Connect with us

Nyheter

Fritt fall i Northland Resources

Published

on

Gruvbolaget Northland Resources

Gruvbolaget Northland ResourcesVeckans stora kursfall stod Northland Resources för sedan företaget meddelat att det skulle komma att behöva ta in ytterligare 375 miljoner USD i form av nya aktier och olika sorters skuldförbindelser. Fördelningen beräknas bli 250 miljoner USD i nya aktier och 125 miljoner USD i obligationer. Då har Northland Resources redan gjort en överenskommelse med brittiska Stemcor om en förskottsbetalning på upp till 50 miljoner USD. Aktien rasade och Northlands aktieägare kunde se värdet på sitt kapital minska med två tredjedelar.

Frågan är emellertid om dessa pengar räcker? Vi har talat med en branschkollega till Northland Resources som listar ett antal faktorer som gör att denne VD tror att Northland Resources ännu inte sett det värsta.

Högre Opex, Northland Resources hade räknat med 62 USD dmt, men nu ser det ut att bli dubbelt så högt, 118 USD per dmt.

Betydligt högre Capex, denna har stigit från 222 miljoner USD till 1.096 miljoner USD.

Ett lägre pris på järnalmen. Northland Resources har räknat med ett genomsnittligt pris om 151 USD per ton, men får bara 130 USD per ton. Priset på järnmalm vid den kinesiska hamnen i Tianjin som brukar anses vara ett globalt riktmärke låg i veckan på 145,90 USD per ton.

Northland Resources har nu sänkt prognosen för valutaparet USD/SEK. Tidigare har ledningen räknat med att de skulle kunna får 8,125 SEK per USD, nu sänktes prognosen till 6,90 SEK per USD.

Valutakurs USD SEK under 5 år

Källa: Stockletter

6,90 SEK känns fortfarande väldigt högt. Historiskt sett, från 1972 till och med 2013 har valutaparet USDSEK handlats till 6,73. Toppen nåddes i juni 2001 då detta valutapar handlades till 11,03 och botten 3,87 noterades i mars 1975. Att Northland Resources då tror att de skall fortsätta få ut 6,90 SEK per USD känns synnerligen högt.

Northland Resources aktiekursDet värsta är att Northlands prognoser i vissa fall bygger på data från februari 2012, alltså sådana uppgifter som är ett år gamla. Förutsättningarna har förändrats radikalt sedan dess. Lägg dessutom till det faktum att Northland Resources har stora problem med sin logistik, att frakta malm till Narvik tar tid och kostar en hel del.

Så vitt vi kan se har Northland Resources stora problem som emellertid inte delas av sektorn i övrigt, men samtliga bolag i segmentet kommer att drabbas negativt av detta eftersom marknaden kommer att vara försiktig med att uppvärdera nya fynd och prognoser. Det gäller således för de andra företagen i sektorn att vara konservativa i sina prognoser, något som kommer att medföra att branschkollegorna står inför ett pedagogiskt problem, hur förklara för marknaden att de tror på högre siffror men att de på grund av Northlands miss väljer att kommunicera ett sämre alternativ än vad som annars kunde förväntas?

Under fredagen den 25 januari kommer Northland Resources att hålla en videokonferens klockan 15:30 vilket förhoppningsvis kommer att räta ut en del frågetecken, men som det ser ut nu så ser vi inga skäl till att rusa efter denna aktie. Det intressanta är att då Northland Resources deltog på Mines & Money i december 2012 såg företagets ledning mycket positivt på framtiden. Det är sju veckor sedan…. Att ledningen inte haft koll på detta är inte bra, speciellt som det i gruvkretsar har varit ett välkänt faktum sedan jul att Northland haft problem.

Den spontana frågan är, kommer något av de större företagen med mer välfyllda kassor att börja räkna på Northland Resources? Enligt uppgift finns det corporate financeföretag som anser att detta är en bra idé, men om de kan övertyga sina kunder om detta låter vi vara osagt.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Pat

    25 januari, 2013 at 03:29

    Jag hoppas någon polisanmäler ledningen i Northland

  2. Kenneth

    15 mars, 2013 at 13:37

    Det ligger nära till hands att hålla med Pat. Verkar som ledningen är helt aningslös mot den bakgrund man lätt kan läsa sig till

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *