Nyheter
Majslagren har inte varit så här låga sedan 1998
Under fredagen inkom det amerikanska jordbruksverket, USDA, med Stocks and Plantings-rapporten. Rapporten publicerades som vanligt 8.30 östkusttid, det vill säga klockan 7.30 i Chicago där den stora spannmålsbörsen ligger. Tidigare brukade terminsmarknaden vara stängd – även den elektroniska – då rapporterna från USDA publicerades. Sedan en dryg månad är den elektroniska handeln igång under i stort sett hela dygnet. I samband med viktigare rapporter – såsom i fredags – öppnade också golvhandeln i tid till rapporten.
Rapporten visade att lagren av majs låg 14 procent under föregående års nivå, och att det är den lägsta rapporterade siffran sedan juni 1998 då samma siffra uppgick till 3,04 miljoner bushels vilket indikerar en stark global efterfrågan på majs. USDA uppskattar att det i år år kommer planteras 96,4 miljoner tunnland majs i USA, den högsta nivån sedan 1937 då uppskattningsvis 97,2 miljoner hektar planterades.
Rapporten visade att lagren av majs låg 14 procent under förregående års nivå, och att det är den lägsta rapporterade siffran sedan juni 1998 då samma siffra uppgick till 3,04 miljoner bushels vilket indikerar en stark global efterfrågan på majs.
USDA uppskattar att det i år år kommer planteras 96,4 miljoner tunnland majs i USA, den högsta nivån sedan 1937 då uppskattningsvis 97,2 miljoner hektar planterades.
Den tidigare kommunicerade produktionsprognosen, 166 bushels per hektar, kommer knappast att uppnås på grund av ihållande torka och varmt väder i majsbältet. Antalet hektar på vilket det planterades sojabönor på har ökat på grund av dubbla skördar och attraktiv prissättning, i mars, jämfört med majs.
Areal
De amerikanska jordbrukarna förväntas plantera 228,5 miljoner hektar majs, sojabönor och vete för skördeåret 2012, en ökning om 3,3 % jämfört med 2011:s 221,3 miljoner hektar. Förbättring av den amerikanska agrikulturella ekonomin har fungerat som en uppmuntran vilket gör att jordbrukarna planterar så mycket av sin åkermark som möjligt.
Antalet hektar på vilket det planterades majs inför skörden 2012 uppskattas till 96,4 miljoner hektar, den högsta nivån sedan andra världskriget, och en femprocentig ökning jämfört med 2011 års 91,9 hektar. Det är en ökning från siffran från mars som låg på 95,9 miljoner hektar, men inte förvånande eftersom USDAs arealrapport för det andra kvartalet 2012 visade på en ökning av arealen på vilken majs planterats med 1,3 procent.
Antalet hektar på vilket det planterades sojabönor inför skörden 2012 uppskattas till 76,1 miljoner hektar, en 1-procentig ökning jämfört med föregående års areal på 75 miljoner hektar och den tredje högsta siffran någonsin. Arealerna i New York, North Dakota och Pennsylvania förväntas uppnå rekordnivåer medan South Dakota förväntas tangera sitt tidigare rekord.
Ökningen av det antal hektar på vilket sojabönor planterats på beror främst på en tidig skörd av höstvete som tillät de amerikanska bönderna att dubblera med en skörd av sojabönor. Vidare har attraktiva priser på sojabönor i förhållande till majs fungerat som ett incitament för bönderna att plantera sojabönor.
Antalet hektar på vilket det planterades vete inför skörden 2012 uppskattas till 56,0 miljoner hektar, en treprocentig ökning jämfört med 2011 års 54,4 hektar. Det har endast varit en marginell förändring sedan Prospective Planting rapporten som publicerades i mars i vilken det rapporterades 55,9 hektar. Ett fortsatt högt utbud av vete har medfört att jordbrukarna haft få incitament till att plantera ytterligare vete.
Kvartalslager
Majslagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 3,15 miljarder bushels, en minskning med 14 procent jämfört med året innan. Av dessa 3,15 miljarder bushels är 1.480 miljoner lagrade på gårdar, en minskning med 12 % från 2011. 1,67 miljarder bushels hölls lagrade ”off farm”, en 16 % minskning jämfört med förra året. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 2.87 miljarder bushels.
Sojabönslagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 667 miljoner tunnor, en 8 % ökning jämfört med 2011. På-gården-lagren bedöms ligga på 179 miljoner bushels, en 18 % minskning från ett år före. 488 miljoner bushels hölls lagrade ”off farm”, en 22 % ökning jämfört med juni förra året. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 707 miljoner bushels, en 12 % ökning jämfört med 2011.
Vetelagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 743 miljoner bushels, en 14 % minskning från året innan. 112 miljoner bushels hölls i på gårdar, en minskning med 14% från juni förra året. ”Off farm”-lagren uppskattas uppgått till 631 miljoner bushels, en nedgång på 14 % jämfört med för ett år sedan. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 457 miljoner bushels, en minskning med 19 % jämfört med 2011.
Framtidsutsikter för majspriset
I fredags var det första gången en USDA-rapport av den här storleken släpptes medan marknaden var öppen. Majs-, sojabönor- och vete-priserna steg mest, men det är mer sannolikt att detta var på grund av den billiga dollarn och torrt varmt väder över majsbältet, inte på grund av denna rapport. Vi bedömer att majspriset kommer att vara fortsatt starkt framöver som en följd av minskade skördar, på grund av fortsatt värmebölja i majsbältet, vilket kommer att dra ned produktiviteten på de planterade åkrarna.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter3 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer