Connect with us

Nyheter

Annorlunda sätt att investera i koppar

Published

on

Koppartacka för investeringEtt antal olika handlare säljer numera koppartackor till investerare. Bland några av de myntverk vi har identifierat som säljer koppartackor finns Jetco Metals, The Metal Mint, The Copper Cave och Tacoma Copper. Tidigare fanns också svenska Koppargruvan. Precis som med alla andra typer av investeringar så finns det för- och nackdelar med att investera i koppar.

Låt oss börja med de olika fördelar som finns. I dag är både kvalitén och utbudet på de tackor som erbjuds allmänheten mycket hög vilket gör att det går att ha dem framme då de är vackra. Av samma orsak kan de också användas som gåvor. Förespråkarna för koppartackor säger att de också är enklare att sortera, lagra och handla med än småpengar.

Nackdelen är att en större position i koppar tar upp betydligt mer utrymme än motsvarande värde i guld eller silver. Den största nackdelen är emellertid att koppartackor inte ger en rabatt på det nuvarande metallvärde som vissa mynt faktiskt gör. Med pennies kan – i alla fall en amerikansk placerare – samla ihop en hög med mynt genom att köpa dem till dess nominella värde och realisera en omedelbar vinst. Det är ett arbitrage när det är som bäst. Fraktkostnaderna tenderar dessutom att bli höga med tanke på vikten på dessa tackor. Det finns inte heller en fungerande andrahandsmarknad vilket gör att spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs kan bli betydande.

Video om koppartackor

Koppartackor från Jetco Mining

Jetco Mining har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Metal Mint

The Metal Mint har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Copper Cave

The Copper Cave som drivs av Susquehanna Hobbies, är ett av de allra nyaste företagen som erbjuder sina kunder att köpa koppartackor på Internet. The Copper Cave är faktiskt intressant, bolaget erbjuder koppartackor från en rad olika producenter, men utöver detta så finns även en rad andra metaller i dess lager, till exempel aluminium, guld, indium, molybden, nickel, palladium, tantal, tenn, titan, vanadium och zink utöver ädelmetaller.

Koppartackor från Tacoma Copper

En annan ny aktör på denna marknad är Tacoma Copper som erbjuder sina kunder en serie av spegelblanka koppartackor. Tacoma Copper erbjuder tackor på 5 pund, 5 kilo, 10 kilo och 15 kilo till ett konkurrenskraftigt pris av en kvalité som är av den som handlas på råvarumarknaderna.

Är koppar en bra investering?

Koppar är ingen ädelmetall och det finns gott om denna metall i jordskorpan. Det finns egentligen betydligt bättre alternativ att investera i, till exempel guld, silver, platina och palladium.

Att ackumulera en position i koppar av betydelse kommer att kräva ett omfattande lagerutrymme och det kommer dessutom att vara mer eller mindre omöjligt att transportera denna utan att anlita externa speditörer.

Motsvarande kapital i till exempel guld kan enkelt utgöras av en handfull mynt, men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det i skrivande stund finns ett unikt tillfälle för den som vill exponera sig mot kopparmarknaden.

Koppartacka som prydnadI många länder går det att köpa koppar med rabatt mot det pris som metallen handlas till på börsen, till exempel genom att köpa amerikanska pennies. Det finns få andra investeringsmöjligheter som erbjuder samma värdeökning med utan risk. Det innebär även att värdet på innehavet kommer att stiga i värde om kopparpriset fortsätter att stiga.

Koppar är emellertid inte en råvara som allmänheten talar om men alla contrarian investors vet att de bästa investeringarna är dem som ingen talar om. Kan det vara så att vi om tio tjugo år kommer att ha ett stort antal placerare som är besvikna för att de aldrig köpte koppar?

Även om vi tycker om koppar så är vi än mer förtjusta i att köpa andra råvaror i fysisk form, till exempel guld och silver. Vad gäller koppar ser vi en rad andra alternativ, till exempel

 • Aktier i kopparproducerande företag. Att köpa aktier i en eller flera koppargruvor gör att placeraren får en exponering mot kopparmarknaden men slipper problemet med att lagra råvaran. Nedsidan med detta alternativ är emellertid densamma, att placeraren inte kontrollerar den fysiska råvaran själv. Vidare exponeras denne mot aktiemarknaden.
 • Koppar är en valuta. För den som ser domedagen närma sig är koppar ett alternativ. Vi ser hur FIAT-valutorna eroderar i värde och historien lär oss att denna typ av valutor har ett bäst före-datum. När detta kommer så är sannolikheten att befolkningen kommer att använda andra typer av valutor, endera ren byteshandel eller ädelmetaller som till exempel guld och silver, eller myntade metaller som koppar. Problemet med guld och silver är att dessa metaller representerar ett ”för stort värde”. Ett troy ounce handlas i dag till mellan 1.600 och 1.700 USD. Vad händer om FIAT-valutorna är värdelösa men jag måste köpa något för en mindre summa, till exempel några hundralappar? Då är koppar idealiskt eftersom denna metall kan användas för mindre köp. Koppar fungerar då som ett komplement till guld och silver vilket är en av orsakerna till att vi tror att denna metall kan komma att åtnjuta ett betydligt större intresse kommande år. vi är emellertid av åsikten att enbart denna metall kommer att utgöra det bästa investeringsalternativet.
Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Ädelmetallforum

  22 juli, 2012 at 16:25

  Det finns koppartackor att köpa i Tyskland också.

  Då slipper man ju dessutom tull och avgifter om man nu vill köpa på sig lite koppartackor.

  http://kfs-metall.de/de/

  • Vedde

   23 juli, 2012 at 16:35

   Är det vanlig moms på koppartackor i Tyskland?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära