Följ oss

Nyheter

Potatistillväxten sker i norra Europa

Publicerat

den

Potatisar

Rabobanks World Potato Map 2019 visar att det är potatissektorn i nordvästra Europa som har gynnats mest av tillväxten i den globala handeln under det senaste decenniet.

Pommes frites står på menyn

Det är endast en mindre del av all potatis som handlas internationellt. Handeln med färsk potatis, utsädespotatis och frusen, processad potatis svarade för sju procent av den globala potatisproduktionen 2017. Det finns emellertid tecken på att tillväxten kan komma att ta fart i framtiden.

Handeln med fryst potatis ökade från cirka 4 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton under de senaste tio åren, drivet av en ökning av konsumtionen i Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Holländsk export dominerar handeln med utsädespotatis med en marknadsandel på över 50 procent av den globala handeln.

Den internationella handeln med färsk potatis är begränsad men har ökat ganska kraftigt på senare år, främst är det genom handeln med olika nordafrikanska och asiatiska länder som Egypten och Kina.

Under det senaste decenniet dominerades utvecklingen inom den globala potatissektorn av konsumtionstillväxten av fryst bearbetade potatis. Detta gynnade potatisproducenter i Nederländerna och Belgien, som fördubblade exporten mellan 2007 och 2017. Potatisodlare i dessa båda länderna skördade också frukten av denna utveckling genom en högre efterfrågan på färsk potatis och utsädespotatis.

Huruvida det kommande decenniet kommer att bli lika framgångsrikt som det senaste beror på hur potatissektorn i Nordvästeuropa utvecklas. Det handlar om att övervinna utmaningar som jordkvalitet, skärpning av miljöstandarder, volatila priser och ökande globala handelsspänningar som hindrar potatisflödet runt om i världen.

Handeln med fryst bearbetad potatis är en berättelse om fyra länder

Marknaden för fryst bearbetade potatis har haft en enorm tillväxt under de senaste tio åren. Sedan 2007 har den globala handeln ökat med 3 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton 2017. Den största delen av denna tillväxt skedde utanför Europa och Nordamerika, med länder i Asien, Mellanöstern och Latinamerika som ledde konsumtionstillväxten. Denna ökning av konsumtionen är resultatet av högre disponibla inkomster, en växande medelklass, urbanisering och utvidgningen av snabbmataffärer i dessa länder (se figur 1).

Fig 1. BNP per capita kontra konsumtionen av fryst bearbetad potatis, 2017

BNP per capita kontra konsumtionen av fryst bearbetad potatis, 2017

Även om potatis odlas i nästan alla länder runt om i världen, finns det bara fyra länder som har en betydande sektor för fryst bearbetad potatis: Nederländerna, Belgien, Kanada och USA. Sammantaget exporterar dessa länder mer än 80 % av alla frysta bearbetade potatisar. Även om alla fyra länder ökade exporten, var potatisprocessorerna i Belgien mest framgångsrika. Belgien utökade sin andel av den globala exporten från 18 procent 2007 till 29 procent 2017.

Kostnadseffektiv produktion av frysta bearbetade potatisprodukter kräver året runt-leverans av potatis av hög kvalitet. För att uppnå den avkastning som krävs för bearbetning investerade potatisodlare i Nordamerika och Nordvästra Europa i kunskap, mekanisering, lagring och bevattning. Som ett resultat är avkastningen per hektar mer än 40 ton i båda regionerna (se figur 2).

Förutsättningen för avkastning, kvalitet och året runt-leverans gör att barriärerna för marknaden för frysta bearbetade potatisar är höga. Detta ger processorer i de fyra exporterande länderna en gynnsam exportposition. Å andra sidan gör denna ställning sektorn sårbar för spänningar i handeln, vilket nyligen visade sig i form av importtullar för export av europeiska pommes frites till Latinamerika. Ett sätt att övervinna risken för sådana stigande handelsspänningar är att diversifiera produktionen geografiskt.

Fig 2. Genomsnittlig avkastning potatis 2013 – 2017

Genomsnittlig avkastning potatis 2013 - 2017

Holländsk utsädespotatis planteras över hela världen

Under de senaste tio åren har exporten av holländsk utsädespotatis ökat med 300 000 ton, till närmare 1 000 000 ton år 2017. Andra europeiska länder som Frankrike och Tyskland såg också sin export öka. Den holländska exporten av utsädespotatis har en marknadsandel på mer än 50 procent vilket gör dessa till en viktig källa för högkvalitativ utsädespotatis.

Holländska utsädespotatis exporteras främst till länder i Nordafrika, Mellanöstern och Europa. Destinationsländerna i Nordafrika och Mellanöstern saknar ofta infrastruktur för att producera och lagra utsädespotatis av hög kvalitet, vilket gör dessa länder beroende av import. Inom Europa har den nederländska exporten av utsädespotatis gynnats av tillväxten inom den frysta bearbetade potatisindustrin, vilket kräver specialiserade potatisvaror.

En växande global befolkning och ökande efterfrågan på frysta bearbetade potatisar kommer att driva efterfrågan på högkvalitativa utsädespotatis i framtiden. Detta stödjer efterfrågan på holländska utsädespotatis. Möjligheterna att utöka utsädespotatisområdet i Nederländerna är dock begränsade. Detta innebär att sektorn skulle kunna se en övergång till nya regioner för odling av utsädespotatis i Frankrike och Tyskland, samt att etablera verksamhet i viktiga destinationsländer i Nordafrika och Asien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nordafrika och Asien tar marknadsandelar för färskpotatis

Mellan 2007 och 2017 ökade exportvolymen för färska potatis med cirka 2,5 procent per år. Det mesta av handeln med färsk potatis sker i Europa. En stor del av det europeiska handelsflödet består av färska potatisar som importeras av Nederländerna och Belgien för att föda en växande bearbetningsindustri.

Kina, Pakistan, Indien och Egypten har intagit en framträdande roll som exportörer av färskpotatis utanför Europa. Egypten är ett bra exempel på att ett land utvecklar sin inhemska potatissektor. Från 2007 till 2017 fördubblade landet sin export av färsk potatis till 652 000 ton. Landet fyrdubblade sin export av frysta bearbetade potatis. Detta skedde emellertid från en låg bas. Egypten är också en viktig importör av utsädespotatis från Europa.

Som exemplet på Egypten visar, öppnar utvecklingen av regionala potatisnav i Nordafrika och Asien nya marknader för tillverkare av potatisupptagning, sortering och utsäde av utrustning, potatisleverantörer och frysta bearbetade potatisproducenter.

Fig 3. Världens största konsumenter av potatis

Världens största konsumenter av potatis
Källa: Rabobank, FAO. 2013 per capita konsumtion av färsk och processad potatis

Källa: Rabobank, FAO. 2013 per capita konsumtion av färsk och processad potatis

Odlare i norra Europa förväntar sig att avkastningen kommer att minska och de tyska processorerna varnar för brist på stora potatisar vilka är uppskattade för att göra pommes frites.

Efter Brexit kommer EUs potatisproducenter att öka sin marknadsandel gentemot brittiska producenter. Hur mycket EUs producenter kommer att dra nytta av Brexit beror på hur snabbt Storbritannien kan upprätta nya handelsavtal.

Nordvästra Europa är en viktig region för att tillhandahålla utsädespotatis till marknaderna i Mellanöstern och Afrika. EU-medlemmar drar nytta av frihandelsavtal som ger företrädesvis goda möjligheter för europeiska utsädespotatis att komma in i länder som Egypten och Marocko.

Eftersom Storbritannien inte längre kommer att ingå i EU efter Brexit är det mycket troligt att Storbritannien inte kommer att kunna handla enligt nuvarande EU-handelsavtal. Om inga nya handelsavtal har ingåtts innan Storbritannien lämnar EU, kommer brittiska handelsflöden att omfattas av WTO:s regler. WTO:s standardtariff för utsädespotatis är 4,5 procent, men importtullarna kan komma att bli lika höga som Marockos 40 procentiga tull för import av utsädespotatis. (Källa: AHDB Horizon Potatoes December 2016)

2016 hade den globala potatishandeln ett värde nära 700 miljoner euro. De mest betydande exportörerna på denna marknad är Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, med en sammanlagd marknadsandel på 82 % .2 Egypten är den största importören av utsädespotatis, med mer än 70% av sina årliga utsädespotatisbehov från Nederländerna och Storbritannien. Marocko kommer också till stora mängder utsädespotatis från Nederländerna och Storbritannien (se Fig 4).

In 2016, global seed potato trade had a value close to EUR 700m. The most significant exporters in this market are the Netherlands, France, the UK, and Germany, with a combined market share of 82%. Egypt is the largest importer of seed potatoes, sourcing more than 70% of its yearly seed potato requirements from the Netherlands and the UK. Morocco also sources large quantities of seed potatoes from the Netherlands and UK (see Table 1).

Fig 4: Seed potato trade in selected countries, 2016 (tonnes)

Seed potato trade in selected countries, 2016 (tonnes)

För närvarande faller handeln mellan EU, Egypten och Marocko under Euro-Medelhavspartnerskapet. Dessa ömsesidiga avtal ger EU-utsädespotatis en tullfri tillgång till marknaderna i Egypten och Marocko. I gengäld gynnas dessa länder av tullkvoter för färska potatisar som kommer in i EU.

Genom att vara en del av den europeiska inre marknaden har Storbritanniens utsädespotatisexportörer kunnat dra nytta av tullfri export och delade importtullkvoter för färska potatisar med andra europeiska länder. Nu är Storbritanniens tillgång till den inre marknaden är osäker. Ingen vet vad kan de europeiska och brittiska utsädespotatisproducenterna kan förvänta sig när det gäller handel med utsädespotatis med länder utanför EU.

Storbritanniens utsädespotatisexportörer kommer inte bara att ha en kostnadsnackdel jämfört med EU-exportörer på grund av en potentiell höjning av importtullarna. En ökning av andra handelshinder kan också förväntas. Dessa hinder sträcker sig från ny tullkontroll på import och export till ytterligare växtskyddskontroller av utsädespotatis, vilket ytterligare ökar kostnaderna för handel i Storbritannien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Efter Brexit är EU:s utsädespotatisproducenter i stånd att öka sin marknadsandel på bekostnad av de dyrare UK-producenterna. I vilken utsträckning EU-producenter kommer att dra nytta beror emellertid på hur snabbt den brittiska regeringen kommer att kunna teckna nya handelsavtal som tar bort tullar på utsädespotatis efter att dessa har lämnat Storbritannien.

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka

Publicerat

den

December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.

Ordförklaringar:

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära