Nyheter
Sälja sitt gamla guld online allt populärare

Något som vi ser allt mer av är den minst sagt exploderande försäljningen av så kallat skrotguld, dvs allt från gamla guldsmycken till tandguld. Under de senaste åren med stigande ädelmetallpriser har intresset för ädelmetaller, främst guld, ökat markant hos privatpersoner. Detta har medfört att allt fler fått vetskapen om att de kan omvandla sitt gamla guld och silver till pengar, att de sitter på betydande mängder kapital i form av gamla smycken, tandguld och annat. Historiskt har det varit möjligt att sälja detta, om än till stora kostnader och besvär för konsumenten, men det har blivit både vanligare och enklare under de senaste åren.
Idag med Internets fördelar och Sveriges välutvecklade infrastruktur har de olika aktörerna på marknaden möjlighet att möta sina kunder dygnet runt och oavsett vart de befinner sig geografiskt. I dag kan gulduppköparna erbjuda sina kunder en tjänst där hög säkerhet, service och snabba betalningar ligger i fokus. Deras tjänst gör det möjligt för gemene man, att oavsett vart i landet denne bor, erhålla samma ersättning och snabba betalningar för sin produkt som om denne besökte en inköpsbutik.
Den svenska marknaden för inköp av ädelmetaller via Internet värderas till ca 500 MSEK/år, medan den butiksbaserade handeln beräknas omsätta tre miljarder kronor årligen. Marknaden är under tillväxt och den positiva trenden för ädelmetall gör att marknaden blir allt mer intressant, något som också lett till att fler aktörer valt att etablera sig.
Allt fler letar fram gammalt guld från byrålådan
Form, utseende och kvalité är ointressant, det viktiga är att det är gammalt guld som kan återvinnas till sin forna glans genom nedsmältning. Vanligen är det inte ekonomiskt att laga sådana smycken, men de kan lätt säljas som skrot, kanske inte till det pris som guldet handlas till på råvarubörserna, men uppköparen skall leva han med, så mot ett guldpris som är något lägre än börsens så hjälper denne dig att omvandla ditt skrotguld till kontanter.
Förutom att finnas i gamla smycken kan skrotguld också hittas i datorers moderkort, gamla mobiltelefoner, kretskort. Högkvalitativt skrot finns dessutom som guldpläterade och integrerade kretsar, guldpläterade kontakter, etcetera.
Hur säljer man då skrotguld?
Det finns gott om köpare till skrotguld, och de kommer att slåss om att få vara den som köper ditt guld. De nyaste aktörerna är de som tar emot guld med förfrankerade kuvert och säkerhetspåsar som man kan beställa på nätet, per telefon eller via SMS.
Enklast säljer du genom att bara fylla i blanketterna och bifoga objektet med formuläret i den särskilda påsen och posta det. Det kan vara lämpligt att göra en kopia av all den information du har angett på blanketten (en fotokopia är en bra idé) innan du skickar det.
Vanligtvis skyddas kuvertet och dess innehåll av försäkringar av olika slag, i alla fall upp till ett visst belopp. Du kan ta del av detaljerna på uppköparens hemsida. Om du anser att det guld du skickar är värt mer än den försäkring som erbjuds kan du behöva komma fram till någon annan överenskommelse med den uppköpare du valt ut.
Hur mycket får du för ditt skrotguld?
Det är viktigt att notera att priset en återförsäljare betalar inte kommer att återspegla detaljhandelspriset på det objektet. Det speglar bara värdet baserat på dess guldvikt, vilket med dagens priser på guld och andra ädelmetaller kan vara väldigt intressant.
När återförsäljaren har gjort sin bedömning kommer denna att kontakta dig, det kan ske på olika sätt, telefon, e-post eller brev beroende på dina förutsättningar. Det är då du bestämmer dig för om du vill sälja eller inte. Accepterar du köparens erbjudande kommer denne att sätta in pengarna direkt på ditt konto – i annat fall kommer ditt guld att skickas tillbaka till dig. Tänk på att dina smycken antagligen innehåller mindre än 24 karat, oftast är det 18 karat eller lägre och att det har en inverkan på vad du får betalt. Men en extra slant på bankkontot ger dig sannolikt mer glädje än en gammal tand i garderoben eller en trasig guldkedja i byrålådan.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter3 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer