Följ oss

Nyheter

Sälja sitt gamla guld online allt populärare

Publicerat

den

Sälja guldsmycken och skrotguld på hemmapartyn

Sälja gamla guldsmycken som skrotguld allt populärareNågot som vi ser allt mer av är den minst sagt exploderande försäljningen av så kallat skrotguld, dvs allt från gamla guldsmycken till tandguld. Under de senaste åren med stigande ädelmetallpriser har intresset för ädelmetaller, främst guld, ökat markant hos privatpersoner. Detta har medfört att allt fler fått vetskapen om att de kan omvandla sitt gamla guld och silver till pengar, att de sitter på betydande mängder kapital i form av gamla smycken, tandguld och annat. Historiskt har det varit möjligt att sälja detta, om än till stora kostnader och besvär för konsumenten, men det har blivit både vanligare och enklare under de senaste åren.

Idag med Internets fördelar och Sveriges välutvecklade infrastruktur har de olika aktörerna på marknaden möjlighet att möta sina kunder dygnet runt och oavsett vart de befinner sig geografiskt. I dag kan gulduppköparna erbjuda sina kunder en tjänst där hög säkerhet, service och snabba betalningar ligger i fokus. Deras tjänst gör det möjligt för gemene man, att oavsett vart i landet denne bor, erhålla samma ersättning och snabba betalningar för sin produkt som om denne besökte en inköpsbutik.

Den svenska marknaden för inköp av ädelmetaller via Internet värderas till ca 500 MSEK/år, medan den butiksbaserade handeln beräknas omsätta tre miljarder kronor årligen. Marknaden är under tillväxt och den positiva trenden för ädelmetall gör att marknaden blir allt mer intressant, något som också lett till att fler aktörer valt att etablera sig.

Allt fler letar fram gammalt guld från byrålådan

Form, utseende och kvalité är ointressant, det viktiga är att det är gammalt guld som kan återvinnas till sin forna glans genom nedsmältning. Vanligen är det inte ekonomiskt att laga sådana smycken, men de kan lätt säljas som skrot, kanske inte till det pris som guldet handlas till på råvarubörserna, men uppköparen skall leva han med, så mot ett guldpris som är något lägre än börsens så hjälper denne dig att omvandla ditt skrotguld till kontanter.

Förutom att finnas i gamla smycken kan skrotguld också hittas i datorers moderkort, gamla mobiltelefoner, kretskort. Högkvalitativt skrot finns dessutom som guldpläterade och integrerade kretsar, guldpläterade kontakter, etcetera.

Hur säljer man då skrotguld?

Det finns gott om köpare till skrotguld, och de kommer att slåss om att få vara den som köper ditt guld. De nyaste aktörerna är de som tar emot guld med förfrankerade kuvert och säkerhetspåsar som man kan beställa på nätet, per telefon eller via SMS.

Enklast säljer du genom att bara fylla i blanketterna och bifoga objektet med formuläret i den särskilda påsen och posta det. Det kan vara lämpligt att göra en kopia av all den information du har angett på blanketten (en fotokopia är en bra idé) innan du skickar det.

Vanligtvis skyddas kuvertet och dess innehåll av försäkringar av olika slag, i alla fall upp till ett visst belopp. Du kan ta del av detaljerna på uppköparens hemsida. Om du anser att det guld du skickar är värt mer än den försäkring som erbjuds kan du behöva komma fram till någon annan överenskommelse med den uppköpare du valt ut.

Hur mycket får du för ditt skrotguld?

Det är viktigt att notera att priset en återförsäljare betalar inte kommer att återspegla detaljhandelspriset på det objektet. Det speglar bara värdet baserat på dess guldvikt, vilket med dagens priser på guld och andra ädelmetaller kan vara väldigt intressant.

När återförsäljaren har gjort sin bedömning kommer denna att kontakta dig, det kan ske på olika sätt, telefon, e-post eller brev beroende på dina förutsättningar. Det är då du bestämmer dig för om du vill sälja eller inte. Accepterar du köparens erbjudande kommer denne att sätta in pengarna direkt på ditt konto – i annat fall kommer ditt guld att skickas tillbaka till dig. Tänk på att dina smycken antagligen innehåller mindre än 24 karat, oftast är det 18 karat eller lägre och att det har en inverkan på vad du får betalt. Men en extra slant på bankkontot ger dig sannolikt mer glädje än en gammal tand i garderoben eller en trasig guldkedja i byrålådan.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från produktionen av rostfritt stål med hjälp av små kärnkraftsreaktorer. Ett alternativ för detta är vid bolagets stålverk i Torneå, dvs precis vid den svenska gränsen.

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från sin stålproduktion med hjälp av SMR-teknik (Small Modular Reactor, SMR), som är under utveckling. I detta skede är avsikten med förstudien att utreda genomförbarheten av småskalig kärnkraft av detta slag, och eventuella investeringsbeslut fattas först senare. Ett alternativ för placering av en SMR-reaktor skulle kunna vara området kring Outokumpus verksamheter i Torneå.

”En SMR-reaktor (engelska: small modular reactor) är en liten kärnreaktor med modulär konstruktion och i typiska fall med en eleffekt som inte överstiger 300 megawatt. En sådan reaktor kan i stort sett prefabriceras i moduler på en fabrik och transporteras till den aktuella platsen med land- eller till sjötransport. Tack vare prefabrikation går det att sänka byggkostnaderna och göra byggnadstiden kortare. Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, berättar Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt.

Outokumpu anser att kärnkraft är det bästa alternativet för stabil utsläppsfri energi i industriell skala

Outokumpu, producenten av det rostfria stål som idag har lägst utsläpp i världen, påskyndar den gröna omställningen i stålindustrin genom sina åtgärder. Outokumpu skriver att företaget är den enda producenten av rostfritt stål som har antagit Science-Based Targets-initiativets klimatmål på 1,5°C. Att behålla och öka andelen koldioxidsnål el är viktigt för att nå företagets ambitiösa hållbarhetsmål.

”Outokumpu ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Därför är det ett naturligt steg för bolaget att utreda de möjligheter som nya tekniska lösningar som är under utveckling erbjuder bolaget att minska sina koldioxidutsläpp”, berättar Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

En förstudie kring tekniken för små modulära reaktorer har inletts. Inom ramen för den utreds bland annat de möjliga tekniska lösningarna, ekonomisk lönsamhet och konsekvenser för miljön. Utifrån förstudien bedömer bolaget huruvida det lönar sig att investera i SMR-teknik, och ett eventuellt investeringsbeslut fattas först efter detta.

Igår höll Outokumpu ett informationsmöte i Haparanda för att berätta om projektet.

Fortsätt läsa

Populära