Följ oss

Nyheter

Palladiumpriset faller till dem lägsta nivån på nästan sju år

Publicerat

den

Tackor med platina och palladium

På de amerikanska marknaderna den 9 februari sjönk spotpriset på palladium under 860,00 USD.

När COMEX-terminsmarknaden stängde fredagen den 9 februari var priset cirka 861 USD. Det var den lägsta stängningen sedan det stängde på 892,00 dollar den 12 juli 2017. Palladiumpriset har nu sjunkit 71 procent från sin topp på 2 982,00 dollar den 4 maj 2021.

Det höga priset på palladium de senaste åren, särskilt i jämförelse med det för platina, övertygade slutligen bil- och lastbilstillverkarna att dra ner på användningen av palladium i katalysatorer och istället använda mer platina. I dessa enheter behövs ofta cirka två troy ounce palladium för att utföra samma funktion som ett troy ounce platina. Användningen av palladium i katalysatorer har varit den största användningen av denna metall.

Att byta mellan palladium och platina är ingen snabb manöver utan tar omkring tre år.

Under de senaste åren har tillgång och efterfrågan på palladium varit i en ungefärlig långsiktig balans. Med minskad efterfrågan från bilindustrin kommer palladium sannolikt att uppleva ett utbudsöverskott 2024.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära