OPEC ser risker för oljepriset under första halvåret 2021

OPEC ser stora nedåtrisker för oljemarknaderna under första halvan av 2021, sade dess generalsekreterare på söndagen. Detta var en dag innan han träffar allierade ledda av Ryssland för att diskutera produktionsnivåerna för februari 2020.

Två fat olja

”Mitt i de hoppfulla tecknen är utsikterna för första halvan av 2021 mycket blandade och det finns fortfarande många nackdelar att jonglera”, säger OPEC:s generalsekreterare Mohammad Barkindo. Han talar vid ett möte med experter från OPEC och allierade, en grupp som kallas OPEC+, enligt kommentarer publicerade av OPEC.

OPEC+ kommer att träffas på måndag.

I december beslutade OPEC+ att öka produktionen med 0,5 miljoner bpd från januari som en del av den stegvisa ökningen på 2 miljoner bpd i år. Vissa medlemmar har ifrågasatt behovet av ytterligare ökningar på grund av spridning av coronaviruset från Kina.

”Med tanke på att de fundamentala faktorerna försvagas skulle det vara klokt för OPEC+ att hålla produktionen stabil och det finns en preferens bland några av de största producenterna att hålla produktionen oförändrad”, säger Amrita Sen, grundare av tankesmedjan Energy Aspects.

En mer försiktig strategi

OPECs ledare Saudiarabien har föreslagit en mer försiktig strategi under tidigare möten medan Förenade Arabemiraten och Ryssland har sagt att de föredrar en snabbare ökning.

Barkindo sa att den globala ekonomin kan återhämta sig kraftigt under andra halvan av 2021 men sektorer som resor, turism och fritid kan ta år att nå nivåerna före viruset.

OPEC+ tvingades minska produktionen kraftigt under 2020 då globala nedstängningar hämmade bränsleefterfrågan. OPEC+ minskade först produktionen med 9,7 miljoner bpd, sedan minskade nedskärningarna till 7,7 miljoner och slutligen till 7,2 miljoner från januari 2021.

Barkindo sa att OPEC nu förväntade sig att den globala oljebehovet skulle ledas av utvecklingsländer och att öka till 95,9 miljoner bpd 2021, eller med 5,9 miljoner bpd från 2020, eftersom den globala ekonomin förväntas växa med 4,4 %.

Även om utvecklingen av coronavirusvacciner har gett upphov till marknadsoptimism, skulle den ökade efterfrågan fortfarande inte lyckas föra konsumtionen till pre-pandemiska nivåer på cirka 100 miljoner bpd.

OPEC:s senaste decemberprognos var lägre än den tidigare prognosen om en ökning på 6,25 miljoner bpd 2021 på grund av den långvariga effekten av coronaviruspandemin.

Brentoljepriserna slutade 2020 över 50 dollar per fat. Det är mer än en femtedel lägre jämfört med året innan. Det är å andra sidan än dubbelt så högt som från nedgångarna i april när producenterna minskade produktionen och när USA och EU godkände biljoner i stimulanspaket.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top