Följ oss

Nyheter

Den kanadensiska Vancouvern

Publicerat

den

I samband med Olympiaden som hölls i Vancouver 2010 valde det Kungliga Kanadensiska Myntverket att ta fram en serie om tre mynt, bland annat den kanadensiska Vancouvern. Det första myntet utgavs 2008, och seriens sista mynt utkom år 2010. Texten nedanför beskriver guldmyntet om ett ounce, men myntet finns i andra storlekar och även att tillgå i silver.

Framsidan

På framsidan syns den amerikanska Thunderbirden utformad som en indiansk totem. Denna är omgiven av elva stycken lönnlöv som blåser i vinden som genereras av fågelns vingslag. Texten på myntet säger FINE GOLD 1 OZ och 9999 vilket är en garanti för såväl renhet som vikt.

Vancouvern - Guldmynt från Kanada

Baksidan

Baksidan av myntet pryds av Hennes Majestät, Drottning Elisabeth II av England, i profil där hennes högra sida visas för betraktaren. Till vänster om drottningen syns den officiella logotypen för Vancouvers Olympiska spel 2010, tillsammans med de olympiska ringarna och texten VANCOUVER 2010. Datumet, myntets valör och Elisabeth II finns också att läsa på myntet.

Baksidan på vancouvern, guldmyntet som Kanada gjorde för Olympiska spelen

2009 års utgåva av de olympiska lönnlövsguldmynten var den andra av tre planerade utgåvor. Serien startade 2008, och avslutades 2010, det år som vinterolympiaden hölls i Vancouver.

Design

Till åminnelse av de första invånarna i den nordamerikanska Stillahavsregionen bär dessa mynt en bild av en Thunderbird, vackert utformat för att anta formen av ett kanadensiskt lönnlöv. Motivet har utformats av den indianske konstnären Rick Harry (Xwa Lack Tun).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Legenden om Thunderbird

Thunderbirden är ett legendariskt djur i de nordamerikanska urinvånarnas historia och kultur. Fågeln anses besitta extraordinära krafter och sägs vara både starkare och större än nästan alla andra djur. Thunderbirdens hem anses vara vulkanen Black Tusk, i nationalparken Garibaldi British Columbia i Kanada, där den sitter och övervakar världen.

Legenden säger att då denna mytologiska fågel flaxar med vingarna så skapas det kraftfulla vindar. På samma sätt sägs blixtarna ha sitt ursprung i fågelns blinkningar och att åskan kan höras flera mil bort då dess vingar kolliderar med varandra.

Mynten är framställda av det Kungliga Kanadensiska Myntverket (the Royal Canadian Mint) i Kanada.

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära