Nyheter
Annorlunda sätt att investera i koppar
Ett antal olika handlare säljer numera koppartackor till investerare. Bland några av de myntverk vi har identifierat som säljer koppartackor finns Jetco Metals, The Metal Mint, The Copper Cave och Tacoma Copper. Tidigare fanns också svenska Koppargruvan. Precis som med alla andra typer av investeringar så finns det för- och nackdelar med att investera i koppar.
Låt oss börja med de olika fördelar som finns. I dag är både kvalitén och utbudet på de tackor som erbjuds allmänheten mycket hög vilket gör att det går att ha dem framme då de är vackra. Av samma orsak kan de också användas som gåvor. Förespråkarna för koppartackor säger att de också är enklare att sortera, lagra och handla med än småpengar.
Nackdelen är att en större position i koppar tar upp betydligt mer utrymme än motsvarande värde i guld eller silver. Den största nackdelen är emellertid att koppartackor inte ger en rabatt på det nuvarande metallvärde som vissa mynt faktiskt gör. Med pennies kan – i alla fall en amerikansk placerare – samla ihop en hög med mynt genom att köpa dem till dess nominella värde och realisera en omedelbar vinst. Det är ett arbitrage när det är som bäst. Fraktkostnaderna tenderar dessutom att bli höga med tanke på vikten på dessa tackor. Det finns inte heller en fungerande andrahandsmarknad vilket gör att spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs kan bli betydande.
Video om koppartackor
Koppartackor från Jetco Mining
Jetco Mining har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.
Koppartackor från The Metal Mint
The Metal Mint har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.
Koppartackor från The Copper Cave
The Copper Cave som drivs av Susquehanna Hobbies, är ett av de allra nyaste företagen som erbjuder sina kunder att köpa koppartackor på Internet. The Copper Cave är faktiskt intressant, bolaget erbjuder koppartackor från en rad olika producenter, men utöver detta så finns även en rad andra metaller i dess lager, till exempel aluminium, guld, indium, molybden, nickel, palladium, tantal, tenn, titan, vanadium och zink utöver ädelmetaller.
Koppartackor från Tacoma Copper
En annan ny aktör på denna marknad är Tacoma Copper som erbjuder sina kunder en serie av spegelblanka koppartackor. Tacoma Copper erbjuder tackor på 5 pund, 5 kilo, 10 kilo och 15 kilo till ett konkurrenskraftigt pris av en kvalité som är av den som handlas på råvarumarknaderna.
Är koppar en bra investering?
Koppar är ingen ädelmetall och det finns gott om denna metall i jordskorpan. Det finns egentligen betydligt bättre alternativ att investera i, till exempel guld, silver, platina och palladium.
Att ackumulera en position i koppar av betydelse kommer att kräva ett omfattande lagerutrymme och det kommer dessutom att vara mer eller mindre omöjligt att transportera denna utan att anlita externa speditörer.
Motsvarande kapital i till exempel guld kan enkelt utgöras av en handfull mynt, men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det i skrivande stund finns ett unikt tillfälle för den som vill exponera sig mot kopparmarknaden.
I många länder går det att köpa koppar med rabatt mot det pris som metallen handlas till på börsen, till exempel genom att köpa amerikanska pennies. Det finns få andra investeringsmöjligheter som erbjuder samma värdeökning med utan risk. Det innebär även att värdet på innehavet kommer att stiga i värde om kopparpriset fortsätter att stiga.
Koppar är emellertid inte en råvara som allmänheten talar om men alla contrarian investors vet att de bästa investeringarna är dem som ingen talar om. Kan det vara så att vi om tio tjugo år kommer att ha ett stort antal placerare som är besvikna för att de aldrig köpte koppar?
Även om vi tycker om koppar så är vi än mer förtjusta i att köpa andra råvaror i fysisk form, till exempel guld och silver. Vad gäller koppar ser vi en rad andra alternativ, till exempel
- Aktier i kopparproducerande företag. Att köpa aktier i en eller flera koppargruvor gör att placeraren får en exponering mot kopparmarknaden men slipper problemet med att lagra råvaran. Nedsidan med detta alternativ är emellertid densamma, att placeraren inte kontrollerar den fysiska råvaran själv. Vidare exponeras denne mot aktiemarknaden.
- Koppar är en valuta. För den som ser domedagen närma sig är koppar ett alternativ. Vi ser hur FIAT-valutorna eroderar i värde och historien lär oss att denna typ av valutor har ett bäst före-datum. När detta kommer så är sannolikheten att befolkningen kommer att använda andra typer av valutor, endera ren byteshandel eller ädelmetaller som till exempel guld och silver, eller myntade metaller som koppar. Problemet med guld och silver är att dessa metaller representerar ett ”för stort värde”. Ett troy ounce handlas i dag till mellan 1.600 och 1.700 USD. Vad händer om FIAT-valutorna är värdelösa men jag måste köpa något för en mindre summa, till exempel några hundralappar? Då är koppar idealiskt eftersom denna metall kan användas för mindre köp. Koppar fungerar då som ett komplement till guld och silver vilket är en av orsakerna till att vi tror att denna metall kan komma att åtnjuta ett betydligt större intresse kommande år. vi är emellertid av åsikten att enbart denna metall kommer att utgöra det bästa investeringsalternativet.
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras