Connect with us

Nyheter

Kinesisk efterfrågan och sämre väder driver priset på sojabönor

Published

on

Sojabönor i sol

Sojabönor har under 2020 utvecklats bättre än många andra råvaror. Att priset på sojabönor stigit så pass kraftigt beror till stor del på dåliga skörderförhållanden och ökande kinesisk efterfrågan. På Chicago Board of Trade handlas sojabönor nu kring 13,00 USD per bushel. Denna gröda har inte handlats över 12 dollar sedan 2014.

Sojabönor i sol

Sojabönspriserna har stigit på för väntningar om ett minskat utbud då fenomenet känt som La Niña stör de normala vädermönstren. Till exempel förväntas skördarna i Argentina vara mindre på grund av torka. Dessutom lider landet av en hamnstrejk som hindrar export.

Samtidigt har Kina, världens största sojabönsimportör, förvärvat den största delen av den amerikanska veckoexporten, rapporterar S&P Global Platts.

Framöver tror Kluis Advisors att råvaror kan fortsätta att stärkas eftersom den aggressiva penning- och finanspolitiken kommer att få USA att uppleva stigande inflationstryck.

“När fler privata analytiker prognostiserar en ökning av inflationen kommer många amerikanska och globala investerare att se marknaden för grödor som en bra inflationssäkring. Den enorma mängden skuld som USA skapar i en miljö med låg ränta kommer att ge många utmaningar på vägen,” säger Kluis Advisors.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *