Connect with us

Nyheter

Kommer palladium att fortsätta stiga 2021?

Published

on

Palladium till ETF-fond

Palladium avslutade 2020 med en uppgång och ädelmetallen har haft en positiv utveckling för femte året i rad. Under året ökade även platina.

Palladium

Båda ädla metaller används av biltillverkare i katalysatorer för att rengöra avgaser. Dessutom hävdade Axis globala marknadsstrateg, Stephen Innes, att när konsumenter tittar på fler enfamiljsfordon över kollektivtrafiken kommer platinagruppmetaller att dra nytta av återhämtningen i global bilförsäljning, skärpta utsläppsnormer och stark kinesisk import, rapporterar Reuters.

Platina och palladium såg ett förnyat intresse i november efter att Joe Biden vann presidentvalet i USA , rapporterar Kitco. Ekonomer och marknadsanalytiker hävdar att Biden-administrationen kommer att bidra till strängare miljöregler och fokus på grön energiteknik, vilket kan innebära stramare reglering av bilutsläpp och ökad efterfrågan på palladium och platina i katalysatorer.

”Oavsett hur lätt den nya administrationen kan anta klimatvänlig lagstiftning från nästa år, kommer återanslutning till Parisavtalet att vara en tydlig signal om avsikterna. Det kommer sannolikt att följas av åtgärder för att förbättra fordons bränsleeffektivitet och främja grön energi. Detta kommer sannolikt att vara generellt sett gynnsamt för PGM i utsläppskontroll, och kommer vid en tidpunkt då bilindustrin befinner sig i återhämtningsfas och när resten av USA följer Kaliforniens ledning när det gäller att hantera reglerade föroreningar och sänka genomsnittliga fordons CO2-utsläpp, ”skrev Jonathan Butler , ädelmetallanalytiker vid Mitsubishi, i en rapport förra månaden.

Tio år av leveransunderskott

Analytiker vid Metals Focus hävdade också att grundläggande faktorer är till förmån för palladium. Analytikerna beräknade att metallen skulle se sitt tionde år av leveransunderskott nästa år.

”Även om den globala lätta fordonsproduktionen endast kommer att återgå till sin 2019-nivå fram till 2022, kan palladium-användningen för katalysatorer nå en ny rekordhög 2021,” säger analytiker på Metals Focus. ”Detta återspeglar metallens dominans i bensinsegmentet och trenden mot högre användning som svar på skärpta utsläppsstandarder.”