Följ oss

Nyheter

Nordic SeaFarm ska tiodubbla odlingen av ätbar tång

Publicerat

den

Odling av sockertång

Nordic SeaFarm, som utvecklat en klimatsmart process för havsodling av ätbar tång, har tagit in 20 miljoner kronor från investerare som Almi Invest, JCE Group, Sätila Impact Invest och Kale United. Pengarna ska användas till att skala upp havsodlingarna på västkusten och öka försäljnings- och marknadsinsatser.

Göteborgsbaserade Nordic Seafarm har utvecklat en unik metod för att odla tång i havet och får på så sätt fram en klimatsmart och ätbar sockertång, en näringsrik produkt som kan ätas som den är eller ingå som ingrediens i andra livsmedel. Den räknas som ’superfood’ och är en god källa till proteiner, mineraler, vitaminer och omega3. Sockertången säljs för närvarande till livsmedelsproducenter som en klimatsmart näringsgivare och smaksättare vid tillverkning av växtbaserad mat.

Nordic SeaFarms klimatsmarta och skalbara odlingsmetod är framtagen av ledande experter inom marinbiologi från Göteborgs Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Den går ut på att små tångplantor fästs på spolar, enligt ett specifikt protokoll, i kylcontainrar på land. När den grott till lämplig storlek sätts tången ut i riggar i havet där den växer till sig genom att ta upp näringsämnen såsom koldioxid och fosfor ur havet. Detta medför samtidigt en rening av havet och att övergödningen minskar.

–  Nordic Seafarm verkar på den snabbt växande globala marknaden för nya växtbaserade livsmedel. Samtidigt bidrar de till ett bättre klimat genom en effektiv matproduktion som ger ett renare hav. Nordic SeaFarm har potential till att bli en framgångsrik investering samtidigt som de bidrar till en bättre miljö, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager Almi Invest.

Nordic Seafarm har under 2021 skördat ca 30 ton sockertång, odlat på 2 hektar odlingsyta i havet, med ett marknadsvärde om ca 3,5 miljoner kronor. Planen är att öka detta flerfaldigt under 2022.

–  Denna investering möjliggör att bygga ut odlingskapaciteten till havs, från dagens 30 ton, till över 300 ton per år och kommer även hjälpa oss att accelerera produktutveckling av råvaran för att göra den ännu mer tillgänglig för en bredare publik. Vi är väldigt glada att få in starka och passionerade ägare som inte bara bidrar med kapital, utan även god erfarenhet inom utveckling av bolag, vilket vi både tror och hoppas kunna hjälpa bolaget att snabbare nå våra mål, säger Simon Johansson, vd Nordic SeaFarm.

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära