Nyheter
Problem även i Kopparberg Mineral
Få aktieplacerare har undgått att notera att gruvföretaget Northland Resources har problem med sin verksamhet och behöver fylla på kassan. Även Dannemora Mineral har meddelat att de behöver fylla på kassan, och nu noterar vi att det förekommer problem även hos Kopparberg Mineral.
Goda resultat i Håkansboda, men vad hjälper det?
Den 19 februari 2013 meddelade Kopparberg Mineral att bolaget erhållit och utvärderat de första resultaten från sin kärnborrningskampanj i Håkansboda. Att säga att dessa var bra är för litet sagt, resultaten från utvärderingen pekar på att mineraliseringarna i området kan vara större än vad som tidigare beräknats. Kortare kärnsektioner innehåller över 13 procent zink och mer än 3 procent koppar och kopparhalten i en 14 meters-sektion är mer än 1 procent. Detta verifierar resultaten från kaxborrningarna under hösten 2012.
För aktieägarna i Kopparberg Mineral är detta glädjande eftersom Håkansboda är ett av Kopparberg Minerals mest prioriterade projekt. I december 2012 ansökte Kopparberg Mineral om bearbetningskoncession för mineraliseringarna i den centrala delen av Håkansbodafältet
Baserat på tidigare undersökningar och den under 2011 gjorda kärnborrningen uppskattas de indikerade mineraltillgångarna till 629 Kton med 1,4 % koppar, 14,3 g/ton silver och 0,4 g/ton guld samt de antagna mineraltillgångarna till 1 485 Kton med 1,5 % koppar, 11,3 g/ton silver och 0,3 g/ton guld.
Bergsstaten avslår ansökan
Den 22 februari 2013 kommunicerade Kopparberg Mineral i ett pressmeddelande att Bergsstaten avslår bolagets ansökan om en bearbetningskoncession för Håkansboda. I pressmeddelandet säger bolagets VD, Per Storm, att Kopparberg Mineral är mycket förvånade över Bergsstatens beslut då bolaget har haft undersökningstillstånd och fått dessa förlängda i området i många år utan att frågan om fyndighetens belägenhet och art kommit upp. Han säger också att de i Kopparberg Mineral således har svårt att förstå myndighetens tolkning.
Avslaget är emellertid ett solklart fall enligt Minerallagen. Håkansbodafyndigheten ligger helt inom den skyddszon om en (1) kilometer som omger den nu producerande Lovisagruvan. Enligt Minerallagen skall/kan därför inte Bergsstaten bevilja koncession till Kopparberg Mineral.
I och med att Lovisagruvan började producera blev det en skyddszon som då täckte över Kopparbergs undersökningstillstånd för just Håkansboda-mineraliseringen. Den som läser Minerallagen inser snabbt hur detta hänger ihop, och det borde Kopparberg Mineral och dess VD Per Storm också förstått.
Kassan krymper snabbt
Under det fjärde kvartalet 2012 genomförde Kopparberg Mineral en övertecknad nyemission, men frågan är om det inte snart är dags igen. Vid början av 2012 upppgick Kopparberg Minerals kassa till 12,3 Mkr. Genom nyemissionen under Q4 2012 tillfördes ytterligare 14,7 Mkr till kassan, som vid slutet av året uppgick till 6,2 Mkr. Pengarna försvinner således snabbt ut ur Kopparberg Mineral. Det förefaller som Kopparberg Mineral därför snarast måste påbörja arbetet med ännu en nyemission, då till en lägre kurs än den förra. Sannolikheten att denna skall gå igenom minskade betydligt i samband med att Bergsstaten sade nej till en bearbetningskoncession för Håkansboda och därmed raderade värdet på detta projekt för Kopparberg Mineral och bolagets aktieägare.
Det finns emellertid en annan chans för att Kopparberg Mineral få in de pengar som behövs. I samband med nyemissionen som gjordes under hösten 2012 erhöll de som tecknade sig för aktier både tecknings- och köpoptioner.
- Teckningsoptionen TO3B har teckningstid mellan 1 november 2013 fram tills 31 januari 2014, teckningskursen är 4,50 SEK och det krävs en option för att teckna en ny aktie.
- Köpoptionen KO1 har teckningstid mellan 15 januari 2013 fram tills 30 april 2013, teckningskursen är 25 SEK och det krävs sex optioner för att förvärva en ny aktie i Nordic Iron Ore AB.
Som mest kan ca 24 MSEK komma att tillföras Kopparberg Mineral AB från teckningar avseende TO3B, samt som mest ca 22 MSEK avseende utnyttjande av köpoptionen KO1. Som synes är det köpoptionen i det onoterade Nordic Iron Ore AB som ligger först på tur, och vad värdet är på detta företag är osäkert. Tidigare har Nordic Iron Ore AB gjort ett försök att lista sin egen aktie, men misslyckades efter ett alltför svagt intresse från allmänheten att teckna dessa aktier.
Teckningsoptionerna har en bra bit kvar till sin lösenkurs och kan inte utnyttjas innan den 1 november. Vår syn på Kopparberg Mineral är därför negativ, vi tror inte att aktien kommer att kunna göra en resa norrut med de förutsättningar som finns i dag.
Framtiden för Håkansboda är nu avhängigt av Lovisagruvan, och det betyder att detta företag kommer att ha ett mycket gott förhandlingsläge gentemot Kopparberg Mineral.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030