Connect with us

Nyheter

OECD prognostiserar ett oljepris på 190 USD om sju år

Published

on

Oljefat fyllda med olja

Oljefat fyllda med oljaI en ny rapport från OECD ger organisationen en prognos för priset på brent-olja för år 2020 på 190 dollar, att jämföra med dagens pris på 110 dollar.

Vad som leder fram till den prognosen är att OECD förväntar sig att efterfrågan på olja år 2020 kommer att ha ökat pga ekonomisk tillväxt i världen. Om tillväxten om sju år bara är i närheten av vad den var innan den ekonomiska krisen började så kommer det leda till betydligt högre oljepriser än idag, enligt OECD.

Det enda som kan få priset att inte rusa i höjden på detta sätt är enligt OECD att efterfrågan blir mer priskänslig. Men någon sådan priskänslighet finns inte idag skriver OECD.

The Economist Intelligence Unit (EIU) argumenterar dock emot OECDs analys. De anser att vi har sett ett kraftigt trendbrott i konsumtionen av olja. Visserligen är konsumtionen just nu lägre pga av att den lägre ekonomiska aktiviteten i världen, men de anser också att vi har fått en strukturell förändring. Västvärlden har effektiviserat sin energianvändning. Inte minst den stora oljekonsumenten USA minskar sin konsumtion, något som kommer att ha fått ännu större genomslag år 2020.

EIU argumenterar vidare att även Kina har insett att de måste effektivisera sin energianvändning. De tar även upp att antalet bilar i Kina visserligen kommer att öka, men att dessa bilar i genomsnitt kommer att vara mer bränsleeffektiva än vagnparkerna i Europa och USA.

Vidare argumenterar EIU att den ökade användningen av bioenergi och tillgången på billig gas i USA kommer att hindra efterfrågan från att stiga mer än utbudet.

Advertisement
Tavex

EIU avslutar dock med att säga att oljepriset mycket väl kan nå 190 USD per fat inom de kommande sju åren, men då kommer det att bero på kraftiga störningar i utbudet. Något som inte skulle leda till att det genomsnittliga priset över ett helt år vid 2020 skulle bli kring 200 USD.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

1 Comment

1 Comment

  1. Hansson

    11 augusti, 2013 at 02:23

    Helt klart är i alla fall att alla länder som kan dra ner på sin oljekonsumtion kommer att gynnas.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära