Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 45 2012

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenVi väntar oss spotpriser runt dagens nivåer och inga prisskillnader. Skillnaden mellan marginalkostnad på kol och terminspriser har minskat och känns mer rimlig. Priset på närmaste kvartalet kan dock sjunka ytterligare något under veckan. Vi har gjort en kort sammanställning av priserna på elområden så här ett år efter införande. Priset för elområde 4 blev €3,75/MWh över systempriset. Detta pris var betydligt lägre än vad terminspriserna indikerat och i linje med våra prognoser och våra rekommendationer till kund. De högsta prisskillnaderna sågs i november 2011 och juni 2012. Det har funnits ett klart samband mellan överföringsbegränsningar till SE4 och/eller låg kärnkraftsproduktion och höga priser i SE4. Hög vindkraftproduktion har i sin tur minskat skillnaderna. Periodvis kommer vi i framtiden få räkna med höga prisskillnader men under normalår borde skillnaden i genomsnitt hålla sig under ca €3,50/MWh.

Prognos på elpris för 2013, 2014 och 2015 från Modity

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

 1. Tore

  5 november, 2012 at 18:19

  Och elpriset fortsätter att gå ner! Och kolla på priset för kvartal 1 2013, dvs den tid då det är som kallast i Sverige. Riktigt spännande!

 2. Bosa

  5 november, 2012 at 21:28

  Ja, dessa progonser är mkt intressanta! Jag var ”säker” på att priset skulle dra iväg inför vintern men nu efter att Modity upplyst mig så är jag rätt skeptisk.

  • Tore

   7 november, 2012 at 03:13

   Ja det känns verkligen ovanligt att priset inte stiger. Samtidigt skulle jag vara lite avvaktande med att spekulera i nedgång. Skulle det bli en köldknäpp eller något annat så kan det ju bli ett ganska stort tyck uppåt i elpriset.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *