Följ oss

Nyheter

Molybden, metallen som har en av de högsta smältpunkterna

Publicerat

den

Molybden handlas på London Metal ExchangeMolybden liknar bly, men har en lyster som påminner om silvrets. Molybden har en av de högsta smältpunkterna av alla metaller på jorden (eller någon annanstans, så vitt vi vet), och används därför i stållegeringar när prestanda och stabilitet vid extremt höga temperaturer är ett måste. Molybden har också en hög motståndskraft mot korrosion. De primära användarna är tillverkande företag i den tunga industrin, särskilt tillverkare av högpresterande motorer, såsom jetmotorer och industriella motorer. Molybden är en vanlig biprodukt vid utvinning av koppar.

Som en följd av industrins ökade behov att kunna hedga sina prisrisker har London Metal Exchange sedan februari 2010 erbjudit terminshandel i molybden. Handeln sker på samtliga LMEs tre tradingplattformar, på handelsgolvet, på LME Select och på telefonmarknaden. Det är emellertid endast priserna på avsluten från handelsgolvet som bestämmer den officiella prissättningen som ofta används som ett referenspris av industrin.

En kort beskrivning av molybdenmarknaden

Molybden upptäcktes först 1778, och den årliga produktionen uppgick 2007 till cirka 213.000 ton. Molybden är i huvudsak en biprodukt som utvinns i samband med brytning av koppar, och en av världens största producenter är Chile med sina stora koppargruvor.

Den globala produktionen av metallen Molybden år 2011Industrins konsumtion av metallen molybden år 2011

Handel i terminskontrakt på molybden

Sedan februari 2010 äger handel i molybden rum på London Metal Exchange där metallen handlas under tickerkoden MO. Handeln sker i dollar och cent per ton.

Kvalitet

Följande nivåer av föroreningar tillåts

  • Koppar (0,50%)
  • Svavel (0,10%)
  • Kol (0,10%)
  • Fosfor (0,05%)
  • Bly (0,05%)

Lot size (warrant)

Poster om 6 ton, att levereras i form av 10 ton molybdenkoncentrat (RMC) med en godkänd avvikelse om +/- 6 %, vilket gör mellan 57 till 63 procent, eller 5.700-6.300 kg per parti.

Form

Tunnor om 200 eller 250 kilogram.

Lagstiftning

Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).

Skiljedom

I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.

Molybden från nedanstående producenter är godkänt för leverans av terminskontrakt på LME

  • Chaoyang Jinda Molybdenum Co Ltd
  • China Molybdenum Co Ltd
  • Complejo Industrial Molynor SA
  • Jinduicheng Molybdenum Co Ltd
  • Molibdenos y Metales SA
  • Molymex SA de CV
  • Sadaci NV
  • SeAH M&S Corp
Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från produktionen av rostfritt stål med hjälp av små kärnkraftsreaktorer. Ett alternativ för detta är vid bolagets stålverk i Torneå, dvs precis vid den svenska gränsen.

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från sin stålproduktion med hjälp av SMR-teknik (Small Modular Reactor, SMR), som är under utveckling. I detta skede är avsikten med förstudien att utreda genomförbarheten av småskalig kärnkraft av detta slag, och eventuella investeringsbeslut fattas först senare. Ett alternativ för placering av en SMR-reaktor skulle kunna vara området kring Outokumpus verksamheter i Torneå.

”En SMR-reaktor (engelska: small modular reactor) är en liten kärnreaktor med modulär konstruktion och i typiska fall med en eleffekt som inte överstiger 300 megawatt. En sådan reaktor kan i stort sett prefabriceras i moduler på en fabrik och transporteras till den aktuella platsen med land- eller till sjötransport. Tack vare prefabrikation går det att sänka byggkostnaderna och göra byggnadstiden kortare. Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, berättar Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt.

Outokumpu anser att kärnkraft är det bästa alternativet för stabil utsläppsfri energi i industriell skala

Outokumpu, producenten av det rostfria stål som idag har lägst utsläpp i världen, påskyndar den gröna omställningen i stålindustrin genom sina åtgärder. Outokumpu skriver att företaget är den enda producenten av rostfritt stål som har antagit Science-Based Targets-initiativets klimatmål på 1,5°C. Att behålla och öka andelen koldioxidsnål el är viktigt för att nå företagets ambitiösa hållbarhetsmål.

”Outokumpu ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Därför är det ett naturligt steg för bolaget att utreda de möjligheter som nya tekniska lösningar som är under utveckling erbjuder bolaget att minska sina koldioxidutsläpp”, berättar Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

En förstudie kring tekniken för små modulära reaktorer har inletts. Inom ramen för den utreds bland annat de möjliga tekniska lösningarna, ekonomisk lönsamhet och konsekvenser för miljön. Utifrån förstudien bedömer bolaget huruvida det lönar sig att investera i SMR-teknik, och ett eventuellt investeringsbeslut fattas först efter detta.

Igår höll Outokumpu ett informationsmöte i Haparanda för att berätta om projektet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska fylla på de nationella fläsklagren för att motverka deflation i ekonomin

Publicerat

den

Fläskkött

Fläskkött är ett centralt livsmedel för stora delar av Kinas befolkning och för att trygga livsmedelsförsörjningen i landet så har staten stora fläsklager. Lagerkapaciteten används även för att balansera marknaden och styra ekonomin. Två gånger tidigare i år har staten köpt stora mängder fläskkött och nu gör den sig redo för en tredje omgång meddelade myndigheten ”Nationella kommissionen för utveckling och reform” på sitt WeChat-konto idag rapporterar Bloomberg.

Den kinesiska staten kämpar med deflation i landet och ett sätt att motarbeta den är att staten köper stora mängder fläskkött till sina lager, vilket driver upp priset på fläskkött och således även bidrar till att motverka deflationen i ekonomin.

Dagens låga priser på fläskkött gör det även svårt för både små och stora producenter att gå med vinst.

Konsumtionen av fläskkött brukar vara högre under vintermånaderna i Kina, men det finns en oro att efterfrågan kommer att vara lägre än vanligt.

Fortsätt läsa

Populära