Nyheter
Problem även i Kopparberg Mineral
Få aktieplacerare har undgått att notera att gruvföretaget Northland Resources har problem med sin verksamhet och behöver fylla på kassan. Även Dannemora Mineral har meddelat att de behöver fylla på kassan, och nu noterar vi att det förekommer problem även hos Kopparberg Mineral.
Goda resultat i Håkansboda, men vad hjälper det?
Den 19 februari 2013 meddelade Kopparberg Mineral att bolaget erhållit och utvärderat de första resultaten från sin kärnborrningskampanj i Håkansboda. Att säga att dessa var bra är för litet sagt, resultaten från utvärderingen pekar på att mineraliseringarna i området kan vara större än vad som tidigare beräknats. Kortare kärnsektioner innehåller över 13 procent zink och mer än 3 procent koppar och kopparhalten i en 14 meters-sektion är mer än 1 procent. Detta verifierar resultaten från kaxborrningarna under hösten 2012.
Baserat på tidigare undersökningar och den under 2011 gjorda kärnborrningen uppskattas de indikerade mineraltillgångarna till 629 Kton med 1,4 % koppar, 14,3 g/ton silver och 0,4 g/ton guld samt de antagna mineraltillgångarna till 1 485 Kton med 1,5 % koppar, 11,3 g/ton silver och 0,3 g/ton guld.
Bergsstaten avslår ansökan
Den 22 februari 2013 kommunicerade Kopparberg Mineral i ett pressmeddelande att Bergsstaten avslår bolagets ansökan om en bearbetningskoncession för Håkansboda. I pressmeddelandet säger bolagets VD, Per Storm, att Kopparberg Mineral är mycket förvånade över Bergsstatens beslut då bolaget har haft undersökningstillstånd och fått dessa förlängda i området i många år utan att frågan om fyndighetens belägenhet och art kommit upp. Han säger också att de i Kopparberg Mineral således har svårt att förstå myndighetens tolkning.
Avslaget är emellertid ett solklart fall enligt Minerallagen. Håkansbodafyndigheten ligger helt inom den skyddszon om en (1) kilometer som omger den nu producerande Lovisagruvan. Enligt Minerallagen skall/kan därför inte Bergsstaten bevilja koncession till Kopparberg Mineral.
I och med att Lovisagruvan började producera blev det en skyddszon som då täckte över Kopparbergs undersökningstillstånd för just Håkansboda-mineraliseringen. Den som läser Minerallagen inser snabbt hur detta hänger ihop, och det borde Kopparberg Mineral och dess VD Per Storm också förstått.
Kassan krymper snabbt
Det finns emellertid en annan chans för att Kopparberg Mineral få in de pengar som behövs. I samband med nyemissionen som gjordes under hösten 2012 erhöll de som tecknade sig för aktier både tecknings- och köpoptioner.
- Teckningsoptionen TO3B har teckningstid mellan 1 november 2013 fram tills 31 januari 2014, teckningskursen är 4,50 SEK och det krävs en option för att teckna en ny aktie.
- Köpoptionen KO1 har teckningstid mellan 15 januari 2013 fram tills 30 april 2013, teckningskursen är 25 SEK och det krävs sex optioner för att förvärva en ny aktie i Nordic Iron Ore AB.
Som mest kan ca 24 MSEK komma att tillföras Kopparberg Mineral AB från teckningar avseende TO3B, samt som mest ca 22 MSEK avseende utnyttjande av köpoptionen KO1. Som synes är det köpoptionen i det onoterade Nordic Iron Ore AB som ligger först på tur, och vad värdet är på detta företag är osäkert. Tidigare har Nordic Iron Ore AB gjort ett försök att lista sin egen aktie, men misslyckades efter ett alltför svagt intresse från allmänheten att teckna dessa aktier.
Teckningsoptionerna har en bra bit kvar till sin lösenkurs och kan inte utnyttjas innan den 1 november. Vår syn på Kopparberg Mineral är därför negativ, vi tror inte att aktien kommer att kunna göra en resa norrut med de förutsättningar som finns i dag.
Framtiden för Håkansboda är nu avhängigt av Lovisagruvan, och det betyder att detta företag kommer att ha ett mycket gott förhandlingsläge gentemot Kopparberg Mineral.