Connect with us

Nyheter

U.S. Mint upphör med försäljningen av silvermynt

Published

on

. Det amerikanska myntverket, US Mint, har upphört med försäljningen av American Eagle bullionmynt av silver som en följd av en så pass stor efterfrågan hos de amerikanska investerarna. Försäljningsstoppet infördes redan två veckor in på 2013.

Enligt ett mail som har gått till de auktoriserade återförsäljarna av American Eagle bullionmynt beräknas försäljningen att återupptas under den sista veckan i januari. Under tiden har US Mints West Point-anläggning utanför New York gått varm för att åter kunna förse investerarna med de American Eagle bullionmynt som efterfrågas.

Ekonomisk osäkerhet skapar extra tryck

Det är ganska typiskt bland samlare och investerare i USA att köpa nypräglade mynt i början av året, men under 2013 har detta intresse fått en extra skjuts i samband med den osäkerhet som råder i den amerikanska ekonomin.

Försäljningen av American Eagle Silver uppgick per den 15 januari till 5 miljoner troy ounces och såg ut att komma att krossa det tidigare försäljningsrekordet om 6,4 miljoner mynt från januari 2011 när försäljningen stoppades. Med tanke på att American Eagle Silver släpptes till försäljning så sent som den 7 januari 2013 är försäljningen minst sagt imponerande. Redan i samband med att försäljningen påbörjades lades order om 3.937.000 mynt vilket är rekord i detta mynts 27-åriga historia, vilket delvis kan förklaras av att 2012 års mynt tog slut redan den 19 december vilket gjorde att återförsäljarna under tre veckor saknade mynt att erbjuda sina kunder.

Under 2012 sålde US Mint 33.742.500 bullion-mynt vilket är den tredje högsta siffran genom tiderna. Rekordet noterades 2011 då US Mint sålde 39.868.500 bullion-mynt. Under 2010 sålde US Mint 34.662.500 bullion-mynt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära