väntad innan slutet av året.

Trots Feds optimistiska syn på konjunkturen räknar vi med att de finansiella förhållandena försämras kraftigt framöver. Vår prognos är att Fed slutar höja styrräntan 2018 och att USA drabbas av lågkonjunktur 2019. I det scenariot står guld kvar som en fast tillgång som investerare gillar.

Jordbruk

Riskpremien är som störst nu

Efter vårens ökade rapporter om sämre förutsättningar för god skörd i USA, Australien och Frankrike tillsammans med sämre majsskörd i Ukraina har vetepriset stigit omkring 7% under juni. Maj månads data från USDA gav tydliga tecken på att normaliseringen av USA:s lager fortsätter genom att vetearealen minskas med ytterligare 8%. Vi tror dock att det är för tidigt att säga att den långvariga trenden med lägre vetepriser är bruten. Vi står sannolikt nära botten men den senaste uppgången är snart i stort utraderad.

Ryssland och veteRiskpremien inför skörd är som störst just nu när skörden i de stora länderna ligger i startgroparna och rapporter om sämre avkastning börjat komma. Osäkerheten driver ofta riskpremien för högt och när skörden väl landat i lagerhusen pyser riskpremien ut igen. Vi tror därför att temat från de senaste åren där decemberterminen falller ned mot 160-165 EUR/ton kommer upprepas. Att det rör sig om en riskpremie syns även tydligt i faktumet att december 18 inte stigit lika mycket som december 17.

Risk för hög rysk export

Förra året blev Rysslands höga veteexport ett sänke för MATIF-priserna. Vi ser risk för en repris i år. Vi har en tro på lägre oljepris och Putin har parerat lägre oljepriser med svagare rubel under de senaste åren. Amerikanska centralbanken fortsätter höja räntan och det ger USD stöd. Således tror vi att Ryssland kommer fortsätta ta marknadsandelar på exportmarknaden från USA vilket pressar även europeiskt vete.

Rapspremien snart borta

För tre månader sedan skrev vi om den ovanligt höga premien i raps jämfört med vete. Högre oljepris och vissa väderproblem i Europa och Ukraina fick rapspriset att stiga oväntat under förra odlingsåret. VI hade tre argument för varför premien skulle falla:. främsta skälet var lägre oljepris, andra skälet att USA och Sydamerika sannolikt kommer leverera en rekordskörd av soja och tredje skälet att en normal skörd i Europa kommer sänka rapspriset. Så här långt har första argumentet besannats och haft en relativt stor inverkan på priset. Viss nedsida för raps finns dock kvar när sojaskörden och rapsskörden kommer.

Rapspremien har raderats

Analys

Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.

U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.

Fortsätt läsa

Analys

China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.

With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b. 

But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.

The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.

China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)

China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
Source: Bloomberg graph and data. SEB selection and highlights

The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.

Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.

The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.

US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.

US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.

Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.

Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.

On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.

The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.

Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära