Connect with us

Nyheter

Molybdenpriset i Europa når rekordhög nivå

Published

on

Kopparmarknaden tog en paus i veckan efter åtta raka dagar av uppgångar, men inte förrän kopparpriset nådde en ny sexmånaders högsta nivå på 4,39 USD per pound (9 680 USD per ton), vilket är en uppgång i år på 12 procent.

Kopparaktier fick en flygande start år 2023 på grund av optimism över en återhämtning efter covid i Kina som förbrukar mer än hälften av världens koppar.

Kopparproducenternas marginaler stärks också av en ökning i priset på molybden, ofta producerad som en biprodukt av porfyrkoppargruvor. Den globala molybdenproduktionen på 300 000 ton per år är i första hand avsedd för stålindustrin.

Argus rapporterar att de europeiska priserna på molybden nu är på de högsta nivåerna sedan företaget lanserade sin lagerutvärdering i Rotterdam 2019. Detta beror på att utbudet från Kina avtar. Kina producerar över 40 procent av världens molybden. Priset på kinesiskt ferro-molybden nådde 15-åriga toppar nyligen.

”Det finns ingen tillgänglighet på marken och en del personer flög faktiskt material från Kina” sa en handlare i Europa till Argus.

”Den globala molybdenkonsumtionen förväntas fortsätta att öka under det kommande decenniet i takt med att efterfrågan på molybdenhaltiga stål ökar. Men produktionen har pressats av lägre molybdenhalt i utvunna malmsömmar och brist på nya molybdenprojekt för att möta efterfrågan”, framgår det av Argus analys.

Det är osannolikt att Kinas grepp om marknaden kommer att slappna av inom kort. Zijin Mining, som med cirka 500 000 ton per år är världens nionde största kopparproducent, förvärvade förra året världens största primära molybdengruva med en årlig produktion på 27 200 ton per år.

I Kanada driver Stuhini Exploration molybdenprojektet Ruby Creekl. Enligt företagets resursberäkningar från mars 2022 innehåller Ruby Creek drygt 196 000 ton molybden tillsammans med fyndighetens guld- och silvermalm.