Följ oss

Nyheter

Nordic SeaFarm ska tiodubbla odlingen av ätbar tång

Publicerat

den

Odling av sockertång

Nordic SeaFarm, som utvecklat en klimatsmart process för havsodling av ätbar tång, har tagit in 20 miljoner kronor från investerare som Almi Invest, JCE Group, Sätila Impact Invest och Kale United. Pengarna ska användas till att skala upp havsodlingarna på västkusten och öka försäljnings- och marknadsinsatser.

Göteborgsbaserade Nordic Seafarm har utvecklat en unik metod för att odla tång i havet och får på så sätt fram en klimatsmart och ätbar sockertång, en näringsrik produkt som kan ätas som den är eller ingå som ingrediens i andra livsmedel. Den räknas som ’superfood’ och är en god källa till proteiner, mineraler, vitaminer och omega3. Sockertången säljs för närvarande till livsmedelsproducenter som en klimatsmart näringsgivare och smaksättare vid tillverkning av växtbaserad mat.

Nordic SeaFarms klimatsmarta och skalbara odlingsmetod är framtagen av ledande experter inom marinbiologi från Göteborgs Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Den går ut på att små tångplantor fästs på spolar, enligt ett specifikt protokoll, i kylcontainrar på land. När den grott till lämplig storlek sätts tången ut i riggar i havet där den växer till sig genom att ta upp näringsämnen såsom koldioxid och fosfor ur havet. Detta medför samtidigt en rening av havet och att övergödningen minskar.

–  Nordic Seafarm verkar på den snabbt växande globala marknaden för nya växtbaserade livsmedel. Samtidigt bidrar de till ett bättre klimat genom en effektiv matproduktion som ger ett renare hav. Nordic SeaFarm har potential till att bli en framgångsrik investering samtidigt som de bidrar till en bättre miljö, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager Almi Invest.

Nordic Seafarm har under 2021 skördat ca 30 ton sockertång, odlat på 2 hektar odlingsyta i havet, med ett marknadsvärde om ca 3,5 miljoner kronor. Planen är att öka detta flerfaldigt under 2022.

–  Denna investering möjliggör att bygga ut odlingskapaciteten till havs, från dagens 30 ton, till över 300 ton per år och kommer även hjälpa oss att accelerera produktutveckling av råvaran för att göra den ännu mer tillgänglig för en bredare publik. Vi är väldigt glada att få in starka och passionerade ägare som inte bara bidrar med kapital, utan även god erfarenhet inom utveckling av bolag, vilket vi både tror och hoppas kunna hjälpa bolaget att snabbare nå våra mål, säger Simon Johansson, vd Nordic SeaFarm.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära