Connect with us

Nyheter

Guld, råvara eller valuta?

Published

on

Guldmynt - Decus

Guldmynt - DecusUnder de senaste tio åren har guldpriset stigit mer eller mindre konstant. En av effekterna av detta är att vi nu ser hur det dyker upp företag som köper guld och hur guldrushfester har ersatt förortens Tupparware-partyn, men också hur en helt ny kategori av människor köper guld som aldrig förr. Vi har också sett hur antalet ”gold bugs” som tidigare predikade ädelmetallernas förträfflighet i det tysta nu har fått en betydligt större uppmärksamhet.

Det finns ett antal fraser som oftast används av dem som anser att guld alltid kommer att öka i pris. Det är bland annat

  • Guld har alltid haft ett värde
  • Under kristider kommer guld alltid att behålla sitt värde
  • Alla investerare bör ha ett innehav av guld som en hedge

Till grund för alla dessa antaganden ligger att när domedagen väl kommer så kommer alla människor att vilja ha guld. Logiken fungerar dock inte alltid. För närvarande prissätts guld i förhållande till valuta, men om eller när domedagen väl kommer, vad kommer då guldet att vara värt? I en tid av kris där valutorna har förlorat ett betydande värde, kommer guld att värdas i förhållande till andra varor.

I dag är guldpriset cirka 1700 USD per troy ounce men om det uppstår en komplett kris som gör att valutorna tappar allt värde kommer värdet på guld att prissättas mot råvaror som sädesslag, industrimetaller, boskap, jordbruksmark etcetera.

Så varför köpa guld när du kan köpa dessa varor? I en tid av kris är det sannolikt att anta att folk kommer att ägna sig åt byteshandel och att de kommer att köpa de råvaror som är av störst betydelse för deras överlevnad för sitt guld. I dag kommer den största efterfrågan på guld från smyckesindustrin, en mycket konjunkturkänslig bransch som har en hög korrelation till aktiemarknaden. Det enda verkliga värdet guld har kommer från efterfrågan på smycken och ett fåtal industriella tillämpningar, det har föga verkligt värde.

De så kallade ”gold bugs” säger att guld inte har de risker som FIAT-valutorna har eftersom det inte finns någon regering som kan manipulera denna metall, något som är fallet med en valuta. Detta är delvis sant, värdet på guld bestäms inte av någon centralbank, utan det bestäms av marknaden. Människor kommer alltid att värdesätta mat och bostäder högre än en gul metall.

Genom denna logik kan inte priset på guld öka snabbare än priset på jordbruksmark, olja, naturgas, boskap, sädesslag och andra typer av reella varor. Dessa verkliga varor har en ständigt lika stor exponering till inflationen och upprätthåller en mycket oelastisk efterfrågekurva.

Det är därmed inte sagt att guldpriset inte kan komma att stiga till 10.000 USD per troy ounce i framtiden som vissa ”gold bugs” förutsäger. Det finns ett gammalt talesätt som lyder ”marknaden kan stanna irrationellt längre än du kan hålla dig solvent”. Varje rationell investerare som intresserar sig för guld bör emellertid bedöma den risk som de tar när de väljer att köpa ”världens säkraste valuta”.

Se Marc Faber diskutera huruvida guld är en valuta eller en råvara. Videoklippet är från mars 2011, och även om det är gammalt så anser vi att det är relevant.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *