Följ oss

Nyheter

Prognosen för Argentinas sojabönsskörd sänks ytterligare

Publicerat

den

Sojabönor

Skördeuppskattningen för Argentinas sojabönsskörd under regleringsåret 2022-2023 har reviderats ned ännu en gång. Denna gång reviderades prognosen ned till sin lägsta punkt på 34 år av Foreign Agricultural Service (FAS) vid det amerikanska jordbruksdepartementet.

I sin senaste Global Agricultural Information Network-rapport prognostiserade FAS skörden för årets skörd till 1,8 ton per hektar, en minskning från 2,76 ton förra året och långt under rekordet på 3,33 ton 2018-19. Om det realiseras skulle det vara den lägsta skörden sedan 1988-89 då produktionen var 1,63 ton per hektar.

Den noterade att ”2022-2023 var det tredje torra året i rad och, till skillnad från de två föregående säsongerna när regnet kom i tid för att rädda skörden, kombinationen av brist på fukt i jorden, dåligt regn och hög värme i nyckelmånaderna januari och februari ledde till omfattande skördeminskningar över centrala Argentina, den viktigaste sojabönsproduktionsregionen.”

Som ett resultat förutspår FAS att produktionen av sojabönor i Argentina i år blir den lägsta på 24 år med 23,9 miljoner ton, vilket innebär att landet kommer att behöva importera rekordstora elva miljoner ton sojabönor. Rapporten sa att importen i första hand kommer från Paraguay, Brasilien och Bolivia, men kan komma från så långt borta som USA. Normalt sett exporterar Argentina sojabönor till hela världen.

För en månad sedan sänkte spannmålsbörsen i Buenos Aires, La Bolsa de Cereales, prognosen för Argentinas sojabönskörd 2022-2023 på grund av långvarig torka och värmebölja. Den prognosen låg emellertid på 27 miljoner ton, vilket är den lägsta siffran sedan Buenos Aires spannmålsbörs, började föra register över skördarna.

FAS preliminära prognoser för skörden 2023-2024 pekar på en betydande återhämtning i produktionen, förutsatt att den förväntade övergången från det nuvarande La Niña-vädermönstret till ett mer normalt/neutralt mönster eller till och med en nederbördsvänlig El Niño kommer att förverkligas. Den totala sojabönsproduktionen 2023-2024 prognostiseras till 50,5 miljoner ton, vilket skulle vara en ökning med 111 procent från årets totala skörd.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära