Följ oss

Nyheter

Palladiumfonder bevittnar positiva inflöden i år trots prisnedgång

Publicerat

den

Palladium
Palladium

Den silvriga vita palladium-metallen lyckades inte leva upp till sin ”dyrbara” status bland investerare 2021, efter att ha förlorat mer än en tredjedel av sitt värde. I genomsnitt har de 12 börshandlade fonder som spårar denna ädelmetall sett kursnedgångar på mer än 25 procent. I sammanställningen har de så kallade hävstångsfonderna exkluderats.

Trots detta har palladiumfonderna sett ett stort intresse bland placerarna i år. Under 2021 har dessa fonder sett nettoinflöden på mer än 150 MUSD.

Mer än hälften av den globala palladiumförbrukningen går till bilarnas katalysatorer varje år. Palladium hjälper till att avlägsna kolväten, kolmonoxid och andra skadliga gaser från avgaser. Palladium används även av juvelerare, industrier som glasmakare och för investeringar.

Trots det enorma rally som bevittnats av andra råvaror i år, släpade palladium efter efter att efterfrågan från biltillverkare avtagit efter en global halvledarbrist. Enligt World Platinum Investment Council (WPIC) kommer den globala platinamarknaden se ett mycket större överskott i år än vad organisationen tidigare förutspått och ytterligare ett stort överutbud 2022. Bara under tredje kvartalet i år såg platinamarknaden ett överutbud om 592 000 troy ounce, det största kvartalsöverskottet sedan åtminstone 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handelsobalansen tog hårt på palladiumpriset, metallen handlas nu till 1 585 USD per ounce, jämfört med en 52-veckors högsta på 3 019 USD per ounce som nåddes i maj 2021.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära