Connect with us

Nyheter

OPEC ser risker för oljepriset under första halvåret 2021

Published

on

Fat med olja

OPEC ser stora nedåtrisker för oljemarknaderna under första halvan av 2021, sade dess generalsekreterare på söndagen. Detta var en dag innan han träffar allierade ledda av Ryssland för att diskutera produktionsnivåerna för februari 2020.

Två fat olja

”Mitt i de hoppfulla tecknen är utsikterna för första halvan av 2021 mycket blandade och det finns fortfarande många nackdelar att jonglera”, säger OPEC:s generalsekreterare Mohammad Barkindo. Han talar vid ett möte med experter från OPEC och allierade, en grupp som kallas OPEC+, enligt kommentarer publicerade av OPEC.

OPEC+ kommer att träffas på måndag.

I december beslutade OPEC+ att öka produktionen med 0,5 miljoner bpd från januari som en del av den stegvisa ökningen på 2 miljoner bpd i år. Vissa medlemmar har ifrågasatt behovet av ytterligare ökningar på grund av spridning av coronaviruset från Kina.

”Med tanke på att de fundamentala faktorerna försvagas skulle det vara klokt för OPEC+ att hålla produktionen stabil och det finns en preferens bland några av de största producenterna att hålla produktionen oförändrad”, säger Amrita Sen, grundare av tankesmedjan Energy Aspects.

En mer försiktig strategi

OPECs ledare Saudiarabien har föreslagit en mer försiktig strategi under tidigare möten medan Förenade Arabemiraten och Ryssland har sagt att de föredrar en snabbare ökning.

Barkindo sa att den globala ekonomin kan återhämta sig kraftigt under andra halvan av 2021 men sektorer som resor, turism och fritid kan ta år att nå nivåerna före viruset.

OPEC+ tvingades minska produktionen kraftigt under 2020 då globala nedstängningar hämmade bränsleefterfrågan. OPEC+ minskade först produktionen med 9,7 miljoner bpd, sedan minskade nedskärningarna till 7,7 miljoner och slutligen till 7,2 miljoner från januari 2021.

Barkindo sa att OPEC nu förväntade sig att den globala oljebehovet skulle ledas av utvecklingsländer och att öka till 95,9 miljoner bpd 2021, eller med 5,9 miljoner bpd från 2020, eftersom den globala ekonomin förväntas växa med 4,4 %.

Även om utvecklingen av coronavirusvacciner har gett upphov till marknadsoptimism, skulle den ökade efterfrågan fortfarande inte lyckas föra konsumtionen till pre-pandemiska nivåer på cirka 100 miljoner bpd.

OPEC:s senaste decemberprognos var lägre än den tidigare prognosen om en ökning på 6,25 miljoner bpd 2021 på grund av den långvariga effekten av coronaviruspandemin.

Brentoljepriserna slutade 2020 över 50 dollar per fat. Det är mer än en femtedel lägre jämfört med året innan. Det är å andra sidan än dubbelt så högt som från nedgångarna i april när producenterna minskade produktionen och när USA och EU godkände biljoner i stimulanspaket.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära